Heilige koe blijft heilige koe in Amsterdam

  3
  368

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft het klip en klaar laten weten: er komt geen experiment met tolheffing in de binnenstad van Amsterdam. Voor zoiets zou wetswijziging nodig zijn en daar gaat het kabinet niet aan beginnen, maakte Van Nieuwenhuizen duidelijk. In het regeerakkoord staat weliswaar dat er experimenten mogelijk zullen worden om ‘ervaringen op te doen met alternatieve vormen van vervoer en betaling’, maar dat mag niet leiden tot ‘een systeem van rekeningrijden’.

  Van Van Nieuwenhuizen is dit geen verrassend standpunt. Ze is immers lid van de VVD, een partij die al sinds jaar en dag onverbiddelijk ‘njet’ roept tegen elk systeem van rekeningrijden dat iemand maar zou kunnen verzinnen.

  Merkwaardiger is dat de Amsterdamse verkeerswethouder, die de tolheffing heeft voorgesteld, ook een VVD’er is: Pieter Litjens. Hij is bovendien een voormalig Tweede Kamerlid. Deze man gaat in zijn partij geen carrière meer maken, moeten we vrezen.

  De kans dat Van Nieuwenhuizen nog op weerstand zal stuiten in de coalitie is bijzonder klein. Niet van het CDA in elk geval. Het christendemocratische Kamerlid Maurits von Martels sluit zich in Het Parool van harte bij haar aan. Von Martels wenst geen ongelijkheid in het verkeersbeleid tussen de steden. En D66 en ChristenUnie, die in het verleden wel hebben gepleit voor allerlei vormen van rekeningrijden, laten zich wijselijk niet horen. Het heeft weinig zin om te blijven bekvechten over dingen die je in het regeerakkoord hebt moeten weggeven, zullen ze waarschijnlijk redeneren.

  Ook GroenLinks houdt zich rustig. Die partij, een fervent voorstander van ‘kilometerbeprijzing’, zit landelijk dan wel in de oppositie, maar zal in Amsterdam als grootste raadsfractie ongetwijfeld toetreden tot het college van B en W. Bovendien heeft zij in Femke Halsema een te kloppen kandidaat voor het burgemeesterschap. Dat ga je toch allemaal niet in de waagschaal stellen door principiële discussies te voeren die je uiteindelijk toch zult verliezen? Dan slik je nog liever een meloen door.

  3 REACTIES

  1. Reactie op Binjamin

   Ik vind uw sarcasme wel grappig, al deel ik niet de mening die u hiermee wilt uitdragen. Ik zou alleen de term Übermensch en Untermensch vandaag, 4 mei, niet zo gebruiken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van goede smaak. Morgen kan dat weer zonder iemand voor het hoofd te stoten.

   • Gerald,

    Op zich heb je zeker een punt. Smaken verschillen inderdaad. Toch heb ik bewust deze woorden gebruikt omdat mensen die daadwerkelijk een bedreiging vormen voor corrupte machthebbers met de wet in de hand totaal kapot gemaakt mogen worden. Het is zelfs mogelijk dat soldaten puur voor de lol als vuurwerk werden afgeschoten en de misdadigers gingen gewoon vrijuit. Maar gelukkig zijn wij geëvolueerd: In Nederland wonen normale Nederlanders (hardwerkend en gezond) en abnormale Nederlanders zoals gehandicapten die dus vanzelfsprekend financieel goed moet worden aangepakt, gelukkig niet uitgeroeid, dat was damals. Gehandicapten zijn geen unnutze Esser meer.

  2. In de politiek gaat het om belangenafwegingen en dit is heel belangrijk. Daarom ben ik zo blij dat we morgen bevrijding vieren, bevrijding vieren van een politieke ideologie van eigen volk eerst waar politici niets moesten hebben van integer en betrouwbaar. Nu zoveel jaren na de bevrijding zien we op alle fronten dat de dames en heren politici zowel landelijk, provinciaal en landelijk, en zelfs Europees door en door integer en betrouwbaar zijn, een toekomstvisie hebben waar het hele volk, heel Europa echt gelukkiger van wordt. Het zijn mannen en vrouwen die de stem van Dries gehoord hebben: wij buigen niet naar rechts en niet naar links; wij buigen voor recht en gerechtigheid. En wie herinnert zich niet de dappere woorden van de heer Balkenende: Politici moeten fatsoen doen. En wat zei de heer Samsom ook alweer: Het volk heeft recht op het hele en eerlijke verhaal. Wat een mannen. Je zou bijna denken dat politici een soort Ubermenschen zijn en klokkenluiders een soort Untermenschen. De wetgeving is er in elk geval wel naar, dankzij die geweldige, fantatische, integere en betrouwbare politici.

  Comments are closed.