GroenLinks virtueel groter dan PvdA

  0
  161

  Leestijd: 2 minuten.

  GroenLinks is de PvdA voorbij gestreefd in de peilingen. Als het gemiddelde wordt genomen van alle 5 de peilingen die Nederland rijk is, stijgt GroenLinks uit tot boven de 12 zetels. De PvdA blijft daar vlak onder steken. Virtueel is de PvdA daarmee de zevende partij van Nederland, waarmee de sociaal-democraten alleen enkele kleine(re) partijen achter zich laten.

  Frontbencher verzamelt de gegevens van alle politieke peilingen in Nederland en zet deze overzichtelijk op een rij. Een blik op het nieuwe peilingenoverzicht, inclusief de meest recente uitslag van EenVandaag, toont dat GroenLinks de PvdA is voorbij gestreefd. De partij van de kersverse partijleider Jesse Klaver verzamelt in de 5 peilingen 62 zetels, terwijl de PvdA uitkomt op 59. Afgelopen zondag steeg GroenLinks in de peiling van De Hond ook al 1 zetel en steeg naar een historische piek van 17.

  Pijnlijk

  Dit betekent dat de sociaaldemocraten momenteel gemiddeld 11,8 zetels scoren, terwijl GroenLinks cumulatief uitkomt op 12,4 virtuele zetels. Het feit dat GroenLinks virtueel groter is dan de PvdA – met inachtneming van alle peilingen – is opmerkelijk en een pijnlijk gegeven voor de PvdA, de partij die afgelopen weekend nog haar 70-jarig bestaan vierde. Een lastige uitgangspositie bovendien in de aanloop naar de verkiezingen in maart volgend jaar.

  Dat GroenLinks zo’n opmars heeft gemaakt in de peilingen wordt wel het Jesse Klaver-effect genoemd. Sinds zijn komst gaat het de partij voor de wind, althans in de peilingen. Kort geleden liet hij nog weten dat hij van GroenLinks een brede volkspartij wil maken en dat zijn partij de verbinding moet worden tussen ‘de moslimbroeder en de bouwvakvader, de onderwijzer en de hoogleraar’.

  pvda

  De partij van Diederik Samsom laat in de gemiddelde zetelscore daarmee enkel de ChristenUnie (6,8), 50PLUS (4,8), de Partij voor de Dieren (4,2), de SGP (3,6) en Denk (0,25) achter zich. Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 scoorde de partij nog 38 zetels en kwam als tweede partij uit de bus, na de VVD. De grote vraag is dan ook wie de PvdA gaat aanvoeren in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen. De partij maakt dit pas in oktober bekend.

   

  De partij met virtueel de meeste zetels is de PVV. Uit het gemiddelde van alle 5 de peilingen scoort de partij van Geert Wilders liefst 32 zetels. De VVD volgt met 24,2 zetels gemiddeld. CDA (17,6), D66 (16,4) en SP (15,8) nemen een middenpositie in.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

  Jesse Klaver