Grootste

  3
  405

  Leestijd: 0 minuten.

  PvdA en GroenLinks willen weliswaar niet fuseren, ze overwegen wel één blok te vormen bij de verkiezingen, meldt de Volkskrant. Als je hun zetels bij elkaar optelt maken ze een redelijke kans straks de grootste partij te worden. Beoogd voordeel: ze krijgen dan het voortouw bij de kabinetsformatie en mogen de premier leveren.

  Volgens de ‘ingewijden’ in het artikel is er echter één onzekerheid. Zullen de andere partijen accepteren dat PvdA en GroenLinks zich als één geheel presenteren, zonder dat van een echte fusie sprake is? Het antwoord luidt hoogstwaarschijnlijk: “Nee, natuurlijk niet.”

  Maar er is nóg een belangrijke hinderpaal, die in de Volkskrant helemaal niet ter sprake komt, maar die de PvdA als geen ander aan den lijve heeft ervaren. Het is namelijk zeker geen automatisme dat de grootste partij gaat regeren en de premier levert. Bij de verkiezingen van 1971, 1977 en 1982 eindigden de sociaaldemocraten als nummer 1, maar toch verdwenen ze telkens naar de oppositiebankjes.

  Overigens: wat gaan PvdA en GroenLinks zeggen als PVV of FvD de verkiezingen wint? Dat Geert Wilders of Thierry Baudet premier moet worden?

  3 REACTIES

  1. Wat ‘links’ kan, kan ‘rechts’ ook. In de politiek gaat het niet altijd om wie de grootste is, maar wie de grootste heeft. Waarom niet opnieuw Rutte als premier met gedoogsteun van GroteSterkeLeider en Thierry? En op de achtegrond het CDA-CU knapenkoortje, psalmen zingend? Opnemen voor de zwakkeren zoals Bert van der Meer betoogt zit er niet in, wel met mooie woorden. Dankzij door steeds meer een beroep te doen op vrijwilligers en mantelzorgers valt er nog een en ander te redden. Mensen economisch uitbuiten, dieren mishandelen en het milieu aanvallen wordt al decennia niet door de drie christelijke partijen aangepakt. Homoseksualiteit, abortus, euthanasie, overspel dat zijn pas echt leuke dingen voor deze partijen.

   • O, ja, hoe eensgezind waren zij toen Els Borst de brutaliteit had om Gods zoon zwaar te beledigen door te zeggen: het is volbracht en de euthanasie wet werd aangenomen. Had zij nu maar gezegd het is voltooid dan was Gods zoon niet zwaar beledigd. Als de christelijke partijen zo principieel zouden zijn voor het opkomen voor de zwakkeren in ons midden zouden zij geloofwaardiger zijn dan nu met hun mooie praatjes, zij echt geen haar beter dan andere politieke partijen hoeveel Bijbelteksten ze er oom bijslepen.

  2. Misschien als Baudet water bij de wijn wil doen, en niet te extreem wordt, kan hij samen met de PVDA en Groen Links een gooi doen naar een linkse coalitie. Misschien met steun van het CDA en de C.U. als dit überhaupt mogelijk is.
   Als het CDA en de Christen Unie bijbelvast zijn horen ze het op te nemen voor de “zwakkeren” in de samenleving. Dat zijn niet alleen vluchtelingen ! Ook bejaarden, werkzoekenden, zieken en jonge beginners en kinderen horen hierbij. In de bijbel zijn deze “zwakkeren” allemaal gelijk. Heb uw naaste lief als uzelf, duidelijk toch. Christenen ,ook de meer welgestelden, horen het geld (de Mammon), niet lief te hebben !! Dit geldt ook voor de presbyter mr. Trump en de orthodoxe mr. Poetin.

  Comments are closed.