Groeiende onrust bij GroenLinks

  13
  6209

  Leestijd: 2 minuten.

  Er heeft zich bij GroenLinks toch een tegenkandidaat gemeld voor Jesse Klaver. Ene Jantine Röttgering wil een gooi doen naar het lijsttrekkerschap. Kans om te winnen maakt ze nauwelijks, zo beseft ze zelf ook wel. Maar ze wil de ‘discussie over de koers aanwakkeren’, verklaart ze in het AD.

  Dat dit gebeurt kun je symptomatisch noemen voor de situatie waarin GroenLinks zich bevindt. Van de opgaande lijn bij deze partij is weinig over. De tijd dat Klaver maar met opgerolde hemdsmouwen een poptempel hoefde te betreden om duizenden tot uitzinnig enthousiasme te brengen is voorbij. Op een nieuwe ‘grote sprong voorwaarts’ hoeft GroenLinks bij de komende Kamerverkiezingen niet meer te rekenen. Volgens sommige opiniepeilers mag de partij al blij zijn als ze haar huidige zetelaantal van 14 weet te handhaven.

  Iedereen kon beseffen dat dit ooit zou gebeuren. Voor elke ‘charismatische’ politicus breekt op een dag het moment aan dat de magie niet langer werkt.

  De Jessias moet zich al maanden terug hebben gerealiseerd dat de klad erin begon te komen. Om zijn strategie waar te maken – GroenLinks voor de eerste keer in de partijgeschiedenis in de regering – zou hij naar andere middelen moeten grijpen.

  Bij de Algemene Politieke Beschouwingen van afgelopen jaar werd iets van een draai zichtbaar. Klaver liet toen blijken een meer realpolitieke richting in te willen. Voortaan zou niet langer winnen of verliezen voorop staan, maar het resultaat. De GroenLinks-leider maakte duidelijk dat hij bereid was compromissen te sluiten, water bij de wijn te doen.

  Maar grote successen heeft dat tot dusver niet opgeleverd. En bovendien zorgde die gematigder opstelling voor groeiende onvrede binnen de partij en verzet tegen haar leider, iets wat vast niet de bedoeling was.

  Het feit dat Jantine Röttgering het durft op te nemen tegen de tot voor kort zo onaantastbare Klaver is dan ook veelzeggend. Röttgering is een exponent van degenen die GroenLinks niet radicaal genoeg meer vinden. Vooral op milieu- en klimaatgebied wil deze groep geen enkele concessie doen. Er is maar ‘één relevant thema’, meent Röttgering in het AD: “De klimaat- en ecologische crisis waarin we ons nu bevinden.”

  Zoals gezegd: de kans dat de radicale klimaatvleugel het bij GroenLinks voor het zeggen krijgt is klein. Naar verwachting zal Klaver de komende lijsttrekkersverkiezing met Noord-Koreaanse cijfers winnen. Maar het is wel voor het eerst dat iemand zijn positie ter discussie durft te stellen. Klaver zal in het vervolg bij alles wat hij doet in zijn achterhoofd moeten houden dat een (vooralsnog waarschijnlijk klein) deel van zijn partijgenoten het niet ver genoeg vindt gaan.

  13 REACTIES

  1. Australië claimt 5.896.500 km² van Antarctica, een claim die door diverse landen wordt erkend. Vergeten ?

   • Mijn opmerking over de Australische claim op Antarctica was een reactie op de opmerking van “Janos het sneeuwkonijn”, maar belandde op de verkeerde plaats….

  2. Hoeveel lang zal het duren totdat ook de grootste naïevelingen beseffen dat de klimaatmaatregelen die Jesse Klaver en anderen ons proberen op te leggen niets meer dan een dure grap zijn, of erger nog, cynisch bedrog ? Tenslotte rijden Klaver en andere klimaatdictatortjes zelf nog steeds in vette, brandstof zuipende auto’s. Ze zijn dus niet op tragische wijze beïnvloed door klimaat-Raspoetins, maar houden gewoon de boel voor de gek. Het klimaat verandert echter wel, onvermijdelijk, zoals het klimaat al vele miljoenen jaren in beweging is. Daar moeten we ons wel serieus op voorbereiden en dat doen we niet door onze boeren te wurgen. Ook de gigantische wereldbevolkingsexplosie schreeuwt om actie. Ondanks de urgentie hoor ik daar geen enkele politicus over.

  3. Het gaat bij de regering alleen maar om geld en macht. Het is bij GL nooit om het klimaat gegaan. Ze moeten geld hebben om het geldsysteem te redden, en hun machtspositie.
   Bv. De lijsttrekker woont in Noord brabant, gaat met een dure auto naar zijn werk en neemt altijd het vliegtuig. Hoezo milieubewust..

  4. Vreemd ,hier staat dat het met groenlinks zo`n beetje gedaan is en de peiling geeft aan dat gr links ineens de 2 de partij van nederland is!!Tja de peiling is gedaan door 1 vandaag zegt genoeg denk ik.

  5. Groeiende onrust bij GL. Gejuich bij de tegenstanders. Groeiende onrust bij CDA, VVD, Forum, partij Wilders, enzovoorts, enzovoorts, Gejuich bij de tegenstanders. Niks nieuws onder de zon.
   Wel of geen onrust bij welke partij dan ook; wel of geen gejuich bij de tegenstanders, maakt allemaal niets uit. Elke partij vertelt alleen maar het hele en eerlijke verhaal, een eeuwenoude Nederlandse traditie. De partijen knokken onderling welke partij het meest eerlijke en hele verhaal vertelt; welke partij het meest integer is en ook nog eens daarbij deskundig is. Gezegend dit volk met zulke geweldige politieke partijen, waar het politieke machtsspel zo deskundig en integer gespeeld wordt.

  6. Ik denk persoonlijk dat Jesse Klaver spijt heeft dat hij de vorige keer niet in de regering is gaan zitten. DAT was het momentum voor GroenLinks.
   Maar ja, vluchtelingen, immigranten da’s haar zwak gebleken. Water bij de wijn doen of net als de CU meloenen doorslikken dat valt natuurlijk niet mee.
   In Oostenrijk moeten de groenen ook schikken. Zij hebben het primaat op klimaat en de transitie, de christendemocraten de ‘vluchtelingen’ en alles wat er niet bij hoort maar wel binnenkomt.
   Het is het een of het ander maar GroenLinks in Nederland wilde alles. Nu is het de VVD die het klimaat doet. Is dat niet sneu… Ook voor de armere Neder- en medelanders…

    • Tien NL-paspoorten maken van een persoon die een buitenlandse dictator als ZIJN leider ziet of vindt dat de NL-democratie vervangen moet worden door een Midden-Oosterse theocratische dictatuur nog geen Nederlander. Met zijn stemrecht maakt dit zo’n bezitter van een NL-paspoort slechts tot een grotere bedreiging dan een terrorist.

  7. Jesse kan deze groene onbenullen nooit tevreden stellen! Zij zijn hysterische doordravers, die nu richting de finish draven en zich daar stuklopen. Einde verhaal !! GL splitst zich af in dram-gedeelte, dat nooit tevreden is en het andere deel wil compromissen sluiten om vooral op het pluche te blijven of te komen!

  8. Iemand anders is altijd beter dan deze kwal. Iemand met een normaal verstand gelooft deze leugenaar niet. Klimaat dit co2 dat stikstof dat en dat schreeuwt maar wat in het ronde en niets is onderbouwt door deze linkse sukkel. Er valt ook niets te onderbouwen want er is niets aan de. In Australië hebben ze borden weggehaald die ze 20 jaar terug hebben geplaatst met de tekst dat de gletsjers in 2020 zijn verdwenen. Het ijs is nog nog nooit zo dik geweest. De ene leugen na de andere leugen en voorspellingen vallen om. Allemaal bedacht door de linkse klimaat sukkels

  Comments are closed.