Haalt Merkel 2021?

  4
  413

  Leestijd: 4 minuten.

  Er breken turbulente tijden aan in Berlijn. Het voortbestaan van de regering van kanselier Angela Merkel staat op het spel. De twee coalitiepartijen, Merkels conservatieve CDU en de sociaaldemocratische SPD, verkeren in zwaar weer. Een oplossing is niet direct in zicht. En dat alles balt zich samen in de vraag: haalt Merkel 2021?

  Crisis is misschien nu nog een te groot woord, maar het zou er zomaar één van het formaat XXL kunnen worden. Met als meer dan waarschijnlijke hoofdoorzaak de stuurloosheid van de SPD.

  Zaterdag werd de uitslag van de leiderschapsverkiezingen bij de sociaaldemocraten bekend gemaakt. De strijd ging tussen een duo uit het partij-etablishment en een koppel van de linkervleugel. En wat menigeen vreesde, kwam uit. Het linkse duo, bestaande uit een oud-minister van de deelstaat Noordrijnwestfalen, Norbert Walter-Borjans, en een backbencher uit de Bondsdag, Saskia Esken, won. En dik: 53 tegen 45 procent. Het was meer dan een nederlaag voor vice-kanselier Olaf Scholz en zijn partner, een onbekende regionale politica. Het was een knalharde afrekening met de partijleiding. En legde in één klap de sociaaldemocratische verdeeldheid bloot.

  De SPD-basis mort al jaren over de desolate toestand van de partij. Voor een deel is die te verklaren uit de algehele malaise van de sociaaldemocratie in West-Europa. Twee jaar geleden gaven de kiezers niet alleen de SPD maar bij ons in de polder ook de PvdA en in Frankrijk de Parti Socialiste een historisch ongekende afstraffing. De analyses van die debacles verschilden uiteraard per land en partij. Maar voor de linkervleugel van de SPD was de zaak helder. Tien jaar met de CDU in de Grote Coalitie, GroKo in de wandeling, heeft de partij richting afgrond gebracht. De sociaaldemocraten, ooit goed voor een dikke 30 procent, staan nu in de polls op 14 à 15 procent.

  De partij moet ‘dus’ uit de GroKo stappen. De SPD kan niet langer de loopjongen van Merkel zijn. Dat zou het einde van de SPD als grootste partij op links betekenen. De Groenen die aan een onstuitbare opmars bezig zijn, zouden die rol overnemen. Dat is het grote schrikbeeld van niet alleen de Duitse sociaaldemocraten.

  Op een partijcongres komend weekend moet de partij besluiten wat ze gaat doen: doorgaan of opblazen. In het regeerakkoord van de GroKo is afgesproken dat de partners halverwege de rit de samenwerking evalueren. En dat is het moment om knopen door te hakken.

  De partijtop, Scholz, de ministers en verreweg de meeste parlementariërs willen de GroKo voortzetten. De linkervleugel wil zo snel mogelijk in de reddingsboten. Dat stelt Walter-Borjans en Esken meteen voor een enorm dilemma. Als ze voor de partijtop kiezen, passeren ze hun achterban. Een keuze voor de achterban betekent het schofferen van het establishment. En met niets doen, dralen, gokken op uitstel, hebben ze al verloren voor ze goed en wel begonnen zijn. Een blik op de peilingen wil in zo ‘n geval nog wel eens helpen. Als de partij de GroKo opblaast, komen er nieuwe verkiezingen. En dan moet de SPD vrezen voor een nieuwe afgang.

  Walter-Borjans zou nu met de CDU willen onderhandelen over een aanpassing van het regeerakkoord. Uiteraard naar de wensen van de SPD. En daar schijnen Merkel en de CDU-top niet toe bereid te zijn. De SPD zou al genoeg hebben binnengehaald.

  Maar ook de CDU heeft weinig baat bij een verder oplopen van de spanningen. De polls zijn niet rooskleurig, de CDU blijft wel de grootste, maar 27 pct is aan de magere kant voor een partij die bij verkiezingen een abonnement had op dik 30 procent en meer. Daarnaast rommelt het binnen de partij over de koers en de vraag wie Merkel opvolgt. Het is niet zo erg als bij de SPD, maar soepel loopt het niet.

  Merkel is aan het afbouwen, dit is haar laatste termijn, maar haar beoogde opvolgster Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) komt maar niet op gang. De rechtervleugel is ontevreden over het volgens haar te linkse beleid, met name bij de vluchtelingencrisis, van de kanselier. Daarmee ze poort zou hebben open gezet voor de extreem-rechtse populisten van de Alternative für Deutschland (AfD). De AfD is nu de grootste oppositiepartij in de Bondsdag en vormt in het oosten van het land, de voormalige DDR, de grootste bedreiging voor de daar van oudsher dominante CDU.

  Rechts denkt in Friedrich Merz een kandidaat te hebben die al deze problemen in één keer zou kunnen oplossen. Alleen, hij is vorig jaar bij de verkiezingen voor het partijvoorzitterschap nipt verslagen door AKK. En zijn weigering zich daar bij neer te leggen is en blijft een grote bron van onrust. Zolang de machtsstrijd tussen AKK en Merz doorettert, kan de CDU niet de rijen sluiten.

  Merkel zou nu met de vuist op tafel moeten slaan maar de kanselier lijkt steeds minder geïnteresseerd te zijn in de interne perikelen van haar partij. De rit uitzitten tot 2021 schijnt nu haar grootste ambitie te zijn. Slaagt ze daarin, dan is ze net zo lang kanselier geweest als haar grote voorganger Helmut Kohl.

  En zo strompelt de regering van het belangrijkste land van Europa van impasse naar impasse. Nieuwe verkiezingen lijken de voor de hand liggende oplossing maar daar zijn beide partijen terecht bang voor.

  Het zou ook het einde van het tijdperk Merkel betekenen. Veertien jaar was de kanselier de garantie van stabiliteit, de vaste hand die de EU door die serie van hele en halve crises heeft geloodst. Je moet oppassen voor overdrijving en een crisis in Berlijn niet meteen uitroepen tot een crisis voor de rest van Europa. Maar zo gek veel zal het niet schelen.

  4 REACTIES

  1. Ach beste vrinden,
   Als je nog enig vertrouwen hebt in het “wan”beleid van ene Rutte,
   ene Merkel, ene Draghi en ene Juncker, dan ben je toch wel heel
   erg naïef, of misschien wel “een beetje dom”, zoals onze koningin
   dat zo krachtig verwoorde. Tel ik daar nog de lunatics, sorry z.g.
   “” regeringsleiders “” als Trump, Johnson, Erdogan en Macron bij
   op, wordt het toch wel heel duister aan de horizon. Dat moet toch
   ook onze politiekcorrecte groep in Nederland onderhand wel zien.
   Anders moeten we na ruim een eeuw toch maar weer eens na gaan
   denken of kiesrecht voor iedereen, Jan en alleman wel zo verstandig
   was. Dictaturen die zichzelf democratieën noemen: er komen er nu
   steeds meer. Kijk maar eens goed in onze huidige wereld rond.
   Maar toch een immer vrolijke groet vanuit Eemnes,
   Bert.

  2. Mijn enige antwoord op deze vraag: ik hoop van niet ! Merkel is de vreschrikking van Europa en dat ze er haar niet meteen uitgeschopt hebben na (maar liever nog voor !) haar “wir schaffen das”, vervult me nog steeds met afgrijzen…

   • Het is haar grootste fout, want het oud en nieuwfeest in Keulen, werd ineens een aanrandingsfeesje van ‘buitenlandse’ mannen. Het geeft de naïviteit aan van wat zij allemaal binnenhaalde. Van de anderhalf miljoen die Merkel ongecontroleerd binnenliet zijn 600.000 geen vluchtelingen maar nu illegalen. Hier noemt onze regering dit soort mensen: ‘veiligelanders’. Ze zijn hier om ons te bestelen en soms nog veel erger… Dat een AfD opkomt – voor haar autochtone bevolking – verbaast mij niets. Het is de na-laten-schap van Merkels dwaze beleidsvoornemens.
    Nog erger vind ik haar steun aan de ECB. Die de een Weimar-euro schiep door de geldpersen aan te zetten. Een negatieve lire-rente devalueert nu specifiek de spaar- en pensioentegoeden van alle Europese burgers. 🔥
    Het is Draghi’s ‘misdadige’ genialiteit die juist door Merkel gesteund wordt. Legale diefstal om de begrotingstekorten en schulden van de eurozone te redden. Dwazen zijn het, die de geschiedenis van de Weimarrepubliek op EU-niveau herscheppen. De Merkels, Macrons, Timmermansen, Draghi’s en Lagardes. Zij zijn niet de bestrijders van populisme, ze zijn de veroorzakers… 🤨

  3. Hoera, Merkel uit het politieke toneel(stuk) in Europa. Het
   werd tijd. Wat heeft zij een boel schade aangericht in ons
   werelddeel. Maar nu!?! Wat ik de Duitsers nog het meeste
   kwalijk neem, is dat ze geen opvolger met kaliber hebben
   “opgeleid”, van welke politieke kleur ook. Dus nu de Brexit,
   en een Macron in Frankrijk die op alle gebieden Duitsland
   zal choqueren. En of we daar nou blij mee moeten zijn!??
   Vergeet niet!! Het draait vanaf WO I nog altijd om: Duits-
   land of Frankrijk? Wie is de sterkste?? Denk hier nog maar
   eens goed over na, heer Rutte, voordat je alweer domme
   dingen gaat zeggen. Macron veegt de vloer met jou aan.
   Maar oh ja. Daar heeft onze regering geen tijd voor. We
   hebben het immers veel te druk met onze CO2- en stikstof-
   probleem, Pfas en andere moeilijke zaken?!? Ach, of we nu
   met 130 km/uur of met 100 km/uur naar de afgrond rijden;
   wat maakt het eigenlijk uit. Toekomst voor Nederland? Ik heb
   er steeds meer twijfels over. Maar misschien kunnen we eens
   overwegen ons land te laten regeren door 150 Zwarte Pieten.
   Een vrolijke groet, Bert.

  Comments are closed.