Het braafste jongetje van de klas

  10
  779

  Leestijd: 2 minuten.

  Werknemers uit andere EU-landen die in Nederland werkloos raken moeten hun WW-uitkering makkelijker kunnen meenemen naar hun thuisland, vindt de Europese Commissie. Zoiets kan nu ook al, maar slechts voor een periode van drie maanden. Het dagelijks bestuur van de EU wil daar zes maanden van maken.

  Het kabinet is mordicus tegen. Het is bang dat er dan te weinig prikkels zijn om werk te zoeken, een verplichting die het ontvangen van een WW-uitkering met zich meebrengt. In bijvoorbeeld Polen ligt het gemiddelde loon aanzienlijk lager dan een Nederlandse WW-uitkering. Waarom zou iemand zich uitsloven voor een baan als hij er daardoor financieel op achteruit gaat? Het is veel aanlokkelijker gewoon de uitkering te blijven opstrijken. Het tv-programma Nieuwsuur onthulde onlangs dat nu al veel Polen misbruik maken van de regeling om met behoud van hun WW-uitkering terug te keren naar hun land. Dat zouden er straks nog wel eens veel meer kunnen worden.

  Nederland ziet dus niets in het plan van de Europese Commissie. Het kabinet gaat in Brussel tegenstemmen. Helaas zal dat niet helpen. Want de meeste EU-lidstaten zijn vóór, zodat het Commissievoorstel het hoogstwaarschijnlijk toch zal halen.

  Er is één ding dat Nederland zou kunnen ondernemen: een noodremprocedure starten. Daarmee zou het het wetgevingsproces stilleggen. Maar dat gaat het kabinet niet doen, heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens hem zou een beroep op de noodremprocedure ‘niet proportioneel’ zijn. Nederland zou het verwijt kunnen krijgen dat het een te zwaar middel inzet. De Nederlandse positie in de EU zou daarmee schade oplopen.

  Het gaat hier misschien niet om een grote kwestie (in financiële termen uitgedrukt). Maar ze komt wel op een heel vervelend moment. Want over een kleine twee maanden zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Die hebben vooralsnog niet heel veel aandacht getrokken, omdat er geen direct nationaal belang mee is gemoeid. Maar de uitslag zal ongetwijfeld dienen als graadmeter voor de populariteit van de pro-EU-partijen in de Kamer. En daarmee is het niet zo best gesteld. De enorme overwinning van FvD van vorige week bewijst het. Een politicus die blijk geeft van anti-Europese gevoelens kan alleen al daardoor op extra sympathie van de kiezer rekenen.

  Je kunt er dan ook op wachten dat de populistische en eurosceptische partijen de kwestie van de WW-uitkering zullen gebruiken om goede sier te maken. Ze zullen het kabinet verwijten dat het zich als een schoothondje opstelt in Brussel. Hetzelfde gebeurde in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen met het Europese verbod op de pulsvisserij.

  De PVV heeft inmiddels een debat aangevraagd met Koolmees. Volgens RTL Nieuws vindt Kamerlid Léon de Jong het ‘ongelofelijk slappe hap’ dat de minister de noodremprocedure niet in gang zet. Of het debat er ook komt, is nog onduidelijk. Maar mocht dat het geval zijn, dan durf ik één zinnetje van De Jong wel te voorspellen: “Nederland is weer eens het braafste jongetje van de klas.”

  10 REACTIES

  1. Waren het niet Rutte en Hoekstra die laatst december voor een Europees stabilisatie mechanisme tekenden? Oftewel een eurozone-begroting. In eerste opzet was het ook bedoeld als ‘schokfonds’ voor ww-uitkeringen voor landen in nood. Want dat is de volgende stap in de vervolmaking van de Verenigde Staten van Europa. Gedeelde sociale uitkeringen en wat volgt? Pensioenen?
   Conclusie: deze zware eurofielen – onze regeringspartijen inclusief VVD en CDA – gaan met rasse schreden voort, Nederland die Verenigde Staten van Europa in te duwen. Ondertussen kleden persen ze eigen volk uit, saneren en bezuinigen vrijwel alles kapot maar voor de EU-begroting die ondanks de Brexit wordt verhoogd, klagen ze even voor de Bühne, en tekenen gewillig voor het kruisje.
   1,5 Miljard per jaar extra. Het bedrag van de verhuurdersheffing waardoor coöperaties minder bouwen en veroorzaken hier ter lande een gigantische woningnood. En nu dus ook: een extra eurozone-begroting. En ja, nu het begin der sociale uitkeringen…. Tja, dit eurofiele kabinet dendert onverminderd voort. Werkelijk: ze tekenen bij elk kruisje dat ‘ons’ geld en soevereiniteit richting Brussel gooit. Baudet, a.u.b. red ons! 💪🏾

  2. Ik kijk nu naar dat WW debat😤
   Wat voor nut heeft de noodrem als het afgeraden, niet verstandig, of de bijsluiter heeft: niet te gebruiken in nood 😤😤
   Dit is dus niet meer dan gelul.

  3. GroteSterkeLeider zou de Henk en Ingrids naar grazige weiden leiden en nu Baudet en ik geloof ook: op naar de volgende messias. Het is natuurlijk wel zo dat de gevestigde partijen die regeringsverantwoordelijkheid gedragen hebben en vandaag de dag dragen er werkelijk alles aan doen om de kiezers in handen van vermeende messianen te drijven. Ook de EU doet daar hard aan mee. Vanuit een machtssituatie wel beoordelen wat het beste voor het volk is: alles voor het eenvoudige en niet begrijpende volk, maar vooral niets door het volk. Dat noemen ze democratie. GroteSterkeLeider komt er voor uit. Ik ben de baas en daarmee basta. Het volk c’est moi. Ik vraag me af hoeveel politici hetzelfde denken, maar het niet hardop zeggen.

  4. En dan vinden de dames en heren politici het vreemd dat China dol is op Europa. Europa moet gewoon door gaan op de ingeslagen weg. Vooral geen eenheid vormen, lekker ruzie maken onderling en huilie huiloe doen. Italie is al over stag. De rest volgt stapsgewijs vanzelf. Maar niet getreurd GroteSterkeLeider en Baudet gaan ons redden.Laat de Chinezen maar komen die lusten beide heren rauw. Leve de identiteit van Henk en Ingrid. Leve de echte Nederlander. Weg met Europa want de leeuw op voetbalschoenen durft de hele wereld aan.

  5. Misschien wordt nu het standpunt van FvD inzake de te ver doorgeschoten bemoeienis van “Europa” duidelijk?
   Dat is nou net wat Baudet iedere keer bedoelt, dat er binnen de EU het nodige te veranderen valt. Je hoeft je helemaal niet af te vragen of er misbruik gemaakt zal worden van deze regeling, er wordt gewoon misbruik van gemaakt en dat wordt met de verlengde termijn van 6 maanden alleen maar erger (6 maanden in de kassen werken in het Westland en 6 maanden vakantie vieren in Polen) Als ik een Pool was, zou ik het ook wel weten als me deze mogelijkheid op een goudschaaltje wordt aangereikt.

  6. Nederland, het braafste jongetje van de klas, betekent feitelijk dat Nederland, door angst, over zich heen laat lopen door grootmachten zoals de Navo en E.G. .
   En aangezien de gewone burger het favoriete slachtoffer wordt van het beleid van de huidige kabinet, kan er zomaar een volksopstand ontstaan, op een gegeven moment is het gewone volk zat van al die asociale dure maatregelen. Plotseling zal het draadje breken. Wat in Nederland alleen nog ontbreekt is een echte revolutionaire leider, die een grote groep mensen weet te mobiliseren zoals B.V. Robespierre en de eerste leider van de ISIS rebellen. Mocht dit onverhoopt gebeuren dan wordt Nederland uit de E.G. gezet. Een omgekeerde ‘Nexit’ dus.

   • “En aangezien de gewone burger het favoriete slachtoffer wordt van het beleid van de huidige kabinet, kan er zomaar een volksopstand ontstaan, op een gegeven moment is het gewone volk zat van al die asociale dure maatregelen.”
    Ik kan niet wachten.

    “Mocht dit onverhoopt gebeuren dan wordt Nederland uit de E.G. gezet. Een omgekeerde ‘Nexit’ dus.”
    Was het maar waar! Daarom wil de EU een Europees leger; om ongewenste ontwikkelingen af te straffen.

  7. Daar gaan we weer geld voor eigen bevolking is er niet . Maar voor de Polen en Roemenen zoveel te meer . En niet vergeten het akkoord van Marrakech. Maar we lezen wel elke dag hoe makkelijk er op de zorg en pensioenen gekort wordt. Hoe makkelijk het is om de AOW leeftijd te verhogen . Wij hebben toch niet voor zo een regering gekozen.

  8. Ik raad iedereen die in de ww belandt aan om voor 6 maanden naar Griekenland of Italië te gaan om werk te zoeken.
   Ik zal de regels wel niet snappen maar dit komt mij logisch over. waarom gelden deze regels voor de 1 en niet voor de ander ?
   NL wordt systematisch leeggeroofd, zo zie ik het.
   Onder leiding van Frans T wordt NL langzaam maar zeker in een positie gemanipuleerd van ‘geen weg terug’ en met de rug tegen de muur! we kunnen en mogen wij ons gelukkig prijzen dat wij nog net geen mestvarken of plofkip gaan voelen .
   Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit een Eurofiel de hand ga schudden .

  Comments are closed.