Geschenkenregister Tweede Kamer leidt tot willekeur

  5
  2730

  Leestijd: 2 minuten.

  Khadija Arib vindt dat FvD-leider Thierry Baudet zijn snoepreisjes met het vliegtuig van een vriend wel degelijk had moeten melden bij het geschenkenregister van de Tweede Kamer. “Het maakt niet uit of de reisjes privé of zakelijk zijn,” zei de Kamervoorzitter.

  Mij staat niet bij dat Arib dat ook vond in een vergelijkbare situatie rond toenmalig D66-leider Alexander Pechtold. Pechtold had een van een Canadese ex-diplomaat cadeau gekregen appartementje niet aangemeld bij het geschenkenregister. Hij deed dat niet omdat het om een ‘privékwestie’ ging. De Canadees had hem de Scheveningse woning geschonken omdat hij met Pechtold bevriend was, niet om hem politiek te beïnvloeden. PVV-leider Geert Wilders eiste een Kameronderzoek, maar Arib wees dat af. Destijds was ze nog van mening dat privécadeaus niet in het geschenkenregister thuishoren.

  Arib meet dus kennelijk met twee maten. Pechtold hoefde zijn appartement niet te melden omdat de schenking privé was. Maar bij Baudet maakt het niet uit of zijn vliegreisjes een privékarakter hadden. Alles dient te worden ingeschreven in het openbare register van de Kamer.

  Waarschijnlijk zal Wilders niet opnieuw om een onderzoek vragen. Het is immers ditmaal niet zijn politieke aartsvijand Pechtold die onder vuur ligt, maar Baudet, zijn populistische geestverwant. Dat neemt niet weg dat het geschenkenregister maar voor problemen blijft zorgen. Dit is al de tweede maal in vrij korte tijd dat er vraagtekens over rijzen.

  De oorzaak is de onduidelijkheid van het register. Hierin staat dat Kamerleden alle geschenken boven de 50 euro binnen een week moeten opgeven. Althans als ze die giften ‘redelijkerwijs relevant’ vinden. Kamerleden mogen blijkbaar zelf bepalen of het geschenk invloed zou kunnen hebben op hun politieke functioneren. En sancties zijn er niet.

  Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Want waar geen regels zijn, kun je ze ook niet overtreden. En waar sancties niet bestaan, valt er niets af te dwingen.

  Dat vond ook de Raad van Europa vorig jaar in een rapport over het Nederlandse anti-corruptiebeleid. De Raad (een mensenrechtenorganisatie die los staat van de EU) noemde het gebrek aan regelgeving ‘spijtig’. De organisatie verwees daarbij naar ‘een recent geval’. Een nadere toelichting ontbrak, maar het ging om de kwestie-Pechtold.

  Het rapport is inmiddels ruim een jaar oud. Aan het geschenkenregister is echter nog niets veranderd. Wordt het niet hoog tijd? Familiale erfenissen en giften mogen wat mij betreft achterwege blijven, maar verder dienen Kamerleden alles op te geven wat ze gratis ontvangen. Met als sanctie dat iemand die een geschenk niet meldt, de waarde ervan moet terugbetalen aan de Kamer. Desnoods in termijnen.

  5 REACTIES

  1. Er is mij aangeraden om nergens meer op te reageren in media e.a. want een andere dan de gewenste politieke mening wordt niet getolereerd; sterker nog, die kan tegen je gebruikt worden in het openbare leven. Ben je bijv. voor FvDof PVV dan zijn er kennissen en buren die niets meer met je te maken willen hebben.
   Nou mogen mensen omgaan met en mijden wie ze willen, maar als ik hetzelfde doe met groepen die ik niet zie zitten, deug ik ineens niet meer en ben ik racist.
   Daarom is het verstandig om je mening nergens meer te zeggen maar stiekem te doen wat je nodig vindt; geen ruchtbaarheid aan geven.
   Bij deze dus!

  2. Als je voor links bent dan mag je alles. En als je rechts bent wordt er alleen maar tegen je aan getrapt en moet je je overal voor verantwoorden. Maar dat mens arib trapt alleen maar tegen rechts. Als Wilders of Baudet de waarheid vertellen in de 2e kamer dan wordt door dat mens meteen de microfoon uitgezet.

  3. Henk Otten heeft dit bewust aangekaart door zijn whats-apps hierover aan de media ter beschikking te stellen (Telegraaf). Otten is uitermate achterbaks en heeft als enig doel om Baudet kapot te maken. Wat een ontzettende loser!

   • Dat komt dat hij een ex VVD’er is. Zijn onbetrouwbaar en liegen en bedriegen. Zal wel undercover zijn geweest bij de FvD voor die andere landverrader rutte.

  4. …Althans als ze die giften ‘redelijkerwijs relevant’ vinden. Kamerleden mogen blijkbaar zelf bepalen of het geschenk invloed zou kunnen hebben op hun politieke functioneren. En sancties zijn er niet….Hieruit blikt maar weer dat volksvertegenwoordigers geen gewone mensen zijn. Zij zijn dermate integer dat zij zelf een en ander kunnen bepalen wat betreft hun eigen gedrag. Hoe durft men daaraan te twijfelen?Vreselijk! Kijk naar een van onze grootste staatsmannen, Balkenende. Wat zei hij als groot integer politicus tegen het zondige volk (dus absoluut niet tegen dames en heren politici), nee niet: Ga heen en vermenigvuldig u, maar: Fatsoen moet je doen. Ik als zondig wezen, zal zoiets nooit durven zeggen tegen een volksvertegenwoordiger en zeker niet Hem die zichzelf gekroond heeft tot GroteSterkeLeider.

  Comments are closed.