Helft kiezers eens met afwezigheid koningin bij formatie

  0
  84

  Leestijd: 1 minuten.

  Van de Nederlandse kiezers vindt 43 procent dat de koningin vanaf het begin bij de formatie betrokken had moeten zijn. Maar een groter percentage van 50 procent is het daarmee oneens. De rest weet het niet. Dat blijkt uit een rondvraag door peiler Maurice de Hond.

  Met name mensen die PVV hebben gestemd, vinden de afwezigheid van de koningin prima. Voor 69 procent van hen hoeft de koningin niet bij de formatie betrokken te worden. Dat is zelfs meer dan D66, de partij die het initiatief nam om de regie bij de formatie bij de Kamer te leggen. 67 procent van de achterban van deze partij zegt het oneens te zijn met de stelling.

  Het meest koningsgezind blijken mensen die op het CDA gestemd hebben. 72 procent van deze stemmers vinden dat de koningin er vanaf het begin bij betrokken had moeten worden. Daarna volgt de PvdA met 44 procent en dan de VVD met 43 procent.

  Een meerderheid (59 procent) van alle kiezers vindt het wel goed dat de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp deze week naar de koningin zijn gegaan voor een ‘beleefdheidsbezoek’. Voor 27 procent had dat niet gehoeven, 14 procent weet het niet.

  Van de ondervraagden vindt 51 procent dat het goed zou zijn als Rutte en Samsom meer zouden vertellen over hoe het bij de formatie gaat. Voor 41 procent hoeft dat niet, 8 procent weet het niet. SP-stemmers zijn het meeste voor openheid: 83 procent, gevolgd door PVV-stemmers (76 procent). Rond de formatiegesprekken heerst een zogenoemde radiostilte.

  Mark Rutte en Diederik Samsom genieten bij de kiezers nog altijd het meeste vertrouwen als politiek leider. Zij scoren beide een nipte voldoende: 6,1. Daarna volgt Alexander Pechtold (D66) met een 5,5 en dan Emile Roemer (SP) en Sybrand Buma, beiden met een 5,1. Geert Wilders staat onderaan met een 3,2.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook