Het Asscher-effect

  1
  1158

  Leestijd: 2 minuten.

  In de politiek moet je niet te snel nooit zeggen. Neem de PvdA. In 2017 leed deze partij de grootste verkiezingsnederlaag aller tijden. Ze duikelde van 38 naar 9 Kamerzetels. Het leek helemaal afgelopen met de sociaaldemocraten. Dacht iedereen.

  Maar wie nu naar de opiniepeilingen kijkt, ziet een heel ander beeld. De PvdA is opgerukt naar de derde of zelfs tweede plek. En niet alleen in de virtuele werkelijkheid van de polls gaat het voorspoedig met de partij. Bij de Europese verkiezingen in mei eindigde ze nota bene onbedreigd als grootste.

  Kon je bij die Europese verkiezingen nog vermoeden dat het goede resultaat te danken was aan lijsttrekker Frans Timmermans, bij de peilingen is dat onmogelijk. Timmermans speelt immers geen enkele rol op het Binnenhof. Dat de PvdA opnieuw in trek is, moet andere oorzaken hebben. Hooguit kan het ‘Timmermans-effect’ de Haagse fractieleider Lodewijk Asscher wat hebben geholpen bij zijn opmars.

  Maar hoe zit het precies? Wie zijn die herwonnen PvdA-kiezers? Het AD heeft het laten uitzoeken door I&O Research. Volgens dit onderzoeksbureau komen degenen die nu weer op de PvdA willen stemmen vooral van D66, GroenLinks en de SP. Ze kozen 2,5 jaar terug voor deze partijen, maar keren nu terug in het oude rode nest.

  Heel verrassend is deze uitkomst niet. Uiteraard is het nieuwe PvdA-electoraat niet afkomstig van de VVD of het CDA, laat staan van de PVV. Het gaat om kiezers die hun heil al op de linkerflank zochten en die nu weer op de sociaaldemocratische partij willen stemmen.

  Maar bij de wederopleving van de partij mag de invloed van de partijleider niet onderschat worden. Noem het maar het ‘Asscher-effect’.

  Nog niet zo lang geleden had Asscher een zeer slechte reputatie. Hij verwierf zijn positie door partijgenoot, geestverwant en ‘vriend’ Diederik Samsom een mes in zijn rug te steken. En als vicepremier in Rutte II gaf hij zijn zegen aan maatregelen die zijn eigen achterban als regelrecht VVD-beleid zag. Hoe zou hij in de oppositiebankjes ooit geloofwaardig afstand kunnen nemen van wat hij zelf in gang had gezet?

  En toch lijkt het Asscher te lukken. Niet met opmerkelijke wisecracks of spectaculaire optredens aan de interruptiemicrofoon, maar dankzij zijn ervaring en handigheid. Asscher weet precies hoe de Haagse hazen lopen en voelt aan waar wat te halen valt. Daardoor komt hij vaak op het juiste moment met de juiste moties of verzoeken.

  Het Nederlandse Debat Instituut riep hem deze week uit tot de beste debater van de Algemene politieke beschouwingen. Het was al de tweede maal op rij dat hij met deze eer ging strijken. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe objectief het Nederlands Debat Instituut is, maar toch. Asscher heeft zijn omstreden verleden grotendeels van zich af weten te schudden. Mocht de verkiezingsuitslag van 2021 ook maar in de buurt komen van de opiniepeilingen, dan heeft hij een mirakel tot stand gebracht.

  Helaas voor hem – en voor de PvdA – gaat het politieke leven na de verkiezingen verder met een kabinetsformatie. Asscher zal dan niet opnieuw voor de oppositie kunnen kiezen. Al was het maar omdat zijn partij vermoedelijk hard nodig zal zijn in de vijf- of zespartijencoalitie die dan noodgedwongen aantreedt.

  En regeringsdeelname is niet bevorderlijk voor de populariteit van een partij. Asscher zou dat aan voormalige partijleiders Alexander Pechtold (D66) of Sybrand Buma (CDA) kunnen vragen. Maar hij heeft hun adviezen niet nodig, want hij heeft het allemaal zelf meegemaakt.

  1 REACTIE

  1. Het zegt natuurlijk wel iets over de dames en heren politici en de kiezers. Ik heb echt met de dames en heren politici te doen. Het volk behagen om geen stemmen te verliezen, maar juist te winnen; je zelf in de spiegel kunnen aankijken; naaien en dekken op een wijze dat je geloofwaardig bent en integer overkomt en ook zeer deskundig in de ogen van de kiezers door jouw handelen te verkopen als opkomen voor de meest zwakken en voor het land; de boel besodemieteren als dat zo uitkomt en dat verkopen als het hele en eerlijke verhaal. Je moet wel zo lenig zijn als een slang en als slang lieve woordjes spreken tot de Evakiezers die hun mannen moet verleiden. Het is allemaal sexy en spannend en daar houden wij kiezers van, of sla ik weer eens de plank helemaal mis? .

  Comments are closed.