Heeft Baudet te vroeg gepiekt?

  7
  3420

  Leestijd: 2 minuten.

  Sinds gisteren is het definitief: Forum voor Democratie bestuurt alleen in Limburg mee. In geen van de andere provincies levert de partij gedeputeerden. FvD is er niet in geslaagd zijn enorme overwinning bij de Statenverkiezingen van maart te verzilveren.

  Toch zal partijleider Thierry Baudet dit waarschijnlijk niet als zijn grootste probleem zien. Baudet heeft andere zorgen aan zijn hoofd: de leegloop die zijn partij bedreigt. Eerder moest senator, medeoprichter en criticaster Henk Otten al vertrekken. Maar sinds maandag is duidelijk dat het daar niet bij blijft. Ook twee andere Eerste Kamerleden en een Zeeuws Statenlid stappen op. Een ander Zeeuws Statenlid had zich daarvoor al afgescheiden. En het is nog maar afwachten of er niet meer afvalligen zullen volgen.

  Volgens Baudet mag hier niet uit worden afgeleid dat er in Forum een richtingenstrijd woedt. Het conflict met Otten, waarmee het allemaal begon, draaide naar zijn zeggen alleen om ‘de centjes’. “Binnen onze partij is ruimte voor afwijkende standpunten,” onderstreept hij in NRC Handelsblad. Maar klopt het dat er over de inhoud geen verschil van mening bestaat?

  Dat een geldkwestie de doorslag gaf om Otten aan de deur te zetten, zou waar kunnen zijn. Maar voor de senatoren Jeroen de Vries (ex-fractievoorlichter nota bene) en Dorien Rookmaker speelden financiële affaires geen enkele rol om de partij de rug toe te keren. Zij deden dat wel degelijk omdat ze het ‘boreale gelul’ van Baudet (zoals Otten het noemt) zat waren. Ook het Zeeuwse Statenlid Robert Brunke heeft laten weten ‘de standpunten en uitlatingen’ van Baudet niet langer te kunnen ondersteunen.

  Of de beschuldiging aan het adres van Otten over gesjoemel met partijgelden klopt, blijft overigens afwachten. De voormalige FvD-penningmeester heeft juridische stappen aangekondigd. “See you in court,” twitterde hij gisteren.

  Hoe dan ook: dat er momenteel van alles mis is bij FvD staat wel vast. Maar betekent dat dat daarmee een einde komt aan de glorierijke opkomst van de partij? Volgens opiniepeiler Maurice de Hond valt de schade mee. Begin deze maand bleek uit zijn poll dat de meeste potentiële kiezers Baudet trouw blijven. Forum zou maar enkele van zijn ruim twintig virtuele Kamerzetels kwijtraken door al het geruzie.

  Toen was echter alleen de onmin met Otten duidelijk. Dat Rookmaker, De Vries c.s. ook zouden opstappen moest nog blijken. Volgens een veel recenter onderzoek van Hart van Nederland (namelijk van gisteren) hangt de vlag er inmiddels heel anders bij. Liefst 41 procent van de Forum-aanhang denkt dat het einde van hun partij in zicht is. Minder dan de helft van de achterban verwacht dat Baudet ondanks de scheuringen het hoofd boven water kan houden.

  Natuurlijk, ook dit is maar een peiling. Maar toch: het gaat wel om aanzienlijke percentages. Het begint er steeds meer op te lijken dat FvD met zijn fraaie victorie bij de Statenverkiezingen te vroeg heeft gepiekt. De (veel belangrijkere) Tweede Kamerverkiezingen zijn immers pas in 2021.

  7 REACTIES

  1. Jammer dat de peilingen van Maurice de Hond en die van Hart van Nederland hier worden gezien als betrouwbare en valide peilingen. Totaal niet representatief.

  2. Dat er schade is, is duidelijk. Opnieuw begint de hetze, omtrent vermeend racisme, maar nu vanuit Otteriaanse regionen. Da’s natuurlijk vergif. Want hoe dan ook: ik zie die twee (partijen) aartsvijanden worden.
   Wat ik Otten persoonlijk kwalijk neem: hij was degene die daarmee begon. Kritiek uitten via het NRC, fout, fout fout… Buiten de partij stappen. Via de media de partij bespelen…
   Of het politiek bedrijven op inhoud is, betwijfel ik.
   Maar het kwaad is geschied en lijkt nog erger te worden. Ik vind het laf…
   Het kartel en links zal in hun nopjes zijn. Anton stak al van wal in een vorig artikel om de racisme-troefkaart weer op te spelen. Sprak zelfs de Baudet-aanhangers daarmee aan. Kijk daar gaan we weer, denk ik dan. De linkse propaganda-machine heeft weer kruit gekregen. Ik krijg er alleen maar een wansmaak van.
   Otten gokt dus op wat VVD’ers…
   Nou dan stem ik liever op 50Plus. Of SP als haar plaatselijke afdelingen het niet met Nina deden. Want met de politieke Islam samenwerken, die de nationale wet net zoals vele linkse burgemeesters niet wil respecteren door de handhaving er van te plaatselijk te saboteren, schiet ik in een accuut in een boreale kramp. En dan zit ik weer bij Baudet.

  3. Fons huldigt het standpunt: ‘hoop doet leven”; zozeer heeft hij blijkbaar de pest aan FvD.
   Omdat FvD openlijk benoemt dat politici van oude partijen het heel gewoon vinden om ondoorzichtige konkeltjes te maken in achterkamertjes; daarin past een partij die dit aan de kaak stelt niet.
   FvD is de luis in de pels van het politiek gekonkel en moet daarom kapot gemaakt worden; luizen zijn lastig, vooral als een substantieel deel van de kiezers daarin gelooft.
   Hoe zou het nou toch komen dat die kiezers vinden dat ze door de oude politiek belazerd worden en daartegen in opstand komen? Het overgrote deel is echt niet zo dom dat ze niet beseft dat ze worden opgeofferd aan de grote politieke ambities van beroepspolitici.

  4. Baudet zou lering kunnen trekken uit: dat gelijk hebben iets anders is dan gelijk krijgen. Hij kan nog zoveel gelijk hebben, maar daarmee heb je nog je gelijk niet binnen gehaald. Misschien moet hij eens een goed gesprek voeren met Rita Verdonk, en GroteSterkeLeider. Ik zou mijn Thierry graag tot steun zijn, maar mijn vriendin is helemaal weg van Otten en iedereen weet: twee politici bij je in bed, geeft geen pret in bed.

   • Met Baudet als partijleider zal het met FvD op niet al te lange termijn verkeerd aflopen. Hij is geen draufgänger die op politiek nieuws op alle momenten van de dag assertief en samenhangend commentaar kan geven. Dat bereik je niet door anderen voor je te laten ezelen, neuzelende wartaal uit te slaan bij verkiezingen, schaapachtig te lachen als er herrie in de tent is en wegduiken als de kritiek je te veel wordt. Ook bij interviews zie je dat hij moeite heeft zijn standpunt helder te formuleren en dat hij zich niet echt op zijn gemak voelt. Ja, hij ziet er beter uit dan Henk Otten en daar moet men ook niet te gering over denken. Maar als perfect liggend naakt of met charmant pianospel redt je het op de duur niet. ook al niet bij de vrouwen. Theo Hiddema is te oud en ook te lelijk om nog een rol van betekenis te spelen. En die idealistische en van partijliefde doortrokken vrienden van Baudet kunnen hem nog wel eens pootjehaken. Qua karakter is deze taak te zwaar voor Thierry. Hij is een foto-model, die graag leest, pianospeelt, op vakantie gaat en droomt van een populistisch-rechts Nederland. Zoals ik al eerder zei: De bijl ligt aan de wortels.

  Comments are closed.