Henk Krol: kleinere partijen kunnen straks de doorslag geven

  0
  46

  Leestijd: 3 minuten.

  In het verbrokkelde politieke landschap kunnen kleinere partijen straks de doorslag geven als het gaat om meerderheden in de Kamer. De partij 50PLUS zal na 12 september dan ook in zee gaan met andere partijen, als deze bewijzen echt iets voor ouderen te willen doen.

  Dat zegt Henk Krol, lijsttrekker van 50PLUS.

  Krol deed zijn uitspraken tegen Radio 1. Krol, bekend als oprichter en hoofdredacteur van de Gay Krant, is sinds beging vorige maand lijstttrekker van 50PLUS. Zijn partij krijgt momenteel 2 zetels in de peiling, maar volgens Krol is er potentie voor wel 5 zetels.

  ,,In deze politieke constellatie moeten partijen samenwerken. En dan kunnen kleine partijen de doorslag geven. Je hebt dat gezien aan de SGP, die een belangrijke rol speelde in het kabinet Rutte. En onderwerpen van de Partij voor de Dieren worden nu opeens ook overgenomen door andere partijen. Wij gaan vanzelfsprekend in zee met díe partijen, die iets kunnen doen voor ouderen. Politiek betekent ook dat je moet kijken of je zaken kan doen om je idealen te verwezenlijken”, aldus Krol.

   

  ‘Op de markt in Almere kwam een man naar me toe die vertelde dat hij maar 1 keer per week een warme maaltijd kan eten’

   

  50PLUS is al volop bezig met de campagne, terwijl veel andere partijen hier nog even mee wachten. ,,Dat vinden we heel verstandig. Als kleine partij is het al snel zo dat je gewoon niet meedoet in de strijd. Ook met de verkiezingsdebatten ben je niet welkom. ‘Jullie zitten niet in de Tweede Kamer’, zeggen ze dan. Wij moeten gewoon voor de troepen uit lopen, bijvoorbeeld omdat het korten op pensioenen momenteel aan de orde is. En daar gaan wij enorm over.”

  Volgens Krol is het korten helemaal niet nodig. ,,Wat je ziet, is dat de rekenrente bij de pensioenfondsen onwaarschijnlijk laag is. Terwijl als je een paar centjes op de bank hebt, de belastingdienst zelf wel 4 procent rekent.” De lage rekenrente bij de pensioenfondsen zorgt ervoor dat de verplichtingen op papier stijgen.

  Volgens Krol is er teveel gekort op ouderen en hij hoort dan ook ,,afgrijselijke verhalen” van mensen die naar hem toe komen in de campagne. ,,40 procent van onze doelgroep kan niet op vakantie. Mensen komen naar me toe, zeggen hoe goed ze het vinden dat wij voor ze opkomen. Grote groepen ouderen worden verwaarloosd. Op de markt in Almere kwam een man naar me toe die vertelde dat hij maar 1 keer per week een warme maaltijd kan eten. ,,Dat mág toch niet!”

  Volgens Krol blijkt uit CBS-cijfers dat van de mensen die ouder zijn dan 55 zijn en hun vaste baan kwijtraken, slechts 2 procent opnieuw een vaste betrekking vindt. ,,Ze kunnen zich suf solliciteren, bij bedrijven langsgaan. Maar er is een verkeerd beeld over ouderen. Terwijl in Duitsland, bij BMW, 80 procent van het personeel dat werkt aan de betere automodellen boven de 50 jaar is. Daar vertrouwen ze wel op die ervaring.”

  Krol weet uit de praktijk dat mensen in de knoop gaan komen doordat de AOW-leeftijd verhoogd wordt. ,,Ze moeten straks 2 of 4 maanden langer wachten op hun AOW. Maar veel mensen kunnen het net rond krijgen, en die horen dat dan. En dan zegt minister Kamp dat je wel geld mag lenen en dat dan renteloos terugbetalen. Maar hij snapt niet dat mensen dan financieel in de problemen komen.”

  Volgens Krol gelden veel problemen die zijn partij wil aanpakken niet alleen voor mensen boven de 50. ,,Eigenlijk ook voor veel mensen boven de 40. Maar de naam 50PLUS was nu eenmaal al bedacht voordat ik erbij kwam.” Met de naam 50PLUS moet je op de markt wel uitkijken aan welke dame je een folder geeft. Ze zijn snel beledigd als je dat doet bij een vrouw die nog geen 50 is, lacht Krol.

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter