GroenLinks drie zetels terug in peiling

  0
  137

  Leestijd: 1 minuten.

  GroenLinks gaat liefst drie zetels terug in een nieuwe politieke barometer. Dit schrijft Ipsos daarover:

  ‘In de Politieke Barometer van deze week zien we dat GroenLinks het minder goed doet dan een aantal weken geleden. Als er nu verkiezingen zouden zijn, is de partij goed voor 10 zetels. Een maand geleden kon de partij nog rekenen op 15 zetels: de hoogste stand sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen staat GroenLinks nog wel op 6 zetels winst.

  Verder zien we dat de middenpartijen D66 en het CDA deze week naar elkaar toe zijn gekropen. Het CDA stond twee weken geleden 4 zetels voor op de sociaalliberalen.

  Internationaal was de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika dé nieuwsgebeurtenis van deze week. Na de bekendmaking van de uitslag vroegen we Nederlanders daarom naar een reactie.

  Nederlanders voorzien dat de verkiezing van Trump vooral negatieve gevolgen heeft voor de internationale positie van Amerika en haar rol in de wereld. Zo denkt 69% dat Trump een negatieve invloed heeft op de stabiliteit in de wereld. Een even hoog percentage verwacht negatieve gevolgen voor de positie van Amerika in de wereld. 54% verwacht dat het de oorlog in Syrië gaat beïnvloeden.

  Ook denkt een meerderheid van de Nederlanders (61%) dat Trump als president een negatieve invloed zal hebben op de Amerikaanse samenleving. Volgens 51% heeft Trump een negatieve impact daarnaast op de Amerikaanse economie, tegenover 20% die denkt dat hij een positieve invloed heeft (de rest voorziet geen invloed of weet het niet).

  Een stuk minder mensen (33%) denken dat Trump een negatieve invloed zal hebben op de positie van Nederland in de wereld. Nederlanders denken eerder dat zijn presidentschap hier geen invloed op heeft.

  Echter slechts 20% van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering door deze uitslag minder moet samenwerken met Amerika. 35% vindt van niet; 46% weet het niet of is neutraal.

  Tot slot blijken Nederlanders door de presidentsverkiezingen in Amerika vooral negatiever te zijn over de Amerikaanse politiek. De opinie over het Amerikaanse volk en het land Amerika in het algemeen is een stuk milder.’

  p

  afb1 afb2

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook