Gifeieren schaden vertrouwen in overheid

  10
  303

  Leestijd: 1 minuten.

  Grote Duitse supermarktketens hebben besloten alle Nederlandse eieren te weren uit de schappen. Een financiële ramp voor de eierboeren in ons land. En het is weer een smet op de reputatie van ons land, na de Verenigde Staten de belangrijkste exporteur van voedsel in de wereld.

  Het begon allemaal met het middel fipronil om bloedluis bij kippen te bestrijden. Het is gebruikt in zo’n 180 leghenbedrijven, of wel 20 procent van de eierproductie. Met zo’n 80 procent van de eieren is dus niets aan de hand. En men kan zich afvragen wat er wel aan de hand is met de besmette eieren. Het RIVM geeft aan dat er bij de consumptie van eieren met fipronil geen acute gezondheidseffecten te verwachten zijn.

  Het bestrijden van bloedluis met fipronil is illegaal en er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Bovendien zijn besmette eieren getraceerd en uit de schappen gehaald. De pijlen richten zich nu vooral op de NVWA, de voedsel- en warenautoriteit. Volgens de een is die tekort geschoten in het toezicht op de veiligheid van voedsel, volgens de ander is door onhandig optreden de pluimveesector onnodig beschadigd.

  De kritiek lijkt zich nu toe te spitsen op de onhandige communicatie van de NVWA over dit onderwerp. Maar het probleem is niet op te lossen met meer communicatie-adviseurs of persvoorlichters. Het vertrouwen in de Nederlandse eieren is weg, doordat het vertrouwen in het toezicht is geschokt.

  In de pers werd deze week herinnerd aan de Q-koorts epidemie bij geiten. De overheid liet toen het economisch belang van de boeren zwaar wegen ten opzichte van het belang van de gezondheid van omwonenden. En mr. Pieter van Vollenhoven, de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wees op de situatie in Groningen: “Wat hoorden we van het Staatstoezicht op de Mijnen over de risico’s van gaswinning voordat het een crisis werd?”

  Toezichthouders zouden onvoldoende het publieke belang dienen, doordat ze aan de leiband lopen van bestuurders die het economisch belang zwaar laten wegen. Het debat in de Tweede Kamer hoort straks niet alleen te gaan over de gang van zaken bij de NVWA, maar vooral over de (onafhankelijke) positie van toezichthouders.

  10 REACTIES

  1. Een beetje gif doet de volksgezondheid geen schade, zegt men. Maar gen-x mag van de provincie in het drinkwater geloosd worden, is ook een beetje dat geen schade zou zijn. Ondertussen zijn al die beetjes een cocktail aan het worden die wellicht met elkaar reageert in het lichaam en veel schadelijker is dan wij weten, als dat fenomeen al onderzocht wordt, wat ik persoonlijk betwijfel. Wel is ondertussen bekend dat het zaad van de west-europeese man steeds minder vruchtbaar wordt. Men houdt het bij de effecten van 1 gif, niet bij de optelsom der vergiften. Ik persoonlijk wil geen gif. Als 80% van de eieren gifloos zijn, snap ik niet waarom die duurbetaalde productschappen doorlopend de kwaliteit in de gaten houden. Nu moet het weer tot een schandaal komen wat de branche zelf enorm schaadt. Voorkomen is beter dan genezen. Het is een oeroude wijsheid vervat in een volksspreuk. Toch wil men maar niet leren…

  2. Het is helaas onmogelijk om te voorkomen dat sommige mensen de boel bedonderen.
   Fipronil is voor zover mij bekend mogelijk het gif dat illegaal is vermengd met het gebruikelijke bestrijdingsmiddel. Onderzoek zal nog uitwijzen of dat inderdaad is gebeurd.
   Inmiddels zijn alle kippenboeren de klos.
   Je zal maar dag en nacht werken op je kippenfarm, helemaal verantwoord bezig zijn met buitenlopende kippen kwaliteits voer enz.
   Momenteel hangt deze mensen een faillisement boven het hoofd, of op z’n minst grote zorgen.
   Ik heb het echt met de mensen en hun gezinnen te doen . En ik wens ze sterkte en de moed om opnieuw te beginnen toe.

   • Beste Anne Lise,
    Ben het helemaal met je eens dat de mensen die hun brood verdienen in de eieren hier de dupe van zijn. Ook hier geldt dus: was de inspectie nou maar beter op peil geweest, dan had men al veel en veel eerder ontdekt dat Chickfriend illegaal bezig was een illegaal verdelgingsmiddel toe te voegen aan de verder onschuldige cocktail van o.a. eucalyptus.
    Kortom, VVD heeft met het bezuinigen op de inspectie de pluimveesector een hele dure rekening bezorgd. Vervolgens laat de VVD weten dat ze deze eierboeren niet (geheel) schadeloos wil stellen waar de banken wel riant werden gesteund.
    Misschien moeten de eierboeren de politieke partijen voor het gerecht slepen die de bezuinigingen op de inspecties erdoor hebben gejaagd! Dan wordt Nederland tenminste wakker!

  3. http://www.vca-actueel.nl/nieuws/447-zorgen-over-bezuinigingen-op-inspecties
   Als je dit leest, besef je dat het niet de schuld is van de EU, niet van de inspecties etc. maar van het rechtse beleid door keer op keer te bezuinigen op inspecties en het waanidee dat de producenten ‘zelf wel controleren’.
   Want deze eierenzaak geeft vooral aan dat het ‘goedkoop’ wat de VVD voorstaat met de bezuinigingen (gesteund door alle partijen die het wel makkelijk vinden om op ambtenaren te bezuinigen, lekker populistisch!) op den duur ‘duurkoop’ blijkt te zijn.
   En het gaat niet alleen om voedselveiligheid. Een deskundige op het gebied van het voorkomen en bestrijden van rampen vertelde tijdens een veiligheidscongres dat Nederland in het geheel niet is voorbereid op rampen. In de veiligheidsplannen zijn bijv. EHBO’ers opgenomen die vervolgens door de politie niet eens achter het lint mogen komen. Weet de politie veel dat je EHBO’ers kunt inschakelen bij de hulpverlening.
   Of wat dacht u van de veiligheid in de bouw? In Engeland moesten eerst talloze doden vallen in een brandende fakkel. Ook in Nederland bleken deze onveilige bouwplaten te zijn gebruikt. En balkons die zomaar naar beneden kunnen vallen… Alweer – het VVD mantra dat bezuinigen op ambtenaren en overheid lekker goedkoop is, breekt ons op den duur lelijk op.
   Onderwijsinspectie kan ook al niet veel meer doen dan alleen wat uren tellen. Echt letten op kwaliteit is er niet meer bij. Geen mankracht meer voor.
   Belastingdienst had miljarden meer op kunnen halen als ze maar mankracht hadden maar de VVD besloot in al haar ‘wijsheid’ juist ambtenaren weg te sturen. Kostte Nederland nog een hoop geld trouwens, omdat kwiebus Wiebes niet goed had gekeken naar de aantrekkelijke, dure vertrekregeling.

  4. Conclusie : Op ‘n keer zullen we voor de keuze komen te staan. Een Nexit…. of terug in de tijd van iedereen een moestuintje met aan het eind ‘n kippenhok.
   Ook lekker rustgevend als onze zeventigjarige Opa’s en Oma’s terugkomend van hun werk nog even op hun klapstoeltjes in het zonnetje kunnen zitten.
   Kakelende kippjes inplaats van het gekraai van Juncker en Timmerfrans !

  5. Ach lieve lezer, toch even reageren.
   Natuurlijk is het van ontzettend groot belang dat de
   Nederlandse instituten heel goed waakzaam zijn op alle
   misstanden die kunnen plaatsvinden bij ons voedsel.
   Maar aan de andere kant. Ingrijpen is zeker goed! Maar
   als de pluimveesector miljoenen schade’s gaan lijden aan
   eieren die bij gebruik van meer dan twee eieren per dag
   enigszins duizeligheidsverschijnselen kunnen opleveren.
   Dan denk ik wel: waar zijn we nu eigenlijk mee bezig.
   Miljoenen schade in deze branche. En waarvoor?
   Goede controle door de NVWA is goed. Maar als ik lees dat
   deze eieren al bijna een jaar in de schappen van onze super-
   markten liggen? Waar maken we ons dan druk over. Of is het
   in deze zomer echt “komkommertijd”, of beter: “eiertijd”?
   Vrolijke groet, Bert.

   • Of het waar is wat je schrijft, dat die eieren al heel lang te koop waren, weet ik niet. Maar hier gaat het m.i. om het principe. Als men dit laat gaan, loop je het risico, dat het van kwaad tot erger komt. Het gaat bij zoiets altijd om de pakkans. En die is waarschijnlijk hoog, blijkt nu. Dat weerhoudt ansreren misschien toch van gifvlees of andere wanproducten.

  6. Martin A., en zo is alles wel weer ergens naar terug te leiden, zo lang je maar een of andere redenatie kunt ophangen.

   De basis van dit probleem ligt in het feit dat we het principe en de noodzaak van functiescheiding blijven ontkennen en negeren. Zorg er nou gewoon voor dat “slagers niet hun eigen vlees keuren”, hier “de eierenproducenten niet de kwaliteit van hun eigen producten laten bepalen en controleren”. Dit geldt voor heel veel “markten”. Er is namelijk baat bij als je het minder goed doet. Zo langzamerhand moet toch wel heel duidelijk zijn dat dat gewoon echt niet kan. Een reeks jaren geleden is dit, bijvoorbeeld, teniet gedaan door productschappen enz. op te heffen. Moeten er eerst doden vallen?

  7. Wie is uiteindelijk (indirect) de schuld van de ellende in de pluimveesector? Precies: de EU. De NVWA neemt Europese richtlijnen over, terwijl die richtlijnen nauwelijks wetenschappelijk zijn onderbouwd. De NVWA staat wel te stotteren op concrete vragen in Nieuwsuur. In de eierkwestie is de EU (indirect) verantwoordelijk voor te strakke richtlijnen, in de zorg bepaalt de EU opgelegde reserves voor de zorgverzekeraars met tot gevolg steeds weer hogere premies en eigen risico en bij de pensioenfondsen is de verzonnen Europese rekenrente (Brussel heeft het toezicht op onze pensioenen door wetgeving via onze eigen VVD, PvdA, D66 en GL) bepalend ondanks zeer vermogende fondsen met 12 á 15 nullen. Vaak is de EU te herleiden tot de boosdoener bij schandalen, maar we kunnen er niet meer onderuit vanwege zeer strak en dichtgetimmerde regels en wetgeving.

   • Zo kun je altijd de EU wel de schuld geven, namelijk door feiten te negeren of te verdraaien. De NVWA baseert zich op wetenschappelijk onderzoek, als dat beschikbaar is. In eigen laboratoria wordt ook onderzoek gedaan i.s.m. universiteiten. Over de hoogte van reserves en rekenrentes kin je twisten, maar daar hoort wel een argumentatie bij. Het EU- doel is gelukkig niet een minimale premie of eigen risico, maar een betrouwbare en duurzame verzekering.
    Verder suggereer je NL pensioenfondsen met vermogens met 12 tot 15 nullen. Prietpraat, want het aller grootste pensioenfonds heeft een belegd vermogen van minder dan 500 miljard. Inderdaad veel, maar 20 tot 20.000 (!) keer minder dan jouw cijfers.

  Comments are closed.