Goed idee: een quotum voor moties

  0
  79

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is alweer drie jaar geleden dat VVD-fractieleider Halbe Zijlstra waarschuwde voor “het laten verworden van parlementaire wapens tot klapperpistooltjes”. In de Tweede Kamer worden zoveel moties en schriftelijke vragen ingediend en zoveel spoeddebatten aangevraagd dat ze volgens hem op niemand nog enige indruk maken. Maar de  woorden van Zijlstra hebben totaal niet geholpen. Integendeel: het is allemaal nog veel erger geworden.

  Enkele decennia geleden was een spoeddebat nog een bijzondere gebeurtenis, waar iedereen eens goed voor ging zitten. Ook met het indienen van moties en amendementen sprong je niet lichtvaardig om. Maar nu? Vorig jaar steeg het aantal moties met 25 procent tot 3582, lezen we in de Volkskrant. Het aantal schriftelijke vragen nam toe met 16 procent tot 2822. Ook het aantal spoeddebatten is gigantisch. Op dit moment wachten er nog 43 tot ze eindelijk gehouden kunnen worden. Als het zover is, is het onderwerp waarover ze ooit werden aangevraagd natuurlijk allang niet meer actueel.

  Kamervoorzitter Khadija Arib roept bij het begin van het parlementaire jaar dan ook op tot “bezinning”. Moties, spoeddebatten en schriftelijke vragen zijn instrumenten waarmee de Kamer haar controlerende werk moet doen. Maar bij de huidige hoeveelheden verliezen ze elke effectiviteit, stelt ze.

  Ik durf wel te voorspellen dat Aribs vrijblijvende oproep om het wat kalmer aan te doen niet gaat helpen. Alle Kamerfracties zijn voor minder moties en spoeddebatten, als ze er zelf maar geen last van hebben. Maar wat dan?

  “Er is geen draagvlak voor paardenmiddelen,” zegt SGP-leider Kees van der Staaij in de Volkskrant. “Partijen of parlementariërs aan een quotum binden kan niet.” Volgens Van der Staaij zijn het vooral andere fracties die steeds maar elke misstand aan de kaak willen stellen, zoals de SP. De SGP’ers zelf zijn volgens hem altijd zeer terughoudend als het om moties en spoeddebatten gaat.

  Persoonlijk zou ik niet weten waarom een quotum voor fracties geen goed idee zou zijn. De spreektijd bij debatten is ook aan een quotum gebonden, al wordt daar in de praktijk wel eens de hand mee gelicht. Waarom zouden Kamerfracties niet beperkt kunnen worden in het aantal schriftelijke vragen, moties, amendementen en spoeddebatten waarmee ze de publiciteit zoeken?

  Van der Staaij, zeer gerespecteerd als langst zittend Kamerlid, zou het kunnen voorstellen. Al zal hij even moeten wachten tot na 15 maart, want zolang de verkiezingskoorts heerst hoeft hij zeker niet op een meerderheid te rekenen.

  Interessant weetje nog: het Kamerlid dat vorig jaar de meeste moties indiende was Carla Dik-Faber: 125. Zij is geen partijgenote van Van der Staaij, maar komt wel uit dezelfde politieke hoek, namelijk de ChristenUnie.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook