Het blijft maar rommelen bij Forum

  9
  1825

  Leestijd: 2 minuten.

  Alweer is een Provinciale Statenlid opgestapt bij Forum voor Democratie, deze keer Cees van der Sande uit Maastricht. Van der Sande is niet de eerste de beste, want hij was vicefractievoorzitter in Limburg. Het gaat trouwens ook niet om de eerste de beste provincie, want Limburg is de enige waar FvD in het college wist te komen. Weliswaar een extraparlementair college, dat niet berust op coalitieafspraken, maar dat belette partijleider Thierry Baudet niet zich op de borst te roffelen toen het tot stand kwam.

  En het is uitgerekend vanwege Baudet dat Van der Sande zijn functie opgeeft. Niet omdat hij hem van ‘boreaal gelul’ beschuldigt, zoals nogal eens voorkomt. Nee, integendeel. Van der Sande vond de rest van de FvD-fractie juist te kritisch over de Grote Baas. “Mijn politieke ambitie is in korte tijd helaas te veelvuldig verstoord door het moeten bedrijven van politiek binnen de eigen gelederen in plaats van daarbuiten”, motiveert hij zijn besluit.

  Van der Sande geeft zijn zetel terug aan zijn fractie. Dat siert hem, want het is tegenwoordig tamelijk gebruikelijk om die zetel mee te nemen. Dat deden ook de andere Staten- en Eerste Kamerleden die de partij tot dusver met ruzie vaarwel zegden. Van der Sande weigert zelfs het wachtgeld waar hij als voormalig Statenlid aanspraak op zou kunnen maken.

  Ongetwijfeld zal zijn houding op goedkeuring van de partijtop kunnen rekenen. Maar Baudet heeft zich er nog niet over uitgelaten en dat zal hij waarschijnlijk ook niet gaan doen, althans niet als hij verstandig is. Want de FvD-baas kan moeilijk zijn eigen fractie in Limburg gaan afvallen. Met Van der Sande heeft hij niks meer te maken, met de achterblijvers – hoe kritisch ook – wel.

  Niettemin zal de leegloop in Forum Baudet enige zorgen baren, want het gaat wel tamelijk hard. Statenleden uit Zeeland en Flevoland gingen Van der Sande al voor en ook twee senatoren hebben inmiddels afscheid genomen van FvD. Zij sloten zich aan bij de nieuwe partij van Henk Otten, die door Baudet persoonlijk de deur uit is gezet. Misschien vergeet ik nog een of meer vertrekkers, waarvoor dan mijn excuses.

  Er is gelukkig ook goed nieuws voor Baudet. Want de VVD was deze week gedwongen de maximumsnelheid van 130 km per uur op snelwegen los te laten. Die limiet moest geofferd worden vanwege het stikstofprobleem. Een probleem dat volgens FvD helemaal niet bestaat.

  Voor de VVD valt te vrezen dat heel wat vroemvroemkiezers het met dat laatste eens zijn en nu de liberalen de rug zullen toekeren. En waar moeten zij anders heen dan naar Forum (of eventueel de PVV). Wedden dat de wekelijkse peiling van Maurice de Hond er morgen rooskleurig uitziet voor Baudet? Intern mag het dan nogal een rommeltje zijn bij deze partij, virtueel gaat alles nog crescendo.

  9 REACTIES

  1. W. Hermans,
   Ik ben het volkomen met je eens. Gelinkt naar het artikel van de Telegraaf. Ik weet nogal iets af van Hongarije en hoe het bestuurd wordt. De heleboel staat stijf van de corruptie. In rechts-conservatieve kringen in Nederland is men nogal ingenomen met de heer Victor Órbán. Deze mijnheer heeft een zeer ontransparante en zeer corrupt systeem opgebouwd. Nu lees ik een verhaal over corruptie over opkopen van landbouwgrond. Schokkend maar verbaas mij hierover niet. Voor mij betekent EU hervorming: gooi alstublieft die voormalige Oost-Europese landen uit de EU. Na 30 jaar zogenaamde democratie daar is het nog steeds niet in orde.

   • Dat is juist het probleem van de uitbreidingszucht van de EU. Dankzij heel veel incapabele parlementariërs. Ze gaan er eerder meer dan minder Oostbloklanden (ook Moldavië komt eraan) bij halen. En dan ook nog een Europees leger willen opzetten. En sociale voorzieningen willen gaan opzetten. We zijn er klaar mee.

  2. Hierom is het van cruciaal belang dat de EU hervormt of wordt kapot gemaakt. En daarom sta ik achter FvD, PVV en SP. Ik ben het zat om op te draaien voor corruptie; ik sta achter een politieke kiezersoorlog tegen Brussel.

    • Inderdaad. Vinden wij ook. Die hele EU kliek kan maar beter ophoepelen. Of alleen terug naar een handelsunie. Maar dat zal nooit doorgaan, want ze willen hun ruim betaalde baan niet kwijt. Wat Nederland zelf betreft: schandalig dat van alles en nog wat, wat door de PVV en FvD voorgesteld wordt gewoon, zonder het te behandelen zelfs, weggepoetst wordt. Hoezo democratie.

   • Datzelfde gebeurt met de ontwikkelingsgelden die Nederland ieder jaar ruimhartig uitdeelt.
    De mensen kunnen (willen) het niet geloven dat het gebeurt, maar het is echt waar.
    We worden met open ogen belazerd. En er zitten diverse mensen in bestuurlijke en ambtelijke kringen die ook geld “terugharken”. Ik zal niet in detail treden maar met de wetenschap die ik heb dacht ik een tijd geleden toen een Nederlandse minister die met een overzeese dame was getrouwd (waar ook de link lag) door een commissie aan de tand werd gevoeld “nu hebben ze hem”. Nou vergeet het maar, het was puur voor de bühne omdat er meerdere lieden “meepeddelden”. Het ging mooi in de doofpot!
    Een tipje van de sluier van slechts 1 van de zaken: Een minister die ermee akkoord ging dat er 1 miljoen dollar betaald werd voor een rapportje van 4 A viertjes lang (liever gezegd kort!) Op papier klopte het, maar het was pure fraude waar de belastingbetaler, u en ik, voor opdraait.

  3. Altijd weer fijn te constateren waar de frustratie van Fons ligt. Het lijkt net echte politiek waar je over schrijft. Niets nieuws onder de zon dus. Schrijf eens over het rommeltje bij de VVD, die enge club die “volgas” ons land op alle fronten naar de knoppen helpt.

   • Inderdaad, dit verhaal is je reinste klets! De wens van Fons is hier de vader van de gedachte.
    FvD heeft er volgens De Hond 2 zetels bij, afkomstig van de VVD. De peiling van Ipsos was eerder gehouden, voordat de VVD een duidelijke draai maakte.
    De leegloop bij de VVD is ingezet en zal nog veel verder gaan; de kiezer houdt er niet van om belazerd te worden, zelfs niet uit vermeend landsbelang. Laat de regering maar eens in Brussel gaan eisen dat de 32% uitstoot naar ons land van Stikstofverbindingen uit het buitenland (Frankrijk, België en Duitsland) wordt gestopt; dan is ons probleem over en kunnen we in alle rust bouwen en de uitstoot in een rustig tempo verder beperken.
    Maar dat is natuurlijk te veel gevraagd, want dan staan er lucratieve baantjes op de tocht.

  Comments are closed.