Het CDA in Brabant doet het toch

  9
  549

  Leestijd: 2 minuten.

  “Doe het niet,” riepen de oud-ministers Ernst Hirsch Ballin en Hanja Maij-Weggen hun partijgenoten in Brabant de afgelopen dagen op. Maar ze doen het dus wel. Een meerderheid van de Brabantse CDA-leden vindt het een goed idee als hun partij in deze provincie een coalitie vormt met FvD (plus VVD en Lokaal Brabant). Wel onder ‘stevige voorwaarden’, maar over de betekenis van die schaamlap hoeven Hirsch, Maij en andere prominente christendemocraten zich waarschijnlijk niet veel illusies te maken.

  De meerderheid van de Brabantse CDA’ers die in een online referendum ‘ja’ zei tegen een college met Forum is overigens vrij klein. Slechts 56 procent van hen ziet het zitten dat de partij van Thierry Baudet toetreedt tot het dagelijks provinciebestuur. Formeel is de uitspraak van de CDA-leden ‘adviserend’. De fractie in de Brabantse Staten beslist. Maar de kans dat die nu afziet van een coalitie is uiteraard nul.

  Aan Baudet heeft het niet gelegen. Die deed zijn uiterste best om de lust tot samenwerking zoveel mogelijk te ontmoedigen. Hij beschuldigde onlangs het CDA (en andere middenpartijen) ervan met hun ‘cultuur-marxistische’ opvattingen Nederland te willen ‘vernietigen’.  Maar die toch verre van uitnodigende woorden vermochten de Brabantse christendemocraten niet tot andere gedachten te brengen.

  Ook de partijtop in de zuidelijke provincie spande zich nog in om de CDA-leden tegen de haren in te strijken. Het referendum bestond uit vijf vragen, die door Hirsch en co als ‘sturend’ werden bestempeld. Ze bevatten onder meer zinnetjes als “Samenwerken in een coalitie met de Brabantse fractie van Forum voor Democratie is acceptabel mits de inhoud van het coalitieakkoord herkenbaar is voor het CDA, past binnen onze kernwaarden, en recht doet aan de uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma.” Inderdaad: ga daar maar eens ‘nee’ op antwoorden.

  Kortom: de Brabantse coalitie moest en zou er komen en ze komt er dan ook. Ze vervangt een college dat bestond uit VVD, PvdA, GroenLinks en D66. De CDA’ers hopen vooral dat dankzij Forum het stikstofbeleid wat gematigder uitpakt voor de vele boeren in hun provincie. We zullen zien in hoeverre dit effect optreedt. En hoe het onderlinge bondgenootschap de Brabanders verder bevalt.

  Het was overigens niet de eerste keer dat Hirsch, Maij en andere ‘progressieve’ CDA’ers probeerden de komst van een coalitie met populistisch rechts te blokkeren. In 2010 gebeurde dat ook, op landelijk niveau. CDA (en VVD) sloten toen een gedoogcoalitie met de PVV. Tijdens een zeer roerig partijcongres in Arnhem bleek dat veel CDA-leden dit helemaal niet wilden. Onder hen bevonden zich Hirsch, Maij en tal van andere christendemocratische kopstukken.

  Een meerderheid van de leden stemde echter toch in. De toenmalige partijleider Maxime Verhagen kreeg later spijt van deze hopeloos mislukte samenwerking. Maar met later bedoel ik: veel later, namelijk pas een jaar of tien na dato. En toen viel er natuurlijk helemaal niets meer terug te draaien.

  9 REACTIES

  1. Hirsh Ballin is toch die voormalig Minister van Justitie die verantwoordelijk is voor de onwettige en achterbakse uitlevering van Julio Poch aan Argentinië? Met alle gevolgen van dien?
   Die man kan beter zijn mond houden want hij weet niet wat wel en niet mag.

  2. Leuk, dat zinnetje. Moet je dit eens lezen:
   “Samenwerken in een coalitie met de Brabantse fractie van GroenLinks is acceptabel mits de inhoud van het coalitieakkoord herkenbaar is voor het CDA, past binnen onze kernwaarden, en recht doet aan de uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma”

   Of deze:
   “Samenwerken in een coalitie met de Brabantse fractie van D66 is acceptabel mits de inhoud van het coalitieakkoord herkenbaar is voor het CDA, past binnen onze kernwaarden, en recht doet aan de uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma”

   Als uitsmijter:
   “Samenwerken in een coalitie met de Brabantse fractie van PvdA is acceptabel mits de inhoud van het coalitieakkoord herkenbaar is voor het CDA, past binnen onze kernwaarden, en recht doet aan de uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma”

   Het lijken me allemaal inkoppertjes voor de doorsnee CDAer.

   Maar ik ben niet bedroefd. In tegendeel: ik wens de partij CDA een snelle en gewisse dood (als in: opheffing van het instituut), en deze gang van zaken lijkt daartoe een stap in de goede richting.

  3. Is de Fvd niet de partij waarvan menig jongere nogal anti moslims is, anti joden en nog wat meer van dienleuke, gezellige dingen. Ik begreep dat in die kringen het boreaal andere associaties oproept dan ben bij de leider. Het CDA voelt zich daar kennelijk erg bij thuis.

   • Ik zou zeggen, lees de partijstandpunten van FvD eens goed door; jouw vooroordelen over FvD in het algemeen slaan nergens op.
    In elke partij vind je wel mensen met domme uitspraken.
    Herinner je je Rob Oudkerk nog over “k*t Marokkanen” en Diederik Samson over het “etnisch privilege van Marokkanen op criminaliteit?” Dat waren PvdA-ers.

   • Als je de Irak oorlog steunt die honderdduizenden Moslim burgers het leven kost en de IS aan de macht helpt, moet je toch echt de vraag aan FVD stellen of zij wel met zo’n partij in zee wil gaan en of Moslims wel zo blij zijn met zo’n parij.

    Met de kennis van nu zei toenmalig CDA premier Balkenende jaren later hadden we niet aan de oorlog mee gedaan.
    Ik hoorde iedereen om me heen al meteen zeggen dat het belachelijk was om deze oorlog te steunen, daar hoefde je echt geen Einstein voor te zijn.
    Maar Balkende was vergeten de silo foto’s goed te bekijken of zo……???

    Er komen ook steeds meer CDA politici die kritisch worden over het gedrag van Moslims in AZC’s, over hun hoge over aanwezigheid in de criminaliteit cijfers, hun haat tegenover homo’s en transgenders, het lesmateriaal op salafistische scholen etc.
    Dus het komt wel goed met het CDA, het duurt alleen allemaal wat langer…., met de kennis van nu zijn woorden die het CDA op het lijf geschreven zijn.
    Pas dus heel goed op FVD met zulke jongens!!!!!!

   • Anti-moslims, dat denk ik wel dat vele leden dat zijn. Of liever: anti-islam, of nog algemener: anti achterlijke drammerige godsdienst.
    Dat ben ik zelf ook, dus dat kan ik begrijpen.
    Maar anti-joods?
    Een bevolkingsgroep die bekend staat als hoogopgeleid en aangepast.
    Waarvan het land dat door velen als representant van die groep wordt beschouwd een groene oase is in een agressieve dorre woestijn.

    Nee, tegen die typering zullen vele FvD’ers protesteren.

  4. Als het CDA het Forum voor Democratie had uitgesloten, had het CDA daarmee te kennen gegeven dat de D van CDA niet langer staat voor Democratie maar voor Demagogie en Dictatuur.
   Democratie betekent immers ook dat je elke partij de kans geeft op meeregeren, mits je daarmee kunt overeenkomen; daar is blijkbaar sprake van, getuige het akkoord tussen de Brabantse coalitiepartijen.
   Het op voorhand uitsluiten van de ruimschoots 2e partij van Brabant zou aantonen dat Democratie niet bestaat, iets wat heel veel burgers overigens allang door hebben.

  5. Voornamelijk vanwege geringe ervaring, heb ik wel mijn bedenkingen over het FvD. Maar liever zij, dan het vorige college met GL PvdA & D66 (in volgorde van ongeschiktheid). Verder zijn de Staten de beste plek om het vak te leren.

  Comments are closed.