Geschreeuw en gebekvecht uit Den Haag

  3
  595

  Leestijd: 2 minuten.

  Partijleiders doen soms vreselijk hun best de burger wijs te maken dat de aanstaande verkiezingen geen landelijke verkiezingen zijn. CDA-leider Sybrand Buma verklaarde zaterdag tijdens een partijcongres in Amsterdam  doodleuk dat ‘de mensen thuis niet zitten te wachten op het geschreeuw en gebekvecht uit Den Haag’. De werkelijkheid is heel anders. Tot 20 maart zullen kiezers aan de lopende band worden getrakteerd op geschreeuw en gebekvecht uit Den Haag. Want de nieuwe Statenleden bepalen op 27 mei hoe de Eerste Kamer eruit gaat zien. En de Eerste Kamer beslist over het lot van het kabinet.

  Dat suggereert dat de senatoren straks heel belangrijk worden. Maar eigenlijk spelen ook zij maar een bijrol. Ze mogen af en toe in een verkiezingsdebat de degens kruisen, zoals aanstaande zondag bij WNL. Maar na de verkiezingen nemen de partijleiders, die op premier Mark Rutte na allemaal in de Tweede Kamer zitten, het heft in handen. Dat gebeurde vorige keren ook.

  Want Rutte I en Rutte II hadden evenmin een meerderheid in de Eerste Kamer. Ook zij moesten zaken doen met de oppositie. Rutte I kon volstaan met de SGP, omdat de coalitiepartijen net niet over voldoende senaatszetels beschikten. De onderhandelingen gingen echter niet tussen premier Mark Rutte en Eerste Kamerfractievoorzitter Gerrit Holdijk. De gesprekspartner van Rutte was Kees van der Staaij, partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

  Ook Rutte II overlegde vrijwel uitsluitend met fractieleiders in de Tweede Kamer over het leveren van gedoogsteun. Eerst met de ‘constructieve drie’ Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en opnieuw Van der Staaij. En toen het kabinet na de verkiezingen van vier jaar geleden zelfs met deze oppositievrienden geen meerderheid meer had, moest Rutte met Sybrand Buma (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) om de tafel. De Eerste Kamerleden kwamen er nauwelijks aan te pas. Ze hadden maar te doen wat hun partijleiders van hen vroegen.

  Zo zal het ook dit keer gaan. Alles draait om de landelijke partijleiders. Het verschil met vorige keer is dat CDA, D66 en ChristenUnie inmiddels in het kabinet zitten, terwijl de PvdA daaruit is verdwenen. Rutte en zijn bewindslieden zullen het dus eens moeten zien te worden met partijleiders als Lodewijk Asscher (PvdA), Klaver en Van der Staaij, en op onderdelen heel misschien ook met Thierry Baudet van FVD. Geen van deze politici is senator; nooit geweest ook. Ze zijn allemaal Tweede Kamerlid.

  Het WNL-debat met senatoren is dan ook maar een voorproefje van wat later in de campagne gaat komen. Namelijk: geschreeuw en gebekvecht uit Den Haag door de partijleiders. Hoe dichter we 20 maart naderen, hoe meer zij zich met de verkiezingen zullen bemoeien. En daags ervoor schuiven ze allemaal aan bij de NOS voor het grote slotdebat. Vermoedelijk inclusief Rutte.

  3 REACTIES

  1. (1)Gisteren naar 2 debatten gekeken:(
   Ging over die weekendscholen en die daarna.
   Leken normale debatten maar waren dit toch niet:(
   Kippenvel en koude rillingen had ik hierna toen ik er nog wat verbijsterd over na dacht.
   Denk dat v Raak even inviel? En bemerkte in alles dat hij in de verkeerde nachtmerrie terecht was gekomen:(
   Zijn verbijstering en ongeloof op de antwoorden van Koolmees kwamen mij als eerlijk over.
   De inbreng van Mw. Bekker? ook deze kwam zeer oprecht over en ik dacht waar heb jij verstopt gezeten?
   VVD waarom zo laat? Jaren te laat! Deze 3 (tuurlijk PVV niet vergeten) maakten de gebruikelijke (wij delen uw bezorgdheid) nog leger dan dat zij altijd al zijn
   De onmacht die de regering in alles uitstraalt geeft mij het gevoel om gillend dit land te verlaten voor het te laat is:0
   Iedereen herinnert zich die persconferentie in Turkije met Blok!!
   Ik mocht Blok wel maar waarom is gister geen gehakt van hem gemaakt!

   • (2)En dan Denk en gr links?
    Over discriminatie en wantrouwen
    Kan alleen zeggen dat aan Kuzu de PVV een goede lijstduwer heeft.
    En gr links?? Mw. ??? In de 1e klas van de middelbare school weet men al hoe je in de kamer kan komen! Schaam u! En wat ben ik blij dat we de 1e kamer hebben!
    Gister was er genoeg brandstof voor: Geschreeuw en gebekvecht
    Maar het was er niet! Jammer.
    Ik ben bang dat wij nog eens ten onder gaan door onze uitleg van democratie en vrijheid.

  2. “Partijleiders doen soms vreselijk hun best de burger wijs te maken dat de aanstaande verkiezingen geen landelijke verkiezingen zijn.” Helemaal mee eens. Het domme volk is niet eens in staat om de leden van de Eerste Kamer te kiezen, aldus meerderheid van de 225 volksvertegenwoordigers. Daarom zij er provinciale kiesmannen nodig, want de volksvertegenwoordigers in de provincies is, wat Den Haag betreft, gewoon pure onzin en flauwe kul. Dat geldt eveneens de media die schenken daar ook nauwelijks aandacht aan. Den Haag heeft zichzelf uitgeroepen tot het centrum van Nederland en Europa en de rest is eigenlijk gewoon allemaal flauwe kul, een grote poppenkast. De media doen daar hard aan mee het is Den Haag wat de klok slaat. Den Haag redt de wereld of het nu gaat om misdaadbestrijding, het klimaat, of war dan ook Den Haag redt en verlost de wereld. Dat is haar roeping. Wanneer alle wereldleiders naar Den Haag zouden luisteren hadden we geen klimaat probleem, zouden er geen dieren mishandeld worden en geen mensen economisch totaal uitgebuit. Den Haag het licht onder de naties en allen die in de duisternis zijn verdwaald.

  Comments are closed.