GroenLinks klimt 3 zetels bij I&O

  0
  1674

  Leestijd: 2 minuten.

  In een nieuwe peiling van I&O klimt GroenLinks 3 zetels naar 20 zetels. Daarmee neemt de partij de derde plek in achter VVD en PVV. Deze plek was eerder voor D66, maar die partij daalt 2 zetels naar 18. I&O wijst er wel op dat in het onderzoek de invloed van de Turkije-rel nog niet volledig is meegenomen, waardoor de slotpeiling van morgen zou kunnen afwijken.

  Dit schrijft I&O over de peiling:

  “In de I&O-peiling, die liep van donderdag 9 t/m maandagochtend 13 maart, zien we het speelveld verder indikken. VVD (24 zetels) en PVV (20) zijn stabiel en de runners up (GroenLinks en CDA) sluiten verder aan. GroenLinks (van 17 naar 20 zetels) neemt daarmee de positie van D66 (van 20 naar 18) weer over als derde partij. CDA groeit langzaam maar gestaag door (van 14 zetels eind januari naar 17 zetels nu). SP staat stabiel op 14 zetels en PvdA levert één zetel in (van 14 naar 13). Het verschil tussen de nummer 1 (VVD; 15,2%) en nummer 7 (PvdA; 8,5%) is nog geen 7%, een verschil van 11 zetels DENK gaat van 2 naar 3 zetels en Forum voor Democratie blijft staan op 2 zetels. De PiratenPartij heeft opnieuw één zetel en VNL levert hem wederom in. Artikel 1 zit er dicht tegenaan (met 0,6%).

  Turkije-effect?
  Van de totale steekproef vulde een vijfde deel de vragenlijst zaterdag na 12 uur in, het tijdstip dat het conflict tussen de Turkse en Nederlandse regering escaleerde.
  Het (mogelijke) effect daarvan is dus nog nauwelijks in de zetelpeiling verwerkt. Bij de (switch-)motieven wordt het welgeteld drie keer genoemd.
  Als we de uitkomsten van vóór en na zaterdag 12 uur vergelijken, lijkt het erop dat het CDA (+3%) het meest profiteert.
  We onderzoeken het effect van het Turks-Nederlandse conflict nader van vandaag op morgen, waarna we onze definitieve slotpeiling zullen publiceren.

  Vertrouwen in Buma als premier gestegen
  Had in februari nog 40 procent vertrouwen in Sybrand Buma als premier, twee maanden later is dat 50 procent. Daarmee krijgt hij even veel vertrouwen als Alexander Pechtold (50%) en Mark Rutte (49%).

  Mark Rutte vindt men nog het vaakst “volledig betrouwbaar als premier” (20%; Pechtold 18%; Buma: 16%).

  Ruim een derde (37%) van de kiezers vindt Asscher betrouwbaar als minister-president, waar dat in januari nog 49 procent was.

  Ook Jesse Klaver levert in (van 41% naar 36%), waar Roemer juist weer iets aan vertrouwen gewonnen heeft (van 31 naar 35%).

  Het vertrouwen in Geert Wilders als mogelijke premier blijft laag: 23%; 72% heeft geen vertrouwen in hem.

  Zeven op de tien kiezers zweven nog
  Het aandeel zwevers is 3 tot 6 dagen voor de verkiezingen nog erg hoog: 70 procent. Het neemt maar licht af. Het aandeel kiezers dat het helemaal niet weet daalt verder, van 16 procent vorige week naar 13 procent nu. Het aandeel waarvan de keuze vast staat, neemt navenant toe: van 27 procent naar 30 procent. Het aandeel dat tussen meerdere partijen twijfelt is gelijk gebleven: 57 procent.”