GroenLinks: iemand in bijstand moet kunnen bijklussen

  0
  79

  Leestijd: 1 minuten.

  Iemand die een bijstandsuitkering krijgt, zou tot op zekere hoogte daarnaast geld moeten kunnen verdienen. Bijvoorbeeld door een eigen bedrijfje te beginnen of in deeltijd te gaan werken. Nu worden dergelijke verdiensten ingehouden op een uitkering. Maar daar wil GroenLinks-leider Bram van Ojik vanaf.

   


  GroenLinks heeft hierover een manifest geschreven, samen met fractievoorzitters van GroenLinks uit Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen, met de titel: Een sociale bijstand: wel bijverdienen, geen verplichtingen.

  In het manifest bepleit Van Ojik dat Staatssecretaris Klijnsma gemeenten de ruimte geven om lokaal te kiezen voor een socialere invulling van de bijstand. Ook moet er een einde komen aan de uit de hand gelopen controle- en verantwoordingscarrousel, bepleit van Ojik.

  Waardigheid

  ‘Een jarenlange tendens van wantrouwen en repressie heeft geleid tot een oerwoud aan strengere regels, verplichtingen en boetes. Dat beleid is te ver doorgeslagen en helpt mensen niet aan een baan. Wij willen een bijstand die uitgaat van vertrouwen en waardigheid van mensen, zodat zij weer gaan geloven in hun eigen kunnen en initiatief’, aldus de GroenLinks-leider.

  GroenLinks-fracties en wethouders geven aan dat zij onvoldoende ruimte hebben binnen bestaande wet- en regelgeving om te experimenteren met een socialere vorm invulling in de bijstand. Van Ojik roept staatssecretaris Klijnsma daarom op om een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) te maken zodat gemeenten kunnen beslissen om de oproepplicht, tegenprestaties en verplichte re-integratietrajecten af te schaffen en bijverdienmogelijkheden uit te breiden, zodat elk gewerkt uur loont.

  Van Ojik: ‘Ik roep de staatssecretaris op: geef gemeenten het vertrouwen om de bijstand socialer te maken.’

  In de politiek is momenteel een discussie gaande over een basisinkomen. Een van de pleitbezorgers hiervan is journalist Rutger Bregman, die schrijft voor De Correspondent. Volgens hem is gratis geld geven een noodzakelijke hervorming. Volgens Bregman komen deze plannen van GroenLinks in de buurt van het basisinkomen.

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter