GroenLinks wil inspecties door burgers bij chemiebedrijven

  0
  35

  Leestijd: 1 minuten.

  Het moet mogelijk worden dat burgers inspecties naar de veiligheid uitvoeren bij chemische bedrijven. Dit moet als aanvulling gebeuren op het reguliere toezicht en de handhaving in de chemische sector. Dat wil GroenLinks graag, zo liet de partij zondag weten.

  GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: ,,Er wordt veel te weinig gebruik gemaakt van de expertise van mensen die vlakbij chemiebedrijven wonen. Zij zijn direct betrokken, zij ruiken en zien het vaak als eerste als er iets ongebruikelijks is bij een lokaal chemiebedrijf. De overheid is verantwoordelijk voor adequate handhaving. Betrokken burgers kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.”

  Op initiatief van GroenLinks liet de regering onderzoek doen naar de veiligheid in de chemiesector. Daaruit bleek dat veel bedrijven de regels overtreden.

  Na de grote brand bij Chemie-Pack wordt er tegenwoordig vaker gecontroleerd en chemiebedrijven vaker tot de orde geroepen, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

  Volgens GroenLinks is het zo dat na een grote ramp er tijdelijk wat beter wordt opgelet, maar na verloop van tijd zakt de aandacht voor veiligheid weer af.

  Van Tongeren: ,,Met burgerinspecties kunnen we de druk op de ketel houden. Dat is ook in het voordeel van bedrijven die zichzelf wel aan de regels houden. Zij kunnen tijdens de burgerinspecties laten zien wat ze doen om mens en milieu te beschermen. Voor bedrijven die de regels overtreden is het een extra reden om orde op zaken te stellen. Anders zullen ze te maken krijgen met een stroom aan kritische vragen en negatieve publiciteit. Een win-win situatie dus.”

  GroenLinks gaat na de zomer zelf beginnen met burgerinspecties. Van Tongeren zal samen met raadsleden, Statenleden en betrokken burgers een aantal risicobedrijven bezoeken. GroenLinks gaat in de Tweede Kamer voorstellen om burgerinspecties mogelijk te maken als aanvulling bij toezicht en handhaving in de chemiesector.

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter