Goed nieuws uit Italië!

  6
  421

  Leestijd: 0 minuten.

  Is er nog nieuws? Jazeker, spreek maar gerust van een blijde tijding: de formatie in Italië staat op springen. Twee maanden na de verkiezingen zijn de formerende partijen nog geen stap dichter bij een kabinet gekomen.

  Formeren heeft, niet alleen in Italië, veel weg van vrijen op het schoolplein. Hij wil met haar, maar zij wil niet met hem en heeft haar oog laten vallen op die maar die heeft weer geen trek in haar. Het wordt dus niks.

  Een van de partijen, de links-populistische Vijf Sterrenbeweging, de grote winnaar van maart, wil nu in juli nieuwe verkiezingen om de ‘impasse te doorbreken’.

  Waarom is dat goed nieuws?

  Zolang er campagne wordt gevoerd en vervolgens geformeerd, kan een regering, ongeacht welke kleur, geen schade aanrichten. Italië wordt momenteel tot algehele tevredenheid bestuurd door technocraten.

  Dat is toch niet democratisch?

  Nee, en het moet ook niet te lang duren, zoals ook een feest niet te lang moet duren. Maar zo lang het duurt, is iedereen, ook Europa, erbij gebaat.

   

  6 REACTIES

  1. Het enige goede nieuws uit Italië zou zijn: ze verlaten de Euro-zone. Dat waren de populisten – die nu gewonnen hebben – ook van plan ware het niet dat ze het nieuws vanuit de EC en Frankrijk en Duitsland hoorden dat er een ‘vet’ Europees Monetair Fonds zou komen….
   Nu willen zij plotseling de euro behouden.
   Ach lieve mensen, dat gaat ons heel wat meer kosten dan Griekenland!
   En dat alleen omdat de EC weigert een stapje terug te doen… Dit is geen politiek-economisch realisme. Dit is over de ruggen van de ‘europese’ belastingbetaler je utopische wereldrijk behalen. Het is een grove schande hoe politici met ons geld omgaan!
   Het is beter voor een politiek ‘onhervormbaar’ Italië een munt te hebben om te devalueren, zoals ze altijd al deden – is hun systeem van concurrerend zijn – dan door te gaan met niet convergeren en uiteindelijk aan een transfer-infuus te hangen met alle gevolgen van dien. Dat dient noch het belang van Italië noch dat van de rest van de euro-zone. Het dient – koste wat het kosten zal – alleen het belang van een federaal Europa. Ziende blind gaan ze door met het kostbare gewrocht van een Utopia dat door fundamentele cultureel-economische verschillen alleen maar verder uiteen zal drijven, totdat de populistische bom barst. Want ja, wie moet die onrealistische droom gaan betalen?
   En zie hier, het populisme wint in Italië. I.p.v. het laten gaan zoals het gaat creëeren ze voor het land met de cultuur der clientèle een vette pot geld… Een Italiaan blijft een Italiaan, populistisch of niet, nu wordt er – heel ‘slim’ – vanuit Europa een grote financiële worst voorgehouden aan de Italiaanse politiek!
   Oké EC – daarmee behoud je (voorlopig) zelfs de populistische Italianen in de Euro-zone – maar verbaas je dan niet dat de populisten in Noord-Europa zullen groeien en bloeien onder zulks onrechtvaardige federale politiek! Dit is koren op de molen van het AfD en het – terecht – steeds sceptischer wordende volk in het betalende Noord-Europa. Heel ‘slim’ hoor: Italië hebben jullie voorlopig gewonnen.
   Wat nu als je Duitsland straks verliest?
   Als ik moet betalen voor dit ‘domme’ Europa, dan betaal ik liever niet. Dan stem ik liever op Baudet en verlaat ik dit ‘onrechtmatige’ gedrocht van een ontrechtvaardige Euro-zone!
   https://nl.express.live/2017/12/29/duitse-academici-willen-italie-uit-de-euro-wegsturen/

   • Zoals ik al zei: “Wat nu als je Duitsland straks verliest?”
    Het ligt niet in de aard van de EC of EP om voorzichtig te zijn. Alles gaat voor een Verenigde Staten van Europa. Toch zal ‘men’ moeten oppassen de hand niet te overspelen… Want het ‘rommelt’ niet alleen in Italie (zie verkiezingswinst populisten) maar vooral ook in Duitsland.
    Een nieuwe volksbeweging is zojuist opgestaan. (Zie link) En het is niet eens de AfD waarover ik praat. Maar eentje breed gedragen, met mensen uit de SPD, CDU en AfD. Mensen die het niet eens zijn met Merkel en Europa. Met het idee van grootscheepse immigratie.
    Het gaat hier niet om de Verenigde Staten van Europa. De grote multiculturele smeltkroes. Maar juist om een terugkeer naar de ‘oude waarden.’ Die van Duitsland voor 1933… Zonder moslims en miljoenen immigranten.
    ‘Turningpoint’ hangt in de lucht…
    Noch de EU, de EC of de EP heeft het in de gaten….
    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2230671-nieuwe-rechtse-beweging-wil-terugkeer-naar-oude-duitse-waarden.html

    • U bent niet helemaal volledig geïnformeerd. De bijeenkomst gisteren was niet de start van een net opgestane volksbeweging. Het was een heel bescheiden (plm. 1500 deelnemers?) bijeenkomst van wat CDU-ers, een enkele SPD-er en vooral AfD-ers. Het stelde als tegenbeweging helemaal niets voor en werd zeker niet breed gedragen. Ondanks de deelname van veel AfD-ers verliep de demonstratie beheerst en dat is in ieder geval iets positiefs om te melden.

     • Als een sneeuwbal van de berg rolt, wordt ie steeds groter. Het feit dat slechts 1% van de CDU lid is van deze beweging is, lijkt op die sneeuwbal. Kijkt u vooral naar het moment, en wentel u in tevredenheid, dat de bal slechts klein lijkt.
      Ik weet wel beter….
      En u zal het in de nabije toekomst snel leren…
      Overigens: waarom zou die bijeenkomst met ook AfD’ers niet rustig verlopen? Ze bestaat immers voornamelijk uit ontevreden ex CDU’ers en SPD’ers? Dat het beestje nu onder een andere naam samenwerkt maakt de aard van deze mensen niet anders. Het zijn geen nieuwe mensen. Het zijn gewone Duitsers die het zat zijn. En zij laten het balletje nu rollen.

      • U presenteert met die sneeuwbal een leuke en sterke metafoor. Ik zeggen dat die bal alleen groter wordt als er voor de sneeuwbal uit ook sneeuw ligt. Zo niet, dan smelt hij heel snel. Dat zou in Duitsland ook zo kunnen zijn. Als er in de partijen al een brede onuitgesproken steun, de “sneeuw”, is, kan de aanhang snel groeien. Is dat niet zo, dan zal de actie een stille dood sterven, smelten als sneeuw voor de zon.

       Het feit dat 1% van de CDU lid is van deze beweging ken ik niet. Ik heb ook niet de indruk dat er iets is om lid van te worden. Volgens de politie waren er maar 500 deelnemers.

       Ik gun u uw verwachting en hoop, maar die lijkt me niet gebaseerd op concrete feiten.

  Comments are closed.