Het CDA is weer eens toe aan een nieuwe koers

  4
  476

  Leestijd: 1 minuten.

  Het CDA heeft een discussiestuk gepresenteerd, ‘Zij aan zij’ geheten. Daarin geeft het wetenschappelijk bureau van de christendemocraten een aanzet tot, u raadt het al,  vernieuwing. Volgens de nota moet er een einde komen aan de neoliberale koers die de partij onder leiding van Sybrand Buma voer, want die is ‘niet houdbaar’ meer. De overheid moet weer het heft in handen nemen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat betekent: meer sociale voorzieningen en basisbanen voor langdurig werklozen ‘als springplank naar een nieuwe loopbaan’.

  Bij nader inzien klinkt dit toch niet zo heel erg nieuw, of in ieder geval niet vreselijk origineel. Het klinkt een beetje zoals de PvdA. Het klinkt heel af en toe zelfs zoals de SP, een partij die de kritiek op het ‘neoliberalisme’ in de mond bestorven ligt. Al valt niet te ontkennen dat het een compleet ander verhaal is dan de conservatieve retoriek die Buma zijn kiezers de afgelopen jaren voorhield. Zij zijn blijkbaar door hem stelselmatig de verkeerde richting opgestuurd. Of zijn de kiezers, dat wil zeggen het politieke klimaat, veranderd?

  Wat vooral opvalt is dat het Wilhelmus niet meer voorkomt in het stuk. Onder Buma was het Nederlandse volkslied nog een toponderwerp voor de christendemocraten. Buma wist het zelfs in het regeerakkoord te krijgen, waarover in 2017 zo verschrikkelijk lang onderhandeld is. “Op school leren de kinderen het Wilhelmus, inclusief de context daarvan,” lezen we in dit document. Van die woorden is tot dusver overigens nog niet veel terecht gekomen. Maar goed, Buma is toch van het Binnenhof verdwenen, dus die zul je er niet meer over horen.

  Helemaal zonder de vaderlandse canon kan de CDA-kiezer echter nog niet, meent het wetenschappelijk bureau van de partij. Daarom staat er in de discussienota dat jongeren oefening moeten krijgen in de ‘klassieke deugdethiek, met waarden als ingetogenheid, wellevendheid en echte tolerantie’. We zullen afwachten wat daarvan terecht komt. Als er al wat van terecht komt.

  Bij nader inzien betekent ‘Zij aan zij’ trouwens ook voor CDA-begrippen niet zo’n enorme omwenteling. De teneur van het rapport doet denken aan ‘Nieuwe wegen, vaste waarden’, een nota die in de jaren negentig verscheen. Ook die had een beetje een linksige teneur. Partijleider was destijds Enneüs Heerma. Inderdaad, de vader van de huidige fractievoorzitter Pieter.

  4 REACTIES

  1. Fons Kockelmans kan het niet laten om een gedegen stuk van 80 pagina’s waarover in het CDA nog pittig gediscussieerd kan worden “oude wijn in nieuwe zakken”te noemen. Dat de vader van Pieter Heerma opnieuw een veeg uit de pan krijgt – waarvoor?? – hoort helemaal bij Fons want hij kent de zegeningen niet van wellevendheid en echte tolerantie

   • De vrijheid van meningsuiting omvat ook keihard zeggen waar het op staat in onparlementaire taal. Kennelijk is dat nog niet tot u door gedrongen.
    U mag zeggen wat u wil op de manier zoals u wil, maar dat geldt ook voor anderen.

  2. Waar is toch het CDA van ‘mijn’ Dries. Niks dat rechtse gedoe en ook niet dat linkse gedoe, alleen buigen voor Zijn woord. En wat te denken van ‘mijn’ Rita. Gewoon recht door zee. Niks Gods woord gedoe. Wat een tijden. ‘Mijn’ Dries boog niet voor links en niet voor rechts. Ik krijg nog de tranen in mijn ogen als ik aan die tijd denk. En Balkenende wat een man: Fatsoen moet je doen. Hoe hij het volk aan haar haren uit het moeras trok. Geweldig. Zij aan zij het liberalisme en het socialisme verslaan. Ik stem voortaan op het CDA, weg met de ChristenUnie en de SGP. Het CDA die recht door zee, zonder te zwalken op komt voor de minste der mijnen. Echte christelijke deugdethiek, alleen bij het CDA in de kerstverkoop. De CDA tolerantie getuigt van echte christelijke tolerantie. Gratis verkrijgbaar in het kerstpakket ook voor moslims, joden en heidenen. Weg met het Wilhelmus. Ik verwacht dat het CDA een motie indient die pleit voor een echt CDA-zuiver Nederlands volkslied.

  3. Cabarettier Wim Kan, zoon van een minster van Binnenlandse zaken en landbouw, zei het al in de jaren ’70 van de vorige eeuw: “ik reed achter een auto die rechtsaf richting aangaf maar vervolgens linksaf sloeg. Ik dacht, dat moet een CDA-er zijn”
   Er is nog niets veranderd; oude wijn in nieuwe zakken.

  Comments are closed.