Het blijft tobben met Rob Jetten

4
6579

Leestijd: 3 minuten.

Rob Jetten had geen gelukkige start. Hij was net gekozen tot fractievoorzitter van D66 en stond de pers te woord. En uit zijn mond rolden mechanisch de gemeenplaatsen waarmee hij op die verkiezing reageerde. En toen nog een keer en nog een keer en nog een keer. Monotoon en met een uitdrukking waaruit elk leven geweken leek. Als het er al ooit in had gezeten. Robot Jetten was geboren.

D66 heeft in de loop van haar geschiedenis twee soorten leiders gehad. De ene was charismatisch, of sprak, zoals Jettens voorganger Alexander Pechtold, op zijn minst een ruim publiek aan. En de ander was een brave, redelijke, nette burgerman. Hans van Mierlo vertegenwoordigde het eerste type. Een flamboyante kroegtijger die ‘het bestel wilde opblazen’. Hij was ook een warhoofd dat zich graag verstrikte in zijn eigen paradoxen. Maar hij zorgde in elk geval voor leven in de brouwerij.

Het tweede type was Jan Terlouw. In het begin van zijn carrière was hij de ideale schoonzoon. Terlouw was redelijk en braaf tot je er uitslag van kreeg. Niks groots en meeslepend zoals bij Van Mierlo. Maar ‘het touwtje uit de brievenbus’. Toen was de kinderboekenschrijver trouwens al weer de ideale opa.

Jetten zit in de catagorie Terlouw. Hij is ook redelijk, net en braaf. Het is het imago dat ook het best bij de partij past. Kleurloos redelijk. Het fletse alternatief. De vlees noch vispartij, zoals een cynische kenner van het Binnenhof ooit vaststelde.

Dat is natuurlijk een karikatuur maar zoals elke karikatuur doet ze niets anders dan het uitvergroten van het meest opvallende aspect en gaat ze voorbij aan andere eigenschappen. D66 is bijvoorbeeld altijd een betrouwbare en inschikkelijke partner. Als het erop aankomt doen ze niet moeilijk. Compromis is voor de Democraten zelden een vies woord.

Betrouwbaar en inschikkelijk, dat is Jetten ook. Hij moest zich in het begin natuurlijk profileren. ‘Groen’ moest weer een, zo niet het hoofdthema van de partij worden. Op die manier zou hij een kans maken om kiezers weg te lokken bij die andere lifestyle-partij en grote concurrent, GroenLinks. Dat werkte collega Klaas Dijkhoff van de grootste regeringspartij (VVD) kennelijk zo op de zenuwen dat hij Jetten voor ‘klimaatdrammer’ uitmaakte. Dat is uitgesproken en schijnt geen belasting meer te zijn voor de verdere samenwerking. Beiden zijn nu ieder natuurlijk om zijn eigen redenen tevreden met het klimaatakkoord.

En ook aan het afvoeren van zo’n eeuwig D66-kroonjuweel, het raadgevende referendum, werkte hij welgemoed mee. Je hoopt dan altijd dat dit voortkomt uit voortschrijdend inzicht. Dat hij inziet dat een referendum een onding is en niet thuis hoort in een representatieve democratie, maar dat is misschien iets te veel gevraagd. Hoofdzaak is dat het onding (voorlopig?) dood en begraven is.

Jetten doet het dus na die malle start niet echt beroerd. Alleen, dat zie je niet terug in de verkiezingsuitslagen en de peilingen. D66 zit weer eens in een dip die op een of andere manier onvermijdelijk schijnt te zijn. Zodra de partij gaat regeren, lopen de kiezers en masse weg. GroenLinks dankt er haar opkomst aan. En wanneer de partij dan uitgemergeld door regeringsverantwoordelijkheid zit na te hijgen in de oppositiebankjes, krabbelt ze langzaam maar zeker weer op.

De vraag is natuurlijk of Jetten kan wat geen enkele D66-leider heeft gekund: het doorbreken van die cyclus. En dat veronderstelt weer dat hij politiek leider en lijsttrekker wordt. Dat is nog lang geen uitgemaakte zaak. In het kabinet zitten twee dames die ook die ambitie zouden kunnen hebben. Kajsa Ollongren (vicepremier en binnenlandse zaken) en Sigrid Kaag (ontwikkelingssamenwerking) houden zich vooralsnog op de vlakte maar dat zegt niets. De verkiezingen zijn, mits er geen ongelukken gebeuren, nog twee jaar weg.

Maar afgezien daarvan, het zou geen goed idee zijn om met Jetten de campagne in te gaan. In een propagandafilmpje treedt hij op met een paar studenten die een electrische auto van de toekomst hebben ontworpen. Hij is het muurbloempje in dat filmpje. De studenten hebben stuk voor stuk een veel sterkere présence. En het bevestigt weer eens dat hij ‘hét’ domweg niet heeft. Te braaf, te netjes, te redelijk, te Terlouwerig. Daar win je tegenwoordig geen verkiezingen mee.

 

 

4 REACTIES

  1. We leven in een democratie en Rob jetten is niet gekozen maar er gewoon neer gezet weer zo iemand die ons wel wil uitleggen wat wij allemaal verkeerd doen .daar zit niemand meer op te wachten .ik ben geen fan van groen Lings maar daar hebben ze wel een echte leider

  2. Heeft totaal geen uitstraling een snotbel met een kostuum aan. Straalt geen leiderschap uit.

  3. De doorsnee Nederlander wist dat allang. Met Jetten kan je de oorlog niet winnen, sterker nog, hij komt dan eerder in de categorie “ landverraders”

  4. Als ik het goed begrijp dan gaat het volgens Peter van Nuijsenburg niet om de inhoud: waar een partij voor staat en hoe zij haar wensen tracht te realiseren, maar om wie heeft een lekker kontje, leuk smoeltje en een gezellige babbel. Als dat zo is stem ik graag in. Hoeveel spindoctors heeft elke politieke partij in dienst en welk doel dienen na te streven? Hoeveel gedragsdeskundigen die de dames en heren politici trainen hoe het beste de blijde boodschap te verkondigen onder de niet wetenden? Hoe dan ook: we zitten in een digitale gevangenis en roepen blij dat we vrij zijn. Zijn we niet met velen die op mensen lijken en steeds meer robot geworden zijn zonder het door te hebben?

Comments are closed.