Het beste jongetje van de klas

  6
  466

  Leestijd: 1 minuten.

  Minister Wopke Hoekstra van Financiën kan tevreden zijn, in de eerste negen maanden van dit jaar was er een overschot van 14 miljard, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met dat bedrag is de staatsschuld verder omlaag gebracht, die is nu voor het eerste sinds het begin van de crisis in 2008 gezakt tot onder de 50% als percentage van het bruto binnenlands product, de zogeheten staatsschuldquote.

  Zijn ministerie ging eerder uit van een overschot van 10,4 miljard, dat blijkt nu dus 4 miljard méér te zijn. Op het hoogtepunt van de crisis stond de schuldquote op 69%, de vorige regering heeft onder Wopke’s voorganger Dijsselbloem dus hard gewerkt om de staatsschuld weer op de rails te krijgen en Wopke kan oogsten.

  Voor de eurozone is er een maximale schuldquote van 60% de norm, veel landen zitten tegen de 100% en Italië en Griekenland respectievelijk 130 en 180%. Wopke hoort dus nu bij de allerbeste jongetjes van de euroklas.

  Hoe komen die mooie overschotten (in 2018 ook al 11,5 miljard) toch? Er komen veel meer belastingen en sociale premies binnen dan geraamd. Logisch, het gaat beter en veel meer mensen hebben werk. Maar kan dat de hele verklaring zijn? Sinds het begin van de crisis hebben we alleen maar woorden gehoord als bezuinigen en de broekriem aanhalen. Veel wat in die jaren als bezuiniging is verkocht was in werkelijkheid een lastenverzwaring. En als het dan beter gaat valt inderdaad het kwartje; wie heeft Wopke’s kerstcadeautje eigenlijk betaald?

  6 REACTIES

  1. Ton; het hele Europa gebeuren moet op de schop, wij worden bedrogen voor de gek gehouden en leeg geplunderd, Rutte is een landverrader eerste klas , bewust liegen , bewust fouten maken, bewust NEDERLANDERS voor dwaas aanzien. Waardeloze vent geen ballen maar watjes hangen. Migranten EERST dat is van belang. Nog nooit is er een slechte voorman geweest als RUTTE , ooit eens gestemd op de VVD Neverland nooit meer. Bagger en leugens. De gewone Nederlander komt op de tweede plaats. Andere eerst. Wij moeten uit dit verschrikkelijke Europa , en mensen met verstand laten regeren. Dus deze regering moet direct opstappen en laat het maar over aan FVD

  2. Veel van het uitgeperste bezuinigingsgeld blijft onder Rutte nutteloos op de plank liggen en dan nog plannen lanceren: Om Milliarden Euro’s bij te lenen Onwetend!: Wat er mee te doen!? De f
   zwakkere Burgers en Gepensioneerden worden schandelijk genegeerd en bij het grofvuil gezet door deze regering, wat ‘n schande! voor een regering van ‘n rijk land die tijdens de crisisperiode zoveel geld van de Burgerij heeft uitgeperst. De CRISIS is als argument MISBRUIKT voor OVERMATIGE BEZUINIGINGEN en het terugdringen van het Loon niveau en de afbaak van werknemers voorwaarden (ontslag regels) De Burgers te pakken nemen als ze door de crisis kwetsbaar zijn, dat is echt VVD. (VERACHTELIJK DOOR DADEN)
   Onder toezicht en onder leiding van de regering(en) onder Rutte en de VVD is de Zorg, de Belastingdienst, de Politie, het Leger, de Ziekenhuizen, de Boeren, de Groningse woningbezitter, de Pensioenen, de Oppas ouder toeslag, naar de knoppen geholpen. Met zo n regering heb je geen crisis nodig, deze regering zorgt daar zelf wel voor!
   Als Rutte de handdoek in de hoek v d tweede kamer werpt, dan verkeerd half Nederland in nood!

   • En je schetst nu alleen nog maar de financiële nood Pieter. wat denk je wat ze achterlaten aan vervuiling Pfas, vergunningen die verleend zijn aan Chemours, DSM, vuilverbranding, vervuilde bagger wat geïmporteerd is uit België, vervuilde stookolie etc. Er wordt niets aan het probleem gedaan alles gaat gewoon door….
    Luchtvervuiling, gesubsidieerde biomassacentrales, gesubsidieerde houtkap, gesubsidieerde houtkachels, biomassa importeren….die bezuinigingen krijgen wel een goede bestemming!!!
    Het land is straks niet alleen financieel naar de knoppen geholpen, maar het is niet leefbaar meer ook!
    Er is ook een inwoners vervuiling bijna 500.000 illegalen zijn er, er zijn ook groepen die van het ene land naar het andere trekken, stelen wat ze kunnen en dan gewoon weer door trekken naar het volgende land. Er staan er weer een miljoen klaar om hier heen te komen, Noord Afrikanen, Syriers, Oost Eropeanen etc.
    Ook kan je spreken van een financiële vervuiling ECB drukt geld, geven dat aan banken, banken investeren dat in de soja industrie en ontbossing van het regenwoud. De burgers schepen ze af met een negatieve rente….
    Het lijkt wel of Rutte denkt: Na mij de zondvloed!!!!

    • En dan nog maar niet te spreken van horizon vervuiling, de gesubsidieerde windmolens op land en op zee. De zonnepanelen op het land terwijl er nog zoveel oppervlakte aan daken leeg is. Het oeroude Hollandse landschap is straks verdwenen dan fiets je tussen grote gigantische dataschuren van Google en giga webshop gebouwen van Amazon en Ali-Baba. Tussen windmolens met slagschaduw van 250 meter hoog en zonneparken.
     Wie o wie moet het tij keren…..is het wel te keren???

  3. De staatsschuld omlaag en de armoede toegenomen. Dit zal ook wel weer gesjoemel met de cijfertjes zijn zoals altijd doen om het mooier te maken of slechter zoals het klimaat zodat ze kunnen stelen. Goed zo heren prima gedaan. Wees er maar trots op dat jullie zo corrupt zijn. Allemaal dubbel graaien en de laag en midden inkomens mogen naar de voedselbanken. Landverraders.

  4. “Dijsselbloem heeft dus hard gewerkt om de staatsschuld weer op de rails te krijgen en Wopke kan oogsten.”
   Vooral lLeuk voor de EU want andere landen hebben dat uiteraard niet gedaan. Dus logischerwijs wordt de bijdrage van Nederland verhoogd om de andere landen overeind te houden. Kortom, wij betalen voor andere “zielige” EU-landen die geen moer doen om hun financiën op orde te brengen; wij zullen er zelf niets aan over houden.
   En daarom heb ik zo de pest aan de EU!

  Comments are closed.