Handelsoorlog binnen handbereik

  3
  251

  Leestijd: 1 minuten.

  Nu het laatste overleg tussen de Europese commissaris voor Handel, de Zweedse Cecilia Malmström en haar Amerikaanse collega Wilbur Ross is stukgelopen, lijkt het er op dat Europa na twee maanden uitstel toch geconfronteerd gaat worden met Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

  Naar verwachting zal de Amerikaanse president Trump nog deze week de heffingen aankondigen. Trump hoopt zo de eigen staalindustrie te beschermen en de veelheid van Europese auto’s in de straten van New York is hem oog een doorn in het oog. Toen de Franse president Macron in april op bezoek was bij Trump, zou deze laatste zich hebben beklaagd over de grote hoeveelheden Mercedessen en BMW’s  in de straten van New York.

  Omgekeerd hebben Europeanen nauwelijks interesse in Amerikaanse auto’s, die veelal te groot zijn, teveel slurpen en te zacht zijn geveerd. Toch onderzoekt Trump of heffingen van 25% mogelijk zijn  op Mercedessen, BMW’s en Audi’s.

  Dat zou een aardige klap zijn voor Duitsland, dat toch al zwaar wordt getroffen door de importheffingen op staal (25%) en aluminium (10%). In totaal zouden die Amerikaanse importheffingen voor de hele EU oplopen tot negen miljard euro, het Duitse aandeel daarin is maar liefst vijf miljard. Na Duitsland is Nederland de tweede staalexporteur naar de VS, vorig jaar werd bijna voor 600 miljoen uitgevoerd.

  Als tegenmaatregelen wil de EU heffingen leggen op Harley Davidsons, Amerikaanse whiskey, pindakaas en spijkerbroeken. En dat kan natuurlijk het begin zijn van een totale handelsoorlog, waar uiteindelijk alleen verliezers zijn.

  Eerder al legde Trump fikse heffingen op aan de Chinezen, die met tegenmaatregelen dreigden. Onder druk van de heffingen leken de Chinezen bij te buigen met vrijwillige exportbeperkingen, maar deze week dreigde Trump opnieuw met nieuwe sancties tegen China. Die beschuldigden de VS daarna van wispelturig gedrag door elke dag wat anders te roepen. Dit weekeinde gaat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross naar Peking om te zien wat er te redden valt.

  Europa zal ook alleen tot een akkoord kunnen komen met Trump door vrijwillige exportbeperkingen aan te bieden. De kans dat Trump zo de verouderde Amerikaanse staalindustrie gaat redden is overigens nihil. Met de poot stijf houden heeft hij in elk geval wel bereikt dat het vertrouwen in de VS als handelspartner een fikse deuk heeft opgelopen.

   

  3 REACTIES

  1. Amerika first, dwingt Europa tot Europa first. De landen binnen de EU gaan voor Nederland first, Duitsland first, enzovoorts, enzovoorts.Het is een eeuwenoude traditie en waarom zouden wij mooie, eeuwenoude tradities afbreken? Er zijn er al zovele verloren: Witte mensen first op niet-witte mensen, hetero’s first op homo’s, mannen first op vrouwen. Lieve mensen waar gaan we heen als we alle firts gaan afbreken? Waar moet het met de mensheid heen? Worden dan de Chinezen onze redders?

   • Gewoon Forum voor Democratie stemmen. Komt alles goed…
    50Plus mag ook, als je wat ouder bent…
    SP als je socialer bent.

  2. Zijn de handels belangen scheef of niet?
   Het vertrouwen in ? Moet daar eigenlijk niet staan vanzelfsprekend ?het is vanzelfsprekend dat Amerikaans bloed op Europese bodem vloeit ?
   Het is vanzelfsprekend dat het gelijk aan Europese kant is ?
   Het is goed dat de kaarten opnieuw geschud worden en iedereen weer verplicht word tot na denken .
   Stop met het gewoonte gemopper ala CNN en ga weer met de hersenen aan de gang .
   Verbeter. De wereld en maak gebruik van de nieuw ontstane situatie.

  Comments are closed.