Spekman en z’n grachtengordel, Samsom en z’n gezin

  0
  88

  Leestijd: 3 minuten.

  Wordt de PvdA nu echt zo hard afgestraft om het ‘kwartetten’ met de VVD? Als dat zo is, dan is dat onterecht. Het gebrek aan geloofwaardigheid van Hans Spekman en Diederik Samsom, daar zou het over moeten gaan.

  Dezer dagen wordt de PvdA steevast het verwijt gemaakt dat de partij veel te veel concessies doet aan coalitiepartner VVD. Onlangs nog kreeg PvdA-partijleider en fractievoorzitter Diederik Samsom het om de oren dat hij 500 miljoen euro heeft weggegeven in de ruil voor het teniet doen van de strafbaarstelling van illegalen, iets waarvan de PvdA-leider de impact kort geleden nog relativeerde.

  Deze redenering tegen de PvdA is merkwaardig. Kort na het sluiten van het regeerakkoord kreeg VVD-leider en premier Mark Rutte van zíjn achterban het verwijt gevangen te zitten in een links kabinet.  ‘Marx’ Rutte moest openlijk door het stof om de gemoederen te bedaren en geld bestemd voor wegen teruggeven aan de PvdA om de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel te krijgen.

   

  Je kunt het de PvdA en VVD niet verwijten dat ze een kabinet vormden toen ze in 2012 79 zetels binnen haalden. Sterker, het getuigt zelfs van lef en verantwoordelijkheidsbesef dat ze dit deden. Kwartetten was de enige manier om de partijen, die ideologisch ver van elkaar af staan, samen te laten afvaren.

  Compromissen sluiten is nu eenmaal een cruciaal onderdeel van onze democratie. Het is gemakkelijk daar nu tegen te ageren, en Samsom en partijvoorzitter Spekman daarvan alle schuld te geven. Want als het allemaal zo zwaar op de maag ligt, dan had de achterban een samengaan met de VVD bij voorbaat moeten uitsluiten. Bijvoorbeeld op een congres, zoals het CDA hield over samenwerking met de PVV.

   

  ‘Zulke grote uitspraken doen en niet waarmaken is dodelijk’

   

  Waar de leiders van de PvdA wel een terecht verwijt valt te maken, betreft hun geloofwaardigheid. Toen Diederik Samsom zijn gezin – en dan met name zijn kinderen – via een campagnespotje in 2012 inzet maakte van de verkiezingen, kon je daarover al je bedenkingen hebben.  Toen hij anderhalf jaar later in scheiding lag – al dan niet wegens een relatie van Samsom met zijn persvoorlichter – had hij voor velen zijn geloofwaardigheid verloren. Zijn betweterige houding helpt hem niet dit beeld te doen kantelen.

  En dan Spekman. Die werd eind 2011 gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. Zijn ambitie was om met de PvdA een linksere koers te gaan varen. Dat is lastig waar te maken nu de PvdA continue moet ‘wheelen en dealen’  met de VVD en gedoogpartners in de Eerste Kamer. Dat is logisch en te begrijpen.

   

  Maar Spekman zei in 2011, bij zijn aantreden, ook iets anders. Namelijk dat hij het partijbureau van de PvdA wil verhuizen van de Amsterdamse Herengracht naar een multiculturele, of ‘normale’ wijk.  We hebben Spekman er nooit meer over gehoord, terwijl hij toch 2 jaar en 3 maanden de tijd heeft gehad dat te realiseren. Zulke grote uitspraken doen en niet waarmaken is dodelijk; want niemand gelooft je daarna nog.

   

   

  Nu de PvdA in de peilingen een historisch dieptepunt nadert en  de Europese verkiezingen voor de deur staan, is het maken van excuses voor de belabberde uitslag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen door Diederik Samsom niet genoeg.  Hij kan beter plaats maken, een tussenpaus installeren, en wachten totdat Lodewijk Asscher of Jeroen Dijsselbloem in de positie is het stokje definitief over te nemen.  Zelf het heft in handen nemen is namelijk beter dan het uitstellen van je politieke aftocht.

  Lees Frontbencher.nl en blijf op de hoogte van alle peilingen

  Volg Frontbencher.nl op Twitter