Hennis schiet met scherp

  0
  235

  Leestijd: 2 minuten.

  VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie heeft iets opvallends gedaan. Ze heeft in het openbaar gezegd dat het verkiezingsprogramma van haar partij niet deugt. Althans: Hennis zei in het radioprogramma Met het oog op morgen dat het bedrag van 1 miljard dat de VVD de komende jaren extra wil uittrekken voor Defensie niet voldoende is om aan de internationale verplichtingen van Nederland te voldoen. Hoeveel er dan wel bij moet vertelde ze niet, maar bij een eerdere gelegenheid noemde ze een bedrag van 2,3 miljard.

  Dat het afgelopen moet zijn met het steeds maar bezuinigen op defensie is wel duidelijk. De Amerikaanse president Donald Trump, maar ook diens voorganger Barack Obama, hebben daar geen twijfel over laten bestaan. De Europese NAVO-landen dienen dieper in de buidel te tasten voor hun veiligheid. Veel te lang hebben ze erop vertrouwd dat de VS wel voor de kosten zullen opdraaien. Volgens NAVO-afspraken moeten de lidstaten 2 procent van alles wat ze verdienen uitgeven aan defensie. Dat niveau wordt in Europa maar door een paar landen gehaald. Nederland komt zelfs niet verder dan 1,17 procent, ruim onder het Europese gemiddelde.

  Hennis beklaagde zich in het radio-interview over de bezuinigingen die haar departement de afgelopen jaren kreeg opgelegd. De krijgsmacht leent zich daar volgens haar niet voor. “Die kun je op een middag afbreken, maar om alles weer in beweging te krijgen met het juiste materieel en goed opgeleide  mensen, ben je eindeloos verder.” Het snijden in het defensiebudget ging in de voorbije regeerperiode zelfs zo ver dat er een munitietekort ontstond en de militairen zelf “pang” moesten roepen.

  Maar inmiddels is de stemming helemaal omgeslagen. In de komende kabinetsperiode zullen de defensie-uitgaven worden verhoogd in plaats van verlaagd. Zelfs GroenLinks, dat nu aan de onderhandelingstafel zit, schijnt zich daarbij te hebben neergelegd. Volgens zijn verkiezingsprogramma wil GroenLinks het budget voor de krijgsmacht de komende regeerperiode per saldo gelijk houden. Maar vorige week maakte Bram van Ojik, die partijleider Jesse Klaver een dagje verving,  een beginnersfoutje. Bij het verlaten van de Stadhouderskamer hield hij duidelijk zichtbaar een document van Defensie onder de arm. En vervolgens bevestigde hij openlijk dat een ophoging van het defensiebudget in de rede ligt.

  Het was het eerste, en tot dusver enige inhoudelijke lek uit de onderhandelingen. Alleen het exacte bedrag waarop de krijgsmacht kan rekenen is nog niet bekend. Maar dat wordt dus ongetwijfeld meer dan 1 miljard. Anders had Hennis haar partijleider Mark Rutte niet op deze manier voor de voeten durven te lopen.