Henk Krol snapt het nog steeds niet

  9
  743

  Leestijd: 2 minuten.

  Arme Jan Nagel! Leefbaar Nederland en de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang werden geen succes, maar met 50PLUS leek de oud-PvdA’er eindelijk goud in handen te hebben. Volgens de peilingen zou de ouderenpartij, die in 2012 met 2 zetels in de Kamer kwam, zo’n 10 en misschien wel meer Kamerzetels gaan halen bij de verkiezingen van 15 maart. Zelfs kabinetsdeelname werd haalbaar geacht. Tot afgelopen dinsdag.

  Toen presenteerde lijsttrekker Henk Krol het cijferwerk van enkele Tilburgse economen waaruit zonneklaar bleek dat het terugdraaien van de AOW-leeftijd naar 65 jaar geen 12 miljard zou hoeven te kosten, zoals het kabinet en de gevestigde partijen steeds beweren. Nee hoor, dat kan best gratis. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de oudedagsvoorziening aanzienlijk wordt verlaagd. Maar we moeten nu eenmaal “kiezen uit twee kwaden”, legde Krol uit.

  De media concludeerden – volkomen terecht – dat 50PLUS dus stevig het mes wilde zetten in de AOW. Hoe viel dat te rijmen met de 50PLUS-belofte van een waardevast staatspensioen?

  Nagel, een zeer oude rot van inmiddels 77, begreep meteen dat er iets heel erg mis was gegaan en greep in. “Henk had het anders moeten formuleren,’’ verklaarde hij voor de camera’s. “Dit wekt misverstanden.”

  Donderdag belegde Nagel zelf een persconferentie waarin hij het inderdaad heel anders formuleerde. Samen met 50PLUS-senator Martin van Rooijen (voormalig staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl) rekende hij voor dat het verlagen van de AOW-leeftijd wel degelijk 12 miljard kost. 50PLUS wil dat bedrag tot de laatste cent dekken door de werkenden en het bedrijfsleven de rekening te presenteren. Krol had dus uit zijn nek gekletst. Maar daarover wilde Nagel hem niet al te hard vallen. “Het kan een keer gebeuren dat iemand niet de goede woorden gebruikt,” zei hij vergoelijkend.

  Helaas. Vrijdag, bij het lijsttrekkersdebat op de radio, gebruikte Krol opnieuw de verkeerde woorden. En zaterdag, tijdens een uitvoering interview in het tv-programma Nieuwsuur, gebeurde dat nogmaals. Het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar kost helemaal geen 12 miljard, riep hij triomfantelijk uit. Het kost maar 3,6 miljard in deze kabinetsperiode. Die 12 miljard is pas nodig in 2060, voegde hij er aan toe, met het olijke gezicht van iemand die iedereen te slim af is geweest.

  Dat het leven ook na de komende kabinetsperiode gewoon doorgaat en dat het dekken van AOW- en pensioenlasten een zaak is van de zeer lange termijn, schijnt maar niet tot de lijsttrekker te willen doordringen. Of misschien denkt hij wel: in 2060 zijn Nagel, Van Rooijen, ikzelf en iedereen die op ons gestemd heeft allang dood. Waar maken we ons druk over?

  Gelukkig denkt het potentiële 50PLUS-electoraat wel aan zijn kinderen en kleinkinderen, die in 2060 of daarna met pensioen willen. In de peiling van Maurice de Hond blijkt 50PLUS zondag bijna te zijn gehalveerd. Arme Jan Nagel!

  9 REACTIES

  1. Ik zie wel overeenkomst met de serie Gold rush; als er een miljoen aan goud in de grond zit en je er haalt het er niet uit, maak je dan verlies? Of vrij vertaald, als de maatregel om tot 67 door te werken niet doorgaat, kost het dan geld en is het al uitgegeven nog voordat je het hebt geïncasseerd? Zo kan ik ook wel een potentiële nepwet opstellen waar virtueel geld uitrolt. We verkopen Nederland aan Saudi Arabië en als de deal niet doorgaat dan levert dat een enorm tekort in onze begroting op… Wat een onzin redenering, toch?

  2. Het is jammer dat Krol vanavond niet in rtl debat zit. Hadden ze hem nogmaals flink in de hoek kunnen zetten.
   En dat is wel nodig want de achterban wil in sprookjes blijven geloven.
   Terwijl er ook qua geloofwaardigheid wel wat op Krol aan te merken is. Pensioenpremies, leaseauto en belastingen, cv…… what is next.

   En dan is het nog een one issue partij die verder helemaal niets in parlement te zoeken heeft.

  3. Het is jammer dat Krol vanavond niet in rtl debat zit. Hadden ze hem nogmaals flink in de hoek kunnen zetten.
   En dat is wel nodig want de achterban wil in sprookjes blijven geloven.
   Terwijl er ook qua geloofwaardigheid wel wat op Krol aan te merken is. Pensioenpremies, leaseauto en belastingen, cv…… what is next.

   En dan is het nog een one issue partij die verder helemaal niets in parlement te zoeken heeft.

  4. In de pensioenpotten zit genoeg geld om probleemloos 25 jaar uit te betalen, zelfs als er geen cent zou binnenkomen. Het is die lage rekenrente waardoor het lijkt alsof er een probleem is. De pensioenfondsen hebben namelijk zelfs tijdens de crisisjaren nog goed geboerd!
   Waarom dan toch die bangmakerij door VVD en D66? Is het omdat ze de pensioenpotten in handen willen geven van roofdieren zoals Aegon (denk nog aan de Sprintplangedupeerden!) en Goldman & Sachs (manipuleerden de cijfers van Griekenland om toe te mogen worden gelaten tot de EU)? Deze grote bedrijven ruiken wel degelijk een kans.
   De SP heeft wél een goed onderbouwd verhaal bij het verlagen van de AOW-leeftijd (vraag Paul Ulenbelt er maar naar).

  5. De man die de pensioenpremies van zijn eigen personeel achterhield voor een goed pensioen voor alle ouderen laten pleiten is natuurlijk tranen trekkend. Mag U zelf bedenken of dat van het lachen of van het huilen is.

  6. Ja, wat een lijsttrekker, hij snapt niet dat hij zichzelf in de penarie lult. En gisteren nog bij Nieuwsuur met een paar “Wiegeltjes” olijk in de camera kijkend. Mensen die op hem stemmen, wordt wakker.

  7. Ik begrijp niet dat iemand die al zo vaak op zijn vingers is getikt als H.Krol slechts de helft is gezakt in de opiniepeiling van vandaag bij M. de Hond.
   Als de politiek geloofwaardiger moet worden moet men beginnen om deze lijsttrekker helemaal geen vertrouwen meer te geven.
   Daar heeft krol het naar gemaakt.

   • Helemaal waar a.v.d.Kop.
    Je kan wel zeggen dat Nederland de jokkebrokpolitici meer dan zat is.
    Maar helaas geloven mensen wel de andere kant van het pensioensprookje.
    Met 2 jaar langer doorwerken zijn alle problemen opgelost.
    Dat sprookje gelooft Nederland blijkbaar wel.

  Comments are closed.