Haagse informateurs

  0
  180

  Leestijd: 0 minuten.

  Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is het niet makkelijk nieuwe colleges van B en W te vormen. Door de politieke versnippering zijn in veel plaatsen vier, vijf of nog meer raadsfracties nodig om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen.

  Dat levert heel wat hoofdbrekens op, dus is het niet zo vreemd dat in steeds meer gemeenten een informateur aan de slag gaat om het proces te begeleiden. Vaak zijn dat bekende landelijke (oud-)politici: Hans Wiegel (ex-VVD-leider) in Den Haag, Ard van der Steur (voormalig minister van Justitie) in Almere, Foort van Oosten (Tweede Kamerlid VVD) in Albrandswaard, Michel Rog (Kamerlid CDA) in Alkmaar, Tom van der Lee (Kamerlid GroenLinks) in Arnhem en noem maar op.

  De gedachte is dat die Binnenhofcoryfeeën zullen zorgen voor tempo in de onderhandelingen en stabiele stadsbesturen. Zij weten immers hoe het spel gespeeld moet worden.

  Maar zijn de Haagse ervaringen eigenlijk wel zo positief? Een gemiddelde kabinetsformatie duurt 94 dagen. En de meeste kabinetten halen bij lange na niet de eindstreep.