Herdenken

  9
  520

  Leestijd: 0 minuten.

  De koning hield een mooie toespraak. Het gedicht van de scholiere was aandoenlijk in zijn argeloze menslievendheid. De koningin had weer een smaakvol toiletje aan. En natuurlijk waren bij andere gelegenheden de plichtmatige vermaningen weer niet van de lucht.

  Herdenkingen zijn te vaak exercities in het vergeten. Met de hypocrisie zwijgend op de achtergrond. We vergeten graag dat Anne Frank verraden, opgepakt en op transport is gesteld door Nederlanders. Dat Nederland toen een soort Vichy-Frankrijk was. Dat de meeste verzetsdaden na de oorlog zijn gepleegd.

  Misschien kan het ook niet anders. Kan een volk na die trauma’s alleen door een selectief geheugen samen verder.

  Toch, het was gisteren indrukwekkend op de Dam. Door de leegte. Kunnen we daar geen traditie van maken? De leegte als symbool van al diegenen die ‘niet meer bij ons mogen zijn’. Blijven we verschoond van de gratuite toespraken en kunnen al die ‘hoogwaardigheidsbekleders’ thuis blijven.

  9 REACTIES

  1. Na stadhouder Willem III (1650-1702) hebben de Oranjes weinig voor Nederland betekend. Als het benauwd werd, vluchtten ze het land uit. Stadhouders Willem II (1626-1650) en Willem III
   waren voornamelijk bezig met hun dynastieke belangen en relaties met de koningen van Engeland. Die belangen stonden vaak haaks op de Nederlandse belangen. Willem-Alexander mag dan schoorvoetend een smet in de familie hebben toegeven, dat rechtvaardigt nog niet de monarchie. Als president zou hij nooit zijn gekozen vanwege het verleden van zijn schoonpapa en zijn eigen opa. De Oranjes kosten meer dan ze opleveren. Bij een zakelijke kosten/batenanalyse, waar liberalen zo gek op zijn, zou je ze onmiddellijk wegsaneren. Zie wat Lubach ervan zegt:

   https://youtu.be/WbWbn91rTT4

  2. Het feit dat machthebbers bescherms worden tegen klokkenluiders hebben we politici en gezagdragers niets geleerd. Zelfs soldaten met voorbedachte rade vermoorden door ondeugdelijke AP23; de klokkenluider kapot gemaakt moest worden en pas na zeventig jaar na het overlijden van de klokkenluider mogen we weten hoe vuil en smerig en immoreel politiek kan zijn en maar vrome verhaaltjes vertellen Machthebbers worden, als dat andere machthebbers zo goed uitkomt, door de wet beschermd ongeacht wat ze uithalen.

   • Dat geldt ook voor het corona virus.
    Laten we er voorlopig van uit gaan dat dit virus via een markt in China verspreid is; of het echt niet uit een lab ontsnapt is, is niet duidelijk.
    Maar China wist al sinds november 2019 wat er aan de hand was en probeerde het te verdoezelen. Tot het niet meer te stoppen was; uit prestige overwegingen. Dat maakt China verantwoordelijk voor honderduizenden doden wereldwijd, vele malen meer dan bij de Twin Towers waarbij de hele wereld op zijn achterste benen stond.
    De meeste landen zijn afhankelijk gemaakt van China door hun politici en multinationals. Diezelfde politici houden nu China uit de wind uit angst dat China ze aanpakt als ze protesteren. Kortom China regeert ons en onze politici hebben iets uit te leggen.
    Daarom moeten afzonderlijke landen of tenminste de EU weer onafhankelijk worden van China, USA, Rusland voor al hun behoeften. Global Economy is levensgevaarlijk.

   • Ik weet niet of je ze nieuwe nazi’s moet noemen. Daarvoor hebben deze religieuze griezels gelukkig te weinig macht. Maar dat de bedreigingen onze vrijheden aantasten is absoluut waar.

    • @Meneer Anton,
     De macht van de straat is anders gewoon aanwezig. Homo’s zijn de nieuwe Joden voor deze lieden… Dat ze politiek nog niet genoeg macht hebben, maakt nog niet dat ze niet aanwezig zijn om hun vervolgingsbeleid uit te oefenen op lieden die hen – volgens hun ‘religieuze’ ideologie – niet zinnen.
     Zo begon het ook in Duitsland een eeuw geleden voordat ze politiek ook macht nog de macht kregen. Het is de giftigheid der ideologie – vanuit hun religieuze cultuur – die hier al op straat een vorm van nazi-terreur uitoefent. Welkom in Nederland waar niet iedereen veilig op straat is. En loop nu niet als van dezelfde sekse hand in hand of met een keppeltje in Amsterdam-Oost.
     Levensgevaarlijk hoor. Dat hoor je na 75 jaar de koning op de dam niet zeggen. Dat is in dezelfde stad maar dan in het centrum. 75 Jaar na dato gebeurt iets nog… Ra, ra, ra wie zijn deze lieden toch? Vraag het Wilders… Wellicht zijn het voor u nog geen nazi praktijken. Maar anderen beleven het wel zo.
     https://www.telegraaf.nl/nieuws/752748433/homostel-weer-belaagd-en-mishandeld-in-amsterdam

  3. De opmerking van Willem Alexander over Wilhelmina wordt nu gekoppeld het de Joodse bevolkingsdeel, maar er zijn veel meer mensen in de steek gelaten.
   De groep die al 75 jaar wordt weggemoffeld zijn de krijgsgevangen Nederlanders. Die groep wordt nergens genoemd, behalve als ze om het leven zijn gekomen.

   Toen onze krijgsgevangenen na de bevrijding in ons land terug kwamen werden ze gewantrouwd door de eigen Nederlandse autoriteiten en met de nek aangekeken door de bevolking. Want Wilhelmina bestond het om ze openlijk lafaards te noemen; maar wie was er als eerste het land uit?
   De beroepsmilitairen, waarvan er velen door de Russen werden bevrijd, moesten na terugkomst eerst gescreend worden op “ongewenste sympathieën” voor ze weer aan het werk mochten. Ook moesten ze een rechtszaak aanspannen tegen het toenmalige Ministerie van Oorlog om hun soldij te krijgen; die zaak wonnen ze overigens.

   Het zou de overheid sieren als men de groep krijgsgevangenen zelfs maar eens noemde; ook zij hebben hun bijdrage geleverd.

  4. tja, en dan dienen wij ook NIET te vergeten dat opa Bernhard een ex-lid van de NSDAP was, bij hun huwelijk in 1937 het Horst Weserlied en de Hitler groet werden gebracht…. tja die Bernard was ook na de oorlog betrokken bij schimmige militaire goederen verkopen, Lockheed en Nothrop affaire, buiten ten minste twee buitenechtelijke kinderen…. gelukkig hebben Juliana, Beatrix & Claus veel respect afgedwongen…
   Ook Maxima’s vader heulde met het verachtelijke generaalsbewind in Argentinië waarbij vele duizenden linkse activisten het leven lieten. Nooit heeft de man daarvoor excuses gemaakt (voor zover ik weet). Kortom zowel WA als M (zie de afkortingen op de kranslinten) zijn weliswaar niet als personen verantwoordelijk voor ernstige misdaden tegen de menselijkheid, maar helaas zijn hun families daar maar al te zeer mee behept. Daarom is het dus wel tragisch dat zij nu zich manifesteren als ‘goede’ vaderlanders met dan wel met een heel groot ‘vlekje’!

  Comments are closed.