Groenrechts is de mode

  1
  281

  Leestijd: 1 minuten.

  Bij onze zuiderburen klimt “Groen” ook fors in de peilingen. De rechtse N-VA blijft de grootste Vlaamse partij, maar brokkelt licht af. Groen wint echter fors en zou nu de derde partij zijn vlak boven de liberale Open VLD.

  Daarmee is eenzelfde trend zichtbaar als bij ons met de opkomst van GroenLinks bij de verkiezingen. Anders dan bij ons moeten de Belgische groenen het vooral van hun thema’s hebben, leefmilieu, gezondheid, migratie, belasting op vermogens en het vermijden van polarisering.

  Ze hebben geen “Jesse Klaver-effect”.  Voorzitster Meyrem Almaci staat als eerste Groene op nummer zestien van de populariteitslijst van Belgische politici, fractieleider Kristof Calvo op nummer 24.

  Het gaat allemaal maar om peilingen, zoals we allemaal weten zegt dat nog helemaal niets bij verkiezingen en die zijn pas in 2018. En net als bij ons krijgen de socialisten, de SP.A, vergelijkbaar met onze PvdA, de rekening. Het oppositiegebeuren wordt grotendeels aan Groen overgelaten, de SP.A staat ditmaal geheel buiten de regering. Ze kan dus niet net zoals de PvdA bij ons als excuus aanvoeren dat de slechte resultaten zijn te wijten aan de mangel van regeringsdeelname. De SP.A staat nu op het laagste punt dat de afgelopen vijftien jaar maar één maal is geëvenaard.

  Alhoewel het aantal mensen dat zegt N-VA te stemmen afneemt, kan de rechtse partij nog altijd rekenen op 55% van de stemmen en blijft dus met afstand de grootste. De overloop naar het extreemrechtse Vlaams Belang is er wel, maar blijft gering.

  Alles bij elkaar is het dus opvallend dat zowel bij ons als in Vlaanderen de belangstelling van de kiezer uitgaat naar rechts en groen. Een tamelijk nieuwe en moeilijk te verenigen combinatie, maar de kiezers’ wil hoort wet te zijn voor politici.

  In Frankrijk haalt Marine LePen niet de gedroomde peilingen en in Duitsland neemt de populariteit van de extreemrechtse Alternative für Deutschland snel af naarmate het aantal asielzoekers daalt. Bij ons kon Wilders zich niet doorzetten als grootste partij.

  De gevreesde extreemrechtse golf die Europa leek te overspoelen lijkt ingeruild te worden voor een groene golf.

  1 REACTIE

  Comments are closed.