Groene hesjes

  10
  347

  Leestijd: 0 minuten.

  Het centrum van de stad lag urenlang plat. Er waren rellen. Hier en daar sneuvelden ruiten. De politie moest soms hardhandig ingrijpen. Ruim 50 demonstranten werden gearresteerd.

  Nee, dit was niet Parijs. En nee, dit waren geen gele hesjes. Dit was Londen. En de demonstranten waren geen ‘verliezers van de globalisering’ of anderszins door de elites miskende burgers. Ze behoren eerder tot de maatschappelijke bovenlaag.

  Het was een demonstratie van een groep die zich ‘Opstand tegen het uitsterven’ noemt. Met als belangrijkste eis: nul CO2-uitstoot in 2025. Toe maar. Hier is halvering in 2030 al nauwelijks haalbaar.

  Ze zijn tegen de ‘lamlendigheid’ van de politiek. Net als de gele hesjes. Ze zijn ‘in principe’ tegen geweld. Net als de gele hesjes. Maar als het moet gaat de beuk erin. Waar hebben we dat eerder gezien?

  Zijn we getuige van de opkomst van een nieuwe beweging? Populistisch groen? En zien we binnenkort de eerste groene hesjes?

   

  10 REACTIES

  1. Het halveren van de CO2 uitstoot is al haalbaar als de fabrieken en grote bedrijven zorgen voor minder uitstoot. Fabrieken en grote bedrijven gebruiken veel elektriciteit. Deze komt meestal van steenkool en bruinkoolcentrales. Ook produceren de fabrieken zelf heel veel CO2. Maar om minder uitstoot te bereiken moeten ze veel geld investeren, en worden hun producten te duur.
   Het halveren van de CO2 uitstoot is haalbaar als de mensen met het laagste inkomen fors meer gaan verdienen, zodat ze zelf kunnen investeren in minder uitstoot. Dan kunnen fabrieken ook meer geld investeren in minder uitstoot. Want als iedereen genoeg verdient kunnen we duurdere producten wel betalen. Zolang er geen regering opstaat die hier voor zorgt, kunnen we halveren van de CO2 uitstoot wel vergeten! Het wordt dus hoog tijd dan de inkomens in Europa drastisch genivelleerd worden.

  2. Het onderwijs laat kennelijk ook in Engeland te wensen over: planten hebben CO2 nodig om O2 van te maken. Terug naar school dus voor een broodnodig lesje Biologie.
   Een lesje Economie is misschien ook niet overbodig gelet op de financiële onhaalbaarheid van deze eis.

   Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe dom mensen (kunnen) zijn….

   • Het is jammer hoe je mensen dom noemt en toch zoveel fout hebt in je reactie. Er bestaat een zekere koolstofkringloop die niet spontaan stopt als de mens er geen onderdeel van zal deelmaken. Natuurlijk gaat het hier om de netto cijfers, oftewel dat we niet meer uitstoten dan de natuur kan opvangen.
    Bruto geen uitstoot hebben kan natuurlijk niet, maar ik ga d’r van uit dat je dat wel begrijpt.

    • Ha Jeroen,

     Inhoudelijk zijn we het grotendeels eens geloof ik, maar het is wat onhandig dat we ook vrijwel hetzelfde heten.. Ik voeg daarom de laatste tijd mijn achternaam maar toe op deze site. Misschien kun jij om verwarring te voorkomen ook iets aan je naam toevoegen..?

     Hartelijke groet,
     Jeroen

   • En wat gebeurt er met de vastgelegde koolstof in planten als ze sterven of geoogst worden…? Heb je zelf je biologie-kennis een beetje op orde? 😉
    Maar allez, naar 0 binnen zes jaar lijkt me inderdaad economisch onhaalbaar, al moeten we wel echt stappen gaan zetten.

  3. ik prefereer de gele hesjes boven de groene –
   waanzinnig idee eigenlijk om vernielingen aan te brengen om het “uitsterven” tegen te gaan
   het is te hopen, dat deze groene hesjes zelf spoedig uitsterven

  4. Met nul uitstoot van CO2 sterven de groene planten, wordt er geen zuurstof meer geproduceerd en sterft de mens uit. Deze ‘groene hesjes’ roepen dus op tot de totale vernietiging van de mensheid.

   • Ondanks de onhandige wijze waarop dhr. Van Nuijsenburg het hier formuleert is er dan ook niemand die letterlijk pleit voor nul CO2-uitstoot (wat alleen maar mogelijk is met een verbod op ademhaling). Het expliciete doel van Extinction Rebellion is nul _netto_ CO2-uitstoot in 2025.

   • Sorry, maar dit is echt onzin. Er zit meer dan voldoende CO2 in de atmosfeer, te veel zelfs. Zonder verbranding van fossiele brandstoffen is er een evenwichtssituatie waarin er grosso modo evenveel CO2 vastgelegd wordt (door fotosynthese) als er vrij komt (door vertering van organisch materiaal).

    • En nog even los daarvan: De O2 die planten “produceren” is dezelfde als die gebruikt is om de koolstof (benzine, kolen, etc) te verbranden. Dus door fossiele brandstoffen te verbranden en vervolgens planten de vrijgekomen CO2 te laten vastleggen “ontstaat” er niet opeens meer zuurstof.

  Comments are closed.