Gelijk halen niet altijd verstandig

  8
  525

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor de PvdA begint het nieuwe jaar in mineur. Kamerlid William Moorlag staat onder zware druk om zijn zetel op te geven, maar is dat niet van plan, liet hij zaterdag weten.

  Het partijbestuur eiste op donderdag 21 december zijn vertrek, maar fractieleider Lodewijk Asscher houdt hem de hand boven het hoofd. De Jonge Socialisten verzamelden genoeg steun om de kwestie aan de orde te stellen in de ledenraad. Kortom, de PvdA gaat met een enorme rel de verkiezingen van de gemeenteraad in maart tegemoet.

  henk van lierop/frontbencher/william moorlag
  William Moorlag. Bron Twitter

  Moorlag stelde zelf voor om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Dat moet dan uitwijzen of hij de regels van zijn partij heeft geschonden én of hij in zijn vorige functie gehandeld heeft in strijd met de regels voor goed bestuur.

  Voor hij in de Tweede Kamer kwam was William Moorlag sinds augustus 2015 directeur van de sociale werkplaats  Alescon. Die sociale werkplaats huurde sinds 2011 arbeidskrachten in via een eigen uitzendbureau. Die arbeidskrachten kregen daardoor niet het cao-loon waar ze recht op hadden, bepaalde onlangs de rechter in een zaak die was aangespannen door de Vakbond FNV.

  Moorlag heeft niet zijn eigen zakken gevuld, maar was als directeur wel verantwoordelijk voor een handelwijze waar zijn partij fel tegen ten strijde trekt. Dat wordt hem nu als Kamerlid aangerekend. Zelf zegt Moorlag daarover in het AD: ,,Als dit de nieuwe morele standaard is, dan komt de positie van honderden PvdA-bestuurders in het geding. Dan kun je een partijzuivering gaan organiseren. Dan kun je de hele middenberm van de A12 van de Duitse grens tot aan Den Haag volhangen met bestuurders die net zo opereren.” Volgens Moorlag is het de Participatiewet, waarvoor ook de PvdA verantwoordelijk is, die de sociale werkplaats dwong tot slechte arbeidscontracten.

  Het verschil tussen Moorlag en de honderden andere partijbestuurders is dat hij inmiddels lid is van de Tweede Kamer. Hij had kunnen weten dat zijn verleden bij de pers onder een vergrootglas zou komen te liggen. Dat het een fout was van hem én van de PvdA om iemand in zo’n kwetsbare positie te laten kiezen in de Tweede Kamer.

  William Moorlag vindt niettemin dat hij gelijk heeft en wil dat gelijk krijgen. Welk doel denkt hij daarmee te dienen? Zelfs als hij Kamerlid blijft, al dan niet voor de PvdA, zal de kwestie altijd aan hem blijven kleven. Moorlag heeft niets te winnen door zijn gelijk te halen.

  Ondertussen heeft zijn partij wel veel te verliezen. Na de ongekend zware verkiezingsnederlaag lijkt de PvdA nu onder leiding van Lodewijk Asscher schoorvoetend uit het dal te klimmen. Dit tot opluchting van de duizenden PvdA’ers in het land die er met alle wind tegen het beste proberen te maken van de verkiezingen voor de gemeenteraad. Zij zijn de verliezers in deze zaak. Voor hen is het van belang dat de kwestie zo snel mogelijk uit het nieuws raakt. Dat zou de PvdA-top moeten beseffen, en anders William Moorlag wel.

  8 REACTIES

  1. 100% objectivitei bestaat niet. In ieder commentaar sijpelt wel een deel subjectiviteit door: het is en blijft een mening, een kijk op de gebeurtenissen. Ik heb dus ook geen moeite met dit stuk en met commentaar. Aan de andere kant is het wel goed als je daar waar je doorhebt dat je je laat leiden door je eigen idee, dat dan ook aangeeft. Wees eerlijk: na enkele weken commentaar gelezen te hebben, kan je vrij nauwkeurig aangeven wie op welke partij stemt.

  2. Ik hoop voor de PvdA dat dhr. Moorlag geen gelijk heeft. Immers de uitspraakvan hem: “Als dit de nieuwe morale standaard is, dan komt de positie van honderden PvdA-bestuurders in het geding,’ doet vermoeden dat wat hij deed heel normaal is bij PvdA-bestuurders….
   Toch kwam er een rechter aan te pas die oordeelde dat de constructie niet door de beugel kon.
   De rechtelijke macht vindt dit dus niet normaal.
   De jeugdafdeling van de PvdA ook niet.
   De vakbond overigens ook niet.
   Mmmm, vreemd verhaal…
   Het moraal van dit verhaal is…
   Tja, dat is geloof ik nu net de vraag.
   Wordt vervolgd?
   Of wie volgt?
   Mmmm, geen wonder dat Asscher het liever onder de pet hield.
   Saillant overigens dat het een vakbond was die de zaak maar uiteindelijk voor de rechter heeft gebracht. Dat het toch zo ver heeft moeten komen… Politiek foutje?
   Of heeft dhr. Moorlag gelijk. Is het een structureel iets.
   Bij een ministerie zouden ze het dan over een verkeerde cultuur hebben. Een ethische verkeerde houding op de werkvloer…
   Oei…
   Maar dat zal vast niet.
   Toch??

   • Toevoeging:
    Mocht de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen ook zo genadeloos afgestraft worden als vorig jaar dan is die hele partijzuivering waarvoor dhr. Moorlag waarschuwt geen probleem overigens. Het is dan toch al bijltjesdag. Wellicht dat een grote schoonmaak dan zelfs heel handig is…
    Ik zou de jeugdafdeling inschakelen.
    Zij zijn de tenslotte de toekomst.
    Maar voorlopig moet eerst maart nog komen.
    Het is puur speculatief tenslotte, tot het volk beslist. Spannend…
    Ik ben heel benieuwd.

   • @Ronaldo
    Ik ben het zo waar in grote lijnen eens met je betoog, behalve………
    je 100% projectie op de PvdA. Mij schijnt, en dat is hier ook vaak aan de orde gesteld, dat veel partijen en kamerleden de grenzen van de wet opzoeken en soms overschrijden. De rechter beslist dan en zo hoort het ook. VVD, PVV, CDA, 50+, kunnen er bijvoorbeeld over meepraten. De PvdA onderscheidt zich daarmee niet vsn de meeste collega’s.

  3. Ja, dat doet pijn bij Henk van Lierop die zich presenteert als journalist, met een ruime ervaring bij regionale dagbladen en het persbureau ANP. Maar hij vergeet erbij te vermelden dat hij ook in het bestuur zit van de PvdA Wassenaar. En dan krijgen de “objectieve” columns van van Lierop een heel andere lading.

   Naschrift Henk van Lierop: Van een ANP-journalist mag objectiviteit worden verwacht, maar dat ben ik niet meer. Stukjes op de “opiniewebsite” Frontbencher hoeven niet objectief te zijn en zijn dat meestal niet.

   • @GJ Joosen
    Ik kan niet zo maar een door de PvdA-achtergrond gekleurde lading ontdekken. Misschien is het daarom constructiever om op de inhoud in te gaan.

    Ik moet overigens de eerste journalist van enig niveau nog ontdekken, die 100% objectief, dus volledig zonder inkleuring, politieke gebeurtenissen beschrijft. Dat moeten doodsaaie blokken tekst zijn. Ik hoef ze in ieder geval niet re lezen.

  Comments are closed.