Het grote afpakken van de babyboomer

  19
  3790

  Leestijd: 3 minuten.

  Het gesprek over de positie van de babyboomers is meer een propagandaslag dan een debat. De oorzaak is duidelijk. Een weloverwogen standpunt is moeilijk te bepalen. Roepen is een stuk makkelijker. En meteen duidelijk. Een greep uit wat de pers ons zoal presenteert: Dat de babyboomers rijk zijn, dat weet iedereen. De ouderen hebben veel geld, eigen huizen, en gaan op dure vakanties. Het huidige pensioenstelsel bevoordeelt hen, want jong betaalt voor oud! Is dat eigenlijk waar?

  Laten we eens kijken naar de kracht van de gebruikte argumenten. De ouderen zijn de rijkste groep in de samenleving! Is dat bijzonder? Natuurlijk niet. In elke samenleving zijn de ouderen de rijkste groep. Ze hebben een leven lang gewerkt. De kinderen zijn groot. De inboedel is betaald, soms zelfs het huis. Zo kunnen ze met voorzichtig besteden veel met hun geld doen. Dat de ouderen meer geld hebben dan de jeugd is de normaalste zaak van de wereld. Alleen bij uitzondering was het ooit voor korte tijd anders.

  In mei 1945 was heel Nederland arm. Zo arm, dat er iets moest gebeuren. Vooral voor degenen die niet meer konden werken. Daarom kwam minister-president Drees met de AOW. Er kwamen pensioenfondsen. Een op solidariteit gefundeerde wederopbouw kreeg vorm. Omdat eigenlijk iedereen problemen had om rond te komen, hadden jongeren er geen probleem mee om te betalen voor de ouderen. De AOW moest betaald worden; een fonds was er gewoon niet. Ook met de pensioenfondsen ging het zo. Betalen voor je ouders was gewoon, normaal fatsoen. Zodoende hadden de babyboomers een naar de huidige maatstaven arme jeugd. Van buitenlandse vakanties was geen sprake. Het weggegooide eten was geen probleem, want er werd geen eten weggegooid en kleren kregen kinderen van hun oudere broers en zussen.

  Voor wie na, zeg 1975 geboren is, is het onvoorstelbaar dat mensen als hun ouders thuis nog geen telefoon hadden. Dat wij ons transport met paard en wagen kunnen herinneren. Dat we op straat speelden. Dat kon, want auto’s waren een bezienswaardigheid en van files hadden we nog nooit gehoord. Mensen gingen nog dood aan ziekten waar we tegenwoordig om lachen. Na de oorlog was het leven moeilijk. Vergelijken we dat met de weelde waarin de huidige generaties zijn opgegroeid, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat de huidige ouderen hun eigen welvaart zelf hebben verdiend. Voor hen geen vakanties in Bolivia en Vietnam, maar een weekje Callantsoog of met de fiets naar Terschelling.

  Deze generatie vulde de pensioenfondsen met miljarden, waar ooit de ‘socialist’ Wim Kok dankbaar gebruik van maakte om de overheidsfinanciën te saneren. Dat geld is weg. En dat wordt nog altijd gevoeld. Want deze ‘uitname’ is een van de redenen, dat de pensioenen fors verlaagd zijn. Ooit kreeg een gepensioneerde 70 procent van het laatst verdiende loon, ieder jaar aangepast aan de inflatie. Nu levert een volledig middenloonpensioen minder dan 50 procent op en de afgelopen jaren is van prijscompensatie geen sprake. Dat de babyboomers hun bijdrage aan de huidige welvaart niet geleverd hebben, is dus op geen enkele wijze vol te houden. Integendeel.

  Toch gaat het grote afpakken door. De pensioenfondsen moeten de huidige rendementen naar beneden rekenen. Daardoor gaan de pensioenen ieder jaar in koopkracht naar beneden. Omdat de babyboomers geld genoeg hebben, zijn alle fiscale aftrekmogelijkheden voor ouderen geschrapt; de Wet Hillen is het laatste voorbeeld. Wie ouder dan 65 is en nog werkt, heeft geen aftrek van kosten meer, ook niet als die echt gemaakt zijn, want hij/zij is immers met pensioen. Voor de overheid is werken mooi, maar graag het volle pond betalen. Dank u wel. Discriminatie is in Nederland heel normaal, mits het om ouderen gaat.

  Voor de kosten van de vergrijzing hadden we gemakkelijk kunnen reserveren. Die kan toch voor niemand een verrassing geweest zijn? En we hadden aardgas genoeg. Maar anders dan de Noren hebben we het aardgasgeld verjubeld in de Randstad. Hoe lossen we dat op? De ouderen moeten thuis blijven wonen en de thuiszorg zelf betalen. En vooral elkaar helpen. Mantelzorg door de kinderen? Die wonen daarvoor te ver weg. Bovendien hebben ze geen tijd.

  De solidariteit, waar de generatie van de babyboomers tientallen jaren met geld en werk aan bijdroeg, is weg. Verdampt in de welvaart van de nieuwe eeuw. Degenen die dankzij hen een veel en veel beter leven hebben dan de babyboomers zelf ooit hadden, zetten die generatie weg als profiteurs. Dát is een schande. En dan tegelijkertijd op Radio 1 zeuren dat Lutz Jacobi zo’n geweldige politica is.

  19 REACTIES

  1. Het afbreken van de sociale ( door solidaire strijd opgebouwde) zekerheid is geheel te danken aan de opkomst van het neo-liberalisme ( inderdaad zeker geholpen door de sociaal-democraten onder Kok), dat is dan ook de grote verandering die is opgetreden. De (neo-)liberale elite die nu de macht heeft in politiek, bestuur van instituties en grote bedrijven doet er alles aan om te voorkomen dat de grote meerderheid van “gewone” mensen zich ( weer) zal verenigen om die macht aan te vechten. De (neo-)liberale elite zal die macht echt niet zomaar weer inleveren en zal alles doen om het electoraat ( voor een groot deel die “gewone” Nederlander) uit elkaar te spelen. Het tegen elkaar opzetten van generaties is hierin net zo belangrijk als het tegen elkaar uitspelen van allerlei andere zgn. tegenstellingen ( stad-platteland/ autochtoon-allochtoon/ internationale solidariteit-nationaal behoud).

   • Beste Jan-Daniel,
    Chapeau. Heel scherp geschreven echter een aanvulling…
    Toen ik het las dacht ik: “vandaar dat ze geen referenda willen. Maar… wacht eens even het was toch ook GroenLinks en de PvdA – zelfs D66 – die het laatst afschoten…”
    Volgens mij bestaat er ook een linkse elite – waar de SP geen lid van is. PvdA zeker wel, die is helemaal baantjes-kartel en verkoopt graag volksbelangen waarvoor zij zegt te staan zolang zij tot de elitaire regentschapstand wordt verheven in de vorm van regeringsdeelname, bestuursfuncties en – als gepensioneerde (Wim Kok) – commissariaten, bij Shell, Unilever, Phillips, AkzoNobel en andere zogenaamde Nederlandse vlaggeschepen. U weet wel, waarvoor Rutte laatst 1,4 miljard dividendbelastingafschaffing regelde… Want stel je voor dat ze naar het buitenland gaan. Aan wie van de politici kunnen we dan nog een leuke bijbaan als extra pensioenbonus regelen?
    De elitaire baby-boomer zorgt immers altijd goed voor zichzelf ?

    • @Jan-Daniel,
     Sorry, u zegt het al in uw reactie… De PvdA hoort daar zeker bij. CDA, D66 zijn dan zeker ook neo-liberaal… Ach ja, VOC-mentaliteit kent geen grenzen…

  2. Wat een dom verhaal. Ik ben 73 en heb er voor gekozen om na mijn trouwen, full time, huisvrouw en moeder te zijn. Geen inkomen dus. Ik heb a.o.w. en een pensioentje, maar ook elke maand € 1100,– aan vaste lasten. Hoezo dure vakantie’s?? Ben blij dat ik toekom en ik klaag heus niet, maar erger me dood dat hier het idee gewekt wordt, dat iedere gepensioneerde een rijke stinkerd is. Ik ken er genoeg, die het nog veel minder hebben dan ik.

  3. Laat me raden, geschreven door een babyboomer? Een non-artikel, aangezien u een hele groep (vanaf 1975) zomaar even op één hoop gooit. Hebben de mensen na 1975 de bankencrisis, hypotheekcrisis, etc. veroorzaakt? Crises die ons miljarden hebben gekost. Hou eens op met de vingertjes wijzen. Als u solidariteit wilt zou het u sieren om met de groep die u zo verafschuwt samen te werken naar een betere toekomst voor iedereen.

  4. He he eindelijk eens een ander geluid.
   De politiek heeft kans gezien een wig te drijven tussen jong en oud.
   Weg solidariteit en inderdaad word ik er chagrijnig van dat je als oudere weg wordt gezet als uitnemer, profiteur en pensioen dief. En het erge is dat de jongeren geen idee hebben hoe het werkelijk zit met pensioenopbouw bij een pensioenfonds.

  5. Ik ben 72 en voorzitter van de Vereniging ’65plus’ en herken mij maar ten dele in dit verhaal. Gepensioneerden hebben nu eenmaal een voltooid werkend leven en vormen daarmee een eigen leven. Een leven zonder financiele zorgen/verplichtingen als bij de werkenden.

  6. Het beschavingsniveau van een land wordt bepaald door de wijze waarop het met zijn zwakkeren, minder bedeelden en ouderen omgaat. Wat voor een land zijn we geworden? Tja, vul zelf maar in…

   • Onder geen enkele groep is armoede zo laag als bij gepensioneerden. Laten we aub de feiten helder houden. Jongeren (onder de 50) betalen voor AOW die ze zelf wellicht nooit krijgen. Laten we streven naar een eerlijk land, en geen onzin zoals dit artikel verspreiden.

    • Wat een klinklare onzin Piet. Waar staaft u die feiten op? En waarom zouden jongeren van nu geen AOW krijgen? Omdat Nederland in 2021 onder water staat en ze asiel in Oostenrijk hebben gekregen? ?

    • Dat ben ik helemaal niet met u eens Dit artikel is helemaal geen onzin Heel het sociale gevoel tot elkander verdwijnt Het wordt helemaal een eigen ik cultuur En een Graai en snaai Cultuur Wij ouderen vreten het pensioen vd jeugd niet op En dat wij langer nu dan 65jr moeten werken is ook grote kolder Er is geld genoeg Pensioen potten lopen over

     • Beste Piet,
      Excuus mijnerzijds. Ik heb u schijnbaar in eerste instantie verkeerd begrepen. U heeft gelijk. Ik ben het met wat u hierboven schrijft dan ook helemaal eens.

  7. Juist en ik hoop dat een heleboel van die ontevreden jonge yuppen die vinden dat ze tekort komen dit eens goed lezen.
   Wij, de ouderen hebben er al een leven lang hard voor gewerkt en die jonkies moeten dat eerst nog maar eens gaan doen voordat ze zeuren. Verwende minkukels.

  8. Goed en prikkelend opiniestuk. Bij 50PLUS proberen we deze framing van de profiterende babyboomer tegenwicht te bieden via de serie ‘Vertel uw Verhaal’. Daarin komen ouderen aan het woord die het minder goed getroffen hebben. Zie http://www.50pluspartij.nl

  Comments are closed.