Hand in eigen boezem

  8
  352

  Leestijd: 1 minuten.

  Het Europees parlement heeft de noodtoestand over het klimaat uitgeroepen, een even historische als symbolische stap. In een resolutie die met 429 stemmen vóór en 225 stemmen tegen eist het EP dat er veel ambitieuzer maatregelen moeten komen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

  Die oproep komt natuurlijk niet zo maar. De VN-klimaattop in Madrid komt er aan en de Europese Commissie die op 1 december aantreedt heeft klimaat boven in haar vaandel staan. Vice-voorzitter Frans Timmermans zal op 11 december voorstellen doen wat betreft het Europese klimaatbeleid in de komende vijf jaar.

  De voortekenen zijn niet goed. Uit de jongste berekeningen van VN-klimaatdeskundigen blijkt dat we gewoon doorstomen op fossiele brandstoffen. Als we in het huidige tempo doorgaan ligt in 2030 de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen 120 procent boven de klimaatdoelstelling van Parijs, het kindje van de top in Kyoto. Oftewel, de maximaal in dat Parijse akkoord toegestane opwarming met 2% wordt 3%. Naast afkalving van het poolijs brandt er steeds meer bos weg, zowel rond de evenaar als in de noordelijke gebieden. Doordat de permafrost smelt komt er ook steeds meer CO2 en methaan vrij en de zeespiegel blijft stijgen.

  De Europarlementariërs stemden ook voor beëindiging van de steeds wisselende sessies tussen Brussel en Straatsburg. De maandelijkse verhuizing van het hele circus is sterk vervuilend en niet meer van deze tijd. Tot op heden blijft Frankrijk op haar ponteneur staan wat betreft Straatsburg, maar de Franse president Macron kan dit toch niet meer volhouden als hij het klimaat een serieus hart toedraagt.

  Als hier echt wat gaat veranderen kunnen we de Europese klimaatambities serieus nemen. Je moet tenslotte dicht bij huis beginnen om het goede voorbeeld te geven.

  8 REACTIES

  1. Jongens, zo snel mogelijk vertrekken uit de EU! Weten ze in Brussel al dat we aan de vooravond van een mini ijstijd staan? Bij de Nasa weten ze het al. Ik zou er maar eens op Googelen.

   • Jawel, maar 97% van de natuurwetenschappers heeft het over de opwarming van de aarde. Die mini ijstijd komt dan waarschijnlijk van die overige 3%. Nou is 97% van de 500 wetenschappers een aantal van 485 wetenschappers voor opwarming van de aarde. 3% van de 30.000 wetenschappers is een aantal van 900 wetenschappers die de ijstijd voorspellen. Tja, tis maar waar je die 97% vandaan haalt…..

    • Beste Martin en Jaap, wat Martin doet met getallen is totale ‘wiskundige’ alswel logische onzin! En wat Jaap zegt is 100% onzin. Mensheid heeft nogal een gevolg voor onze planeet. Dat de “natuur” beinvloedt wordt door onze soort zou jullie niet verbazen. Maar nu ook wordt het klimaat beinvloedt. Niets te maken met immigratie e.d.

   • Ik heb weervrouw Helga van Leur persoonlijk gevraagd, hoeveel invloed de huidige inactieve zon heeft op ons klimaat. Ze gaf als antwoord ongeveer 0.02 %. Dus ga er maar vanuit dat het warmer gaat worden. De zeespiegel zal 7 meter stijgen, wanneer het Groenlandse ijs is gesmolten, dit kan al in slechts 100 tot 150 jaar!
    Dan zal de helft van ons land inmiddels onder water staan, de rest wordt een smalle laaggelegen kuststrook, op de Veluwe, Twenthe, Salland, de Achterhoek , het Rijk van Nijmegen, Utrechtse heuvelrug en Zuid Limburg na. Ook de grote rivieren zullen hun land opeisen. Inderdaad verlaat de Europese laagvlakte incl. NL en zoek hoger gelegen land op. Want als Antarctica ook smelt dan zal de zeespiegel zelfs 70 meter stijgen. Dan loopt zelfs de Utrechtse heuvelrug onder!!

  2. Laten ze de vergaderzaal in Brussel Straatsburg noemen en het hele probleem is opgelost want in de verdragtekst waarin staat dat het parlement in Straatsburg vergadert vermeld niet dat het om Straatsburg in Frankrijk gaat.

  3. Terwijl van de gewone burger van alles verwacht wordt, minder minutenlang douchen, minder tot geen vlees eten; gescheiden vuil.De voortekenen zijn niet goed. Uit de jongste berekeningen van VN-klimaatdeskundigen blijkt dat we gewoon doorstomen op fossiele brandstoffen. Als we in het huidige tempo doorgaan ligt in 2030 de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen 120 procent boven de klimaatdoelstelling van Parijs, het kindje van de top in Kyoto. Oftewel, de maximaal in dat Parijse akkoord toegestane opwarming met 2% wordt 3%. Naast afkalving van het poolijs brandt er steeds meer bos weg, zowel rond de evenaar als in de noordelijke gebieden. Doordat de permafrost smelt komt er ook steeds meer CO2 en methaan vrij en de zeespiegel blijft stijgen. Maar we moeten als gewone burgers vertrouwen hebben in dames en en heren met macht en ons steentje bijdragen. We zijn allemaal dol op onze kinderen en kleinkinderen, dus alles komt goed.

  4. Frans Timmermans zal op 11 december voorstellen doen wat betreft het Europese klimaatbeleid.
   Wat wil je nou Frans? Heel Europa 70 km. per uur laten rijden??? Bijna 1/4 van de aarde aan bomen is zowat verbrand door natuurlijke branden, maar ook voor palmplantages en sojaplantages. En als straks zoals je wilt iedereen veganistisch gaat eten, stopt dat ook niet want dan zijn er nog vele bossen nodig voor soja!! Bomen van honderden jaren…allemaal opgeslagen CO2!!Dit jaar minstens 70 kolencentrales gebouwd. Kolen….miljoenen jaren, allemaal opgeslagen CO2!!Olie en gas gewonnen…..en verstookt van miljoenen jaren, allemaal opgeslagen CO2!!
   Jij wilt nu ineens laten zien dat jij de wereld gaat redden!!!! Laat Europa eerst eens naar zichzelf kijken!!! Handelsverdragen met Zuid-Amerika dat gaat nog wel een paar bosjes kosten!!

  Comments are closed.