Groenen en populisten aan winnende hand

  3
  398

  Leestijd: 2 minuten.

  De definitieve uitslagen moeten nog binnen komen, maar op basis van de prognoses kunnen we nu al een aantal conclusies trekken. De opkomst was hoog en de kiezers trokken vooral naar de uitersten, de Groenen wonnen, maar de populisten ook. Europese burgers gaan dus voor het klimaat of eigen volk eerst. De underdog, de christen-democraten en de socialisten. ‘Ons Franske’ deed het dan wel aardig in ons land, maar de socialisten in andere EU-landen kregen harde klappen.

  Kortom, het wordt voor Timmermans moeilijker de hoogste post bij de Europese Commissie te bereiken. Het relatief goede nieuws voor hem was dan dat de christen-democraten in Duitsland klop kregen, dus tegenkandidaat Manfred Weber slaapt ook niet gerust.

  Voor de eerste maal in 40!!! jaar dreigen de christen-democraten en socialisten de meerderheid in het Europarlement te verliezen. De grote winnaars: de Groenen, de liberalen en de anti-Europese partijen. Opmerkelijk is dat Groenen de tweede partij werden in Duitsland, de populistische AfD won wel iets maar niet veel. De CDU van Merkel kreeg klop, de zuid-Duitse zuster CSU wat minder en de socialistische SPD kreeg ook een dreun.

  De christen-democratische EVP-fractie kan 38 zetels verliezen en in het nieuwe Europese parlement nog maar met 179 zetels vertoeven. De socialisten komen vermoedelijk op 150 zetels, een verlies van 36.

  Anderzijds doen de populisten het lang niet slecht. In Hongarije komt Viktor Orban op 56% (plus 5%) en krijgt daarmee mandaat van zijn volk voor de harde lijn tegen asielzoekers. In België is het Vlaams Belang van Filip Dewinter verrassend de tweede partij geworden, in Griekenland ligt ook de conservatieve Nea Demokratia voor op de regerende linkse Syriza van premier Tsipras. Marine Le Pen verslaat in Frankrijk nipt Macron en de Lega doet het prima in Italië. In Italië sluiten de stembureaus pas om elf uur, daarna komen alle officiële uitslagen maar Salvini van de Lega gaat op voor een monsterzege.

  Van de 751 zetels in het EP die te vergeven zijn, behoren er 73 aan Groot-Brittannië. Als het nog wat wordt met de Brexit vallen er 46 weg, de overige 27 worden bewaard voor nieuwe lidstaten en zo lang herverdeeld over de huidige lidstaten. Wat de Britten betreft, de Brexit-partij van Nigel Farage knalde van niks naar 24 zetels, de Tories werden bijna gehalveerd naar 10 zetels, de liberalen die pro-Europa zijn, explodeerden naar 15 zetels.

  Met de trek van de kiezers naar links en rechts en het slinken van de midden-partijen wordt regeren dus gezien de versplintering steeds moeilijker, net als in veel Europese landen individueel.

  De regeringsleiders moeten uit deze brij straks toch een voorzitter van de Europese Commissie en Europees president aanwijzen. En dan straks nog de aderlating als de Britten verdwijnen. Wat de uiteindelijke uitslag ook wordt, we kunnen nu al de conclusie trekken dat de Europese politiek een stuk spannender wordt, maar ook ingewikkelder. De kiezer begrijpt in elk geval wel (gezien de opkomst) dat de richting waarin de EU moet gaan nu echt ergens over gaat, maar of de uitslag daarbij echt gaat helpen is helemaal de vraag.

  3 REACTIES

  1. “Kortom, het wordt voor Timmermans moeilijker de hoogste post bij de Europese Commissie te bereiken.”

   Daar kan ik alleen maar blij om zijn! Ik vind Brusselmans volstrekt ongeschikt als voorzitter door zijn demagogische gedrag.

  2. “Maar of de uitslag daarbij echt helemaal gaat helpen, is de vraag.”
   Tja, politici zouden naar de uitslag moeten ‘luisteren’ maar DAT is dus de vraag…
   Wat Nederland betreft: men wil duidelijk in de EU blijven. Maar evenwel merk ik op: de EU en de eurozone zijn twee verschillende dingen. Het eerste is een samenwerkingsvorm het tweede de financiele vervlechting. De nationalistische Finse partij zei het laatst zo treffend: er moet een artikel komen voor ontvlechting uit de euro. Een lidmaatschap van de EU verplicht je nu om de euro in te voeren. Artikel 50 maakt dat een land kan uittreden uit de EU. Maar uitreden uit de euro KAN eenvoudig (vreemd genoeg) juridisch niet. Daar zou toch een eind aan moeten komen. Want een gemeenschappelijke markt of samenwerken op beleidsterreinen is iets anders dan je financiele risico’s te gaan delen met andere landen.
   Mij lijkt het zonneklaar wat Europa betreft: men wil wel blijven samenwerking maar NIET verder (financieel) vervlechten. M.i. moeten Macron en de federalen hun conclusies nu eens trekken: een eurozonebegroting moet er niet komen.

   • Overigens wat Rutte’s dwangmatige Europese immigratiebeleid aangaat: Orban’s en Salvini’s volkeren hebben duidelijk in deze verkiezingen gekozen: soevereiniteit gaat boven federaliteit. Een federaal immigratie en spreidings beleid gaat er dus echt niet komen.
    Zijn pogingen daartoe om zulks (federaal gedrag) via geld af te dwingen zullen tot een politieke oorlog leiden die de unie in machtsblokken splijt. Ook Timmermans zal in mijn ogen zijn diversiteitspolitiek moeten bijstellen. Europa wordt NIET een culturele eenhapsworst volgens zijn linkse ideologishe snit.
    Maar ja, politici die de verkiezingsuitslag kunnen duiden en zich daaraan conformeren… Daar heb ik een hard hoofd in. Macron, Rutte en Timmermans zijn m.i. te federaal aangelegd om zich ook maar enigzins aan deze verkiezingsuitslag te storen. Ik voorzie dat de politieke chaos vanuit partijdige deelbelangen die we bij de Brexit zien straks ook in de EU gaan opspelen.

  Comments are closed.