Greta moet blij zijn: geen Nobelprijs

  11
  869

  Leestijd: 2 minuten.

  Greta Thunberg heeft de Nobelprijs voor de Vrede dus niet gekregen. En dat is terecht. Ik wil niets afdoen aan haar verdienste voor het klimaat, maar spijbelen en wereldleiders tierend onder uit de zak geven is niet genoeg.

  Thunberg is uiteindelijk niet meer dan een figurant. Haar ongetwijfeld onbedoelde bijdrage is dat ze een hoogst persoonlijke noot brengt in de bewustwording over het klimaat. Een autistisch meisje van 16 met angststoornissen raakt een gevoelige snaar en niet alleen bij leeftijdsgenoten. Het is die persoonlijke geschiedenis die haar en haar optredens bijzonder maakt. Want dat het niet goed gaat met het klimaat wisten we al toen ze met haar acties begon. Een vriendelijke voetnoot, meer zal er voor haar waarschijnlijk niet weggelegd zijn.

  Een cynicus zou ook kunnen zeggen dat ze die prijs sowieso niet had verdiend. Die gaat naar mensen die, u raadt het al, vrede stichten, zoals de winnaar van dit jaar, de Ethiopische premier Abiy Ahmed, of op zijn minst ‘verbinden’. Greta Thunberg verdeelt de geesten. Er zijn vermoedelijk net zoveel tegenstanders als fans. Er wordt niet alleen gejuicht maar ook geschuimbekt. En of ze haar zaak met haar woedende tirade bij de VN heeft bevorderd, kun je in gemoede afvragen. Ook de welwillende toeschouwer zag vooral een meisje dat wel heel erg over de rooie ging.

  Het Nobelprijscomité zal ongetwijfeld ook nog andere overwegingen hebben laten meewegen. Ik kan er hier uit de losse pols in elk geval één bedenken. Thunberg is een actievoerder. Voor een nobele zaak, geen twijfel over mogelijk. Maar er zijn heel veel actievoerders en heel veel nobele zaken. Ik chargeer nu waarschijnlijk tegen de klippen op maar dan zou je ook de figuren van Lekker Dier en hun internationale afdelingen kunnen voordragen. Of de pleitbezorgers van transgendergelijkheid of de tegenstanders van Zwarte Piet. Compleet met conflicten over welke zaak het meest bijdraagt aan het heil der mensheid en de vrede op aarde. Gratis advies aan het comité: nooit aan beginnen.

  De Nobelprijs voor de Vrede heeft toch al vaak een politiek opportunistisch karakter. Het moet een hele toer om elk jaar uit al die meer en minder terechte kandidaten weer een staatsman/staatvrouw of organisatie te vinden met een staat van dienst die de prijs waardig is. Er staat niet altijd een Nelson Mandela op.

  En voor Greta zou het een opluchting moeten zijn dat ze de prijs niet krijgt. Dat moet je een meisje van 16 niet aandoen, het gewicht van zo ‘n onderscheiding op haar schouders leggen. Ze draagt haar steentje al bij met Fridays for Future. Dat is vast meer dan ze ooit had durven dromen.

  11 REACTIES

  1. Mensen achter dit meisje moesten meer verstand hebben. Je hebt seksueel misbruik, maar je hebt ook psychisch misbruik en dat is wat hier gebeurt. Laat dit kind gewoon kind zijn en met haar poppen spelen, dan wil ik het nog niet eens hebben over uitbuiting.
   Ik vrees met grote vreze dat dit kind zo, op latere leeftijd, totaal de afgrond in gaat….

  2. Ik ga maar niet reageren op alle onjuistheden in de bovenstaande reacties en beperk me tot het volgende.
   Alfred Nobel bepaalde in zijn testament in 1895 de volgende Nobel-prijzen: Natuurkunde, Scheikunde, Fysiologie en geneeskunde, Literatuur en Vrede.
   De Nobel-prijzen werden in 1901 voor het eerst uitgereikt en dat geldt ook voor de Nobel-prijs voor de Vrede.
   Veel later, in 1969, werd daar een Nobel-prijs voor Economie aan toegevoegd.

   • Je informatie klopt, maar er is 1 essentieel verschil:
    “De prijs voor de Vrede wordt toegekend door een comité van vijf leden van het Noorse parlement (het Nobelcomité). De andere prijzen worden toegekend door verschillende Zweedse wetenschappelijke instellingen.

    En daar zit nou precies het probleem: wie een belangrijke bijdrage aan de vrede heeft gegeven wordt bepaald door politici, kan niet wetenschappelijk getoetst worden en is dus 100% perceptie.

  3. “Ik wil niets afdoen aan haar verdienste voor het klimaat”.

   Serieus? Hoeveel graden heeft ze verandert? Iets minder regen?
   Als u bedoelt dat ze medestanders heeft gecreëerd dan denk ik dat ze ook aardig op weg is kritische tegenstanders van dit verregaande beleid op te roepen.

  4. Nobelprijs, nonsense. Het houdt niets in. Juist, Hermans, het was een prijs voor wetenschap (science). Prijs voor vrede? Obama was een nobel winnaar zonder ook maar iets te doen aan vrede.
   Waarom dan niet een nobel prijs voor de beste muziek of de beste kunst?
   Nobel prijs was, dacht ik, bedoeld voor de beste wetenschappelijke doorbraak?

  5. Ooit was de Nobelprijs bedoeld voor mensen die iets vernieuwends hadden gedaan voor de ontwikkeling van de wetenschap. Ik denk aan bijv. Einstein, Bohr e.a.

   In een later stadium heeft men de Nobelprijs voor de Vrede er bij bedacht en toen is de klad erin gekomen. Er werden mensen van twijfelachtig allooi voorgedragen waarvan je je kunt afvragen wat ze dan wel hadden gedaan. Denk bijv. aan de Palestijn Arafat die vele jaren lang mensen liet vermoorden middels aanslagen en later wel de Nobelprijs kreeg voor de Vrede omdat hij een verdragje sloot met de Joodse premier Begin; en zo zijn er nog een paar. daarmee heeft de Nobelprijs zichzelf van elke waarde ontdaan.
   Greta zou prima in dat opportunistische rijtje van prijswinnaars gepast.

   • @W.Hermans 12 okt 04:22
    Ik ben het met je eens dat de Nobelprijs voor de Vrede vaak om politieke redenen, niet om morele moed wordt uitgereikt. Een kleine historische correctie: Arafat kreeg de prijs in 1994 samen met Rabin en Peres. Sadat en Begin ontvingen die prijs in 1978. Ook deze heren waren niet onomstreden.

    Toch horen voor mij Sadat, Suàrez en Gorbatsjov tot de grote na-oorlogse politici, omdat ze over hun eigen schaduw durfden te stappen: Sadat erkende Israël en moest dat met zijn leven bekopen. Suárez leidde Spanje van het Franco régime naar democratie. Wie herinnert zich niet de coup van Tejero die in 1981 schietend het Parlement in kwam. Alle parlementariërs doken onder de banken, behalve Suárez. Gorbatsjov voerde de glasnost en perestrojka in waardoor het terreurbewind van de communisten werd beëindigd. Alledrie voorkwamen ze een burgeroorlog.
    Op elke hervormer is wel iets aan te merken. Zelfs op Luther. Toch moet je hun moed en resultaat waarderen.
    .

    • Eric, je hebt gelijk met je commentaar. Ik heb me vergist in de naam van de Joodse premier.Dat doet niets af aan het feit dat de Nobelprijs volstrekt is gedevalueerd door met name de politieke toekenning van de prijs voor de Vrede in de afgelopen jaren.

     Politici schuwen helemaal niets om hun eigen vermeende belangrijkheid aan ons op te dringen.
     Politici zijn zonder uitzondering meesters in het manipuleren, onderdrukken en desnoods uit de weg ruimen van normale mensen die een andere mening hebben dan zij.

  Comments are closed.