GroenLinks naar 20 zetels bij De Hond

  3
  5219

  Leestijd: 1 minuten.

  In een nieuwe peiling van De Hond is GroenLinks 2 zetels geklommen naar 20. Daarmee is de partij virtueel nog maar 4 zetels kleiner dan de VVD. Dit schrijft De Hond over zijn peiling:

  “Met nog 5 dagen te gaan zien we dat de vier grootste partijen nog maar vier zetels van elkaar liggen: VVD, PVV, CDA en GroenLinks. De VVD komt deze campagneperode weinig van zijn plaats. De PVV glijdt tot nu toe langzaam verder weg. Het CDA en GroenLinks zijn duidelijk in de lift. Alle vier partijen kunnen woensdag de grootste worden! Ook D66 en SP doen het relatief goed, maar liggen toch achter op de andere vier. Wel zien we dat er steeds meer combinaties van 4 en 5 partijen de grens van de 76 zetels halen.

  65% van degenen die een partij noemen waarop ze zouden willen stemmen, geven nog andere partijen een kans op een stem. Hieronder een overzicht van de grootste potentiele bewegingen tussen partijen op basis van die beantwoordingen. Belangrijk is twee punten te beseffen: 1. Dit is geen statische situatie en kan ook tussen nu en woensdag nog veranderen. 2. Het is absoluut niet te verwachten dat alle kiezers over gaan naar hun tweede keuze.

  Bij het nadenken over de mogelijke einduitslag is ook het volgende belangrijk te beseffen. De kleinste 7 partijen staan nu op 21 zetels. Dat houdt in dat voor de grootste 7 partijen gemiddeld ruim 18 zetels beschikbaar zijn. Dus als men voor zichzelf een mogelijke uitslag wil gaan inschatten, is het wel nodig ervan uit te gaan dat die 7 partijen gemiddeld wel op ongeveer 18 moeten uitkomen. Dus als men zou schatten dat een van de 7 rond de 30 zetels gaat halen dan blijven er 30- 18=12 minder zetels beschikbaar om over de andere 6 te verdelen. Die zullen dan gemiddeld op 16 uit moeten komen. In de onderstaande tabel laten we zien hoe de zetels nog kunnen verschuiven. Maar de afgelopen twee weken hebben we in ieder geval dit soort grote verschuivingen over de hele linie niet gezien.”

  3 REACTIES

  1. @snoopy, hoe kun je dan gewoon maar niets doen? Gewoon je basis (de wereld) naar de knoppen laten gaan en niets doen. Ik geloof in goed voorbeeld doet volgen…

   Onnozel in mijn ogen is met nog meer geld willen verdienen (zelfs als dit ten koste gaat van de zwakkere in de samenleving) en het willen weigeren van mensen uit oorlogsgebieden.

   Alleen aan jezelf denken zorgt niet voor een oplossing.

  2. Oh jee kijk die groen linksers eens stijgen, Ja hoor hier de mobiliteit onbetaalbaar maken onder het mom van het milieu zodat ze in India en China ( met pak weg 1.000.000 inwoners) lekker door kunnen tuffen.
   Wat een onozele halzen.
   En nu zelfs de tong uitsteken tegen Erdogan. wat een kordate dapere regering hebben wij toch,

   • Je kunt dit ook vanuit eigen belang bekijken. Dat is niet mijn stijl, maar toch. Duidelijk is, dat de wereld ooit scherpe milieumaatregelen moet nemen. Misschienpas over 20, 30 of 40 jaar, als het bijna te laat is. Als dat dan hals-over-kop moet, is de schade aan economieën heel groot. Als je als land al daarop voorbereid bent, zijn die maatregelen veel beter te nemen en profiteer je van de snelle actie (door GL!) nu. Op die manier kun je t.z.t. een voorsprong op andere, v.w.b. milieumaatyregelen tragere, landen behalen.

  Comments are closed.