Grote bek meestal niet goed voor politieke carrière

  0
  246

  Leestijd: 1 minuten.

  De top van de kandidatenlijst van de VVD bevat weinig verrassingen. Premier Mark Rutte op 1, minister van Defensie Jeanine Hennis op 2, fractievoorzitter Halbe Zijlstra op 3, vicefractievoorzitter Tamara van Ark op 4 en coming man Klaas Dijkhoff op 5. Ook op de volgende vijf plaatsen louter vertrouwde namen. Daarna volgen pas enkele nieuwkomers, onder wie Sophie Hermans, dochter van voormalig partijcoryfee Loek en politiek assistente van Rutte.

  Opmerkelijk aan de VVD-lijst is vooral wie er niet op staan. Dat zijn de Kamerleden Joost Taverne en Ton Elias. Taverne had overigens alle reden om te vrezen dat de partij van hem af wilde. Vorig jaar stemde hij als enige van zijn fractie tegen nieuwe noodhulp voor Griekenland. Afwijken van de fractiediscipline is vrijwel nooit bevorderlijk voor een voorspoedige politieke carrière.

  Het ontbreken van Elias is opvallender. Hij is een tamelijk spraakmakend Kamerlid. Vorig jaar behoorde hij nog tot de kandidaten om zijn partijgenote Anouchka van Miltenburg op te volgen als Kamervoorzitter. Hij eindigde eervol als tweede, na Khadija Arib van de PvdA. Wat heeft Ton verkeerd gedaan om zo in ongenade te vallen?

  Het partijbestuur heeft hem te verstaan gegeven dat hij “veel vijanden” heeft in de partij. Die motivering werd niet nader toegelicht, maar je kunt je er iets bij voorstellen. Elias, oud-journalist bij onder meer Den Haag Vandaag, staat bekend om zijn grote bek, en dat is niet de manier om vrienden te maken. Niet in de politiek en ook niet elders. Een enkeling lukt het met een enorme waffel toch om door te stoten naar een topfunctie. Afgelopen week slaagde zo iemand er zelfs in president van de Verenigde Staten te worden. Maar dat zijn uitzonderingen.

  Een zittend Kamerlid dat evenmin een plekje op de VVD-lijst is toebedacht is Anouschka Schut-Welkzijn. Waarom zij is gewipt is nog niet duidelijk. Het kan in elk geval niet komen doordat zij zich voortdurend op de voorgrond drong, want dat deed ze niet. Misschien een troost voor Elias: ook als je je redelijk gedeisd houdt ben je als politicus niet zeker van je lot.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook