Harbers houdt eer aan zichzelf

  5
  396

  Leestijd: 2 minuten.

  Staatssecretaris Mark Harbers (Vreemdelingenzaken) is afgetreden. De VVD-bewindsman besefte dat zijn positie onhoudbaar was geworden door het gesjoemel met de criminaliteitscijfers onder asielzoekers. Daarbij werden ernstige vergrijpen als moord en verkrachting weggemoffeld onder het kopje ‘overige’.

  In zijn brief aan de Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib erkende Harbers dat deze feiten op zijn departement bekend waren maar dat het verslag desondanks niet in die zin is aangepast.

  ‘De verkeerde afweging weegt zwaar, zeker ook in het belang dat uw Kamer terecht aan dit onderwerp hecht’, aldus Harbers in zijn brief. Hij wilde de Kamer nog tekst en uitleg geven maar ging er nog voor het debat van uit dat dit zijn laatste optreden als bewindsman zou zijn. De ernst van de problematiek liet geen andere conclusie toe, zei hij later in het debat. Het  ging om de belangrijkste onderdeel van zijn portefeuille.

  Het rapport over de criminaliteit onder asielzoekers veroorzaakte vorige week grote politieke deining. Kamerleden van alle fracties voelden zich misleid en wonden zich op over de merkwaardige rubricering van de delicten. Vergrijpen als winkel- en fietsendiefstal waren nauwkeurig uitgesplitst maar onder meer verkrachting en moord gingen schuil in de rubriek ‘overige delicten’. En hoewel ook op het departement alarm werd geslagen, leidde dat niet tot de noodzakelijke wijzigingen. Daarvoor nam Harbers uitdrukkelijk de politieke verantwoordelijkheid.

  Hier en daar werd de suggestie gewekt dat met de verkeerde presentatie bewust was geprobeerd om de misdaadcijfers te flatteren. Dat werd ook door premier Mark Rutte in alle toonaarden ontkend. Ook Harbers zelf baalde er enorm van, aldus Rutte vorige week. Aan de andere kant werd geopperd dat incompetente ambtenaren de bewindsman op het verkeerde been hadden gezet. De politie zou de juiste feiten op de juiste manier hebben aangeleverd.

  Het vertrek van Harbers komt voor de VVD op een uiterst slecht moment, twee dagen voor de Europese verkiezingen en een dag voor Rutte’s debat met Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Migratie en asielbeleid zijn ook voor de liberale aanhang grote pijnpunten. De verkiezingen zouden door deze affaire wel eens kunnen uitlopen op een harde afrekening en de PVV en FvD in de kaart spelen.

  Deze partijen gingen tijdens het Kamerdebat zoals verwacht vol op het orgel. PVV-leider Geert Wilders zag een ‘groep mafiosi’ aan het werk. Maar ook de andere partijen namen vrijwel kamerbreed de gang van zaken op het departement op de korrel. Van de al vaker beloofde openheid en transparantie was ook nu weer geen sprake. Het blijft op justitie met een verontrustende regelmaat fout gaan, aldus de Kamer.

  Harbers had met Vreemdelingenzaken een erkend moeilijke portefeuille. Het asielbeleid is een voortdurende haard van conflicten tussen voorstanders van een harde en die van een meer soepele lijn. Met name het al dan niet verruimen van het kinderpardon zorgde steeds voor hoogoplopende emoties, waarbij Harbers ook zelf bedreigd is.

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid waar Vreemdelingenzaken onder ressorteert is onderhand een kerkhof voor VVD-bewindslieden geworden. De ministers Ivo Opstelten, Ard van der Steur en staatssecretaris Fred Teeven sneuvelden tijdens het vorige kabinet door de zogenaamde bonnetjes-affaire.

  Wie Harbers opvolgt is nog niet bekend.

   

   

  5 REACTIES

  1. Er is geen partij die zo de asielzoeker naar binnen trekt en beschermt als de CU .
   Veel moslims naar binnen en je dan beklagen over antisemitisme.
   Het zal mij niet verbazen dat de ambtenaar die hiervoor verantwoordelijk is in de wacht staat als nieuw Kamerlid voor de CU

  2. Ik heb al eerder geschreven dat in Nederland de echte macht ligt bij de ministeries en de koning. Voor de bühne kiest het parlement (de “controlerende macht”) uit haar midden ministers als “uitvoerende macht” (feitelijk incest tussen de machten). Die zijn heel trots op hun verantwoordelijkheid, maar beseffen dat ze kop van jut zijn als ze op hun ministeries aankomen en bliksemafleider voor het Parlement, dat het belangrijker vindt dat het “goed geïnformeerd wordt” (meestal door de pers) dan dat de ministeries doen wat de minister zegt.

   Ministers zijn als gladiatoren die de arena in worden gegooid. Het volk juicht als er een in de pan wordt gehakt en de keizer heeft verder geen kind aan hen. Brood en spelen. Zoals secretaris-generaal Sir Humphrey Appleby in ” Yes Ministers” zegt: “We run this country”. Het gepeupel heeft toch geen verstand van regeren.

   • Daar zit zeker een kern van waarheid in. Wat stelt u voor, om dit te verminderen? Makkelijker ontslag van ambtenaren door hun ministers? Meer democratische invloed om regeringsvorming

    • Efficiëntie en dienstbaarheid zijn omgekeerd evenredig met rechtzekerheid. Een particulier bedrijf kan een wagentje op Mars laten rondrijden, omdat aan elke eventualiteit is gedacht tijdens de voorbereiding.

     Bij de overheid mislukt elk IT-proces en strafprocessen stranden op een vormfout. Lopen daar minkukels rond?

     Men wordt niet als ambtenaren geboren, maar geconditioneerd door rechtzekerheid.

  3. Het is net hoe de politieke wind waait en hoe de machtsverhoudingen zijn. In de kwestie AP23/Spijkers zagen we hoe kabinetsleden van CDA, VVD en PvdA zoveel mochten draaien en liegen als zij wilden. Niks doodzonde; niks aftreden. Kennelijk was er zoveel smerigheid en vuiligheid dat besloten werd door keurige dames en heren politici dat deze kwestie pas openbaar mag worden 70 jaar na het overlijden van de heer Spijkers. In politiek Den Haag vindt men het normaal en ethisch juist dat soldaten puur voor de lol met voorbedachte rade als vuurwerk worden afgeschoten door een AP23. Dat is politiek gesproken integer en de zaak achter slot en grendel zetten heet transparant. Het maakt duidelijk hoe intens immoreel politiek kan zijn. Gewone mensen gaan de bak in. Politici eisen respect op. Het verschil tussen politici en niet hun soort menen is duidelijk.

  Comments are closed.