Het bijstandsplan van de VVD bestaat niet

  5
  687

  Leestijd: 1 minuten.

  Al dagen heerst er grote opwinding over het plan van de VVD om de bijstand te verlagen. Tijdens een partijcongres in Arnhem opperde fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vrijdag om bijstandsgerechtigden een lagere uitkering te geven en degenen die zich nuttig maken voor de maatschappij, bijvoorbeeld door het verrichten van vrijwilligerswerk, vervolgens een extraatje toe te stoppen. Dezelfde avond kregen zijn uitspraken ruim aandacht op diverse internetnieuwssites. De volgende dag pakten de kranten ermee uit. En daarna kwamen aan alle kanten deskundigen, commentatoren en nieuwsduiders tevoorschijn om op opiniepagina’s en digitale fora uit te leggen dat dit een verkeerd idee is.

  Voor al die mensen een wellicht geruststellende mededeling: de VVD heeft helemaal geen concreet voornemen om de bijstand te verlagen. Weliswaar heeft Dijkhoff in Arnhem te midden van partijgenoten een ballonnetje van die strekking opgelaten, maar dat deed hij alleen omdat hij weet dat VVD’ers dol zijn op bijstandsballonnetjes. Ze stellen het bijzonder op prijs dat hun politieke voormannen af en toe roepen dat uitkeringsgerechtigden profiteurs zijn, die de belastingcentjes van de hardwerkende Nederlanders inpikken. Dus bedient de partijleiding hen op hun wenken.

  Maar dat is nog iets anders dan een initiatiefwet indienen om te korten op de bijstand. Zoiets is de Tweede Kamerfractie van de VVD absoluut niet van plan. Laat staan dat het kabinet met een voorstel zou willen komen om het mes in de uitkeringen te zetten.

  Als de VVD echt de bijstandsuitkeringen had willen verlagen, dan had ze dat tijdens de kabinetsformatie moeten inbrengen. Want dat is, zoals Dijkhoff weet, de plek waar je dat soort vergaande ideeën dient te regelen. Maar dat deed de VVD niet, want ze wist ook wel dat waarschijnlijk het CDA en zeker D66 en de ChristenUnie daar keihard ‘nee’ tegen zouden zeggen.

  Het valt zelfs niet uit te sluiten dat Dijkhoff (en Mark Rutte en andere prominente VVD’ers) heel goed beseft dat de bijstandsuitkeringen helemaal niet te hoog zijn, dat je er eigenlijk maar net van kunt rondkomen. Fraudeurs, die liever thuis zitten te niksen en het geld van anderen opstrijken, zul je ongetwijfeld hier en daar aantreffen. Maar dan gaat het slechts om een beperkt percentage. De meesten die in de bijstand zitten, zouden veel liever gewoon werken. Fraudeurs vind je overigens ook onder belastingplichtigen en onder politici die veel te hoge onkosten declareren, zoals je de VVD echt niet hoeft uit te leggen.

  5 REACTIES

  1. Ik vind dat hardwerkende normale Nederlanders best wel eens een klein fraudeleus handelingetje mogen verrichten, en zeker als hardwerkende normale VVD’er. En de huidige coalitie doet het echt fantastisch, niet normaal hardwerkende Nederlanders moet je financieel echt een liberaal-christelijk poepje laten ruiken. Is het dan echt vreemd dat de VVD een geweldige sprong vooruit maakt door abnormale luie Nederlanders een zeer positieve, therapeutisch verantwoorde, werkprikkel te willen geven? De VVD is niet voor niets de grootste partij van Nederland en welke partij zou niet dolgraag met deze partij een coalitie willen vormen? CDA en ChristenUnie ontdekten bij de VVD een echt Bijbelse visie. En dan zijn er nog mensen die durven beweren dat Mark geen visie heeft.

  2. Ik ben 54 en zit al 2 jaar in de bijstand en heb de eerste 2 jaar mijn eigen bijstand moeten betalen omdat ik een overwaarde heb van mijn woning. Mensen mogen niet zoveel schulden hebben roepen ze constant in Den Haag en bij mij wordt er 25000 euro op mijn hypotheek opgedrukt (verplicht hypotheekkrediet). Dank zij de vvd. En je komt alleen maar aan het werk met deze leeftijd als er bij een bedrijf iemand vrij is of vakantie of ziek is en daar zit ik niet op te wachten. Ook mag je in de bijstand niets bijverdienen, wat ik een grote flauwekul vind. Anders had ik alles aangepakt, ook was het maar 1 dag. Als ik nu 2 dagen ga werken, gaat het van mijn uitkering af die ik zelf betaal en daarom ga ik ook niet meer aan het werk. En hulp krijg ik van mijn Rabobank ook niet dus ze zoeken het allemaal maar lekker uit hier in dit land.

  3. Als je zo stuurloos naar links afgedwaald bent dan is het moeilijk om nog iets zinnigs te brengen wat voor midden of grensgevalletje rechts acceptabel is.

  4. Lekker goedkoop scoren. Als ze echt geld willen verdienen, dik 5 miljard in 4 jaar tijd, heffen ze netjes dividendbelasting met daarbij als voordeel: dan ziet de EU ons niet als een ‘smerig’ belastingsparadijs. Want dat zijn we, dank zij die VVD.
   Wel aan de kleine centjes van de allerarmsten komen. Maar o zo veel meer weggeven aan de rijken. Zou zouden zich moeten schamen, inplaats van zo goedkoop te prijken, met iets van geen enkele waarde, want ze doen er verder niets mee.
   Wat een tijdverspilling…

  Comments are closed.