Het CPB kijkt in het koffiedik

  2
  457

  Leestijd: 2 minuten.

  Het Centraal Planbureau heeft nieuwe ramingen gepubliceerd, een gebeurtenis die altijd volop aandacht krijgt. De kern luidt dit keer: het gaat nog wel goed, maar minder dan we eerst dachten. De economie zal in 2020 niet met 1,5 procent groeien, zoals het CPB in maart nog meende, maar met 1,4 procent.

  Je kunt het ook anders formuleren: de prognose van het planbureau in maart zat er dus naast. Maar dat zou waarschijnlijk voorbarig zijn. Want de 1,4 procent groei die het CPB nu voorziet, zal later ook blijken niet te kloppen. Dat is althans mijn voorspelling. Ook die kan echter naast de waarheid zijn, omdat ik evenmin als het CPB over een glazen bol beschik.

  Maar goed, het gaat dus wat minder, verwachten de ‘rekenmeesters van het kabinet’. Dat komt vooral door internationale ontwikkelingen. Logisch. Nederland is een klein landje, dat het voor een flink deel van zijn export moet hebben. Als de wereldhandel terugvalt, hebben wij daar zwaar onder te lijden. In Duitsland is de groei nu al onder nul gezakt, bleek eerder deze week. Je hoeft niet over paranormale talenten te beschikken om te profeteren dat de de boel dan ook hier wel snel zal omslaan.

  Het CPB heeft ook zijn cijfers over de koopkracht bijgesteld. Die groeit dit jaar niet met gemiddeld 1,6 procent, zoals het planbureau op Prinsjesdag en ook later nog rondbazuinde, maar met 1,2 procent. Ook volgend jaar zullen we met een plusje van 1,2 procent genoegen moeten nemen. Als het CPB tenminste niet weer verkeerd in het koffiedik heeft getuurd.

  Die 1,2 procent is overigens een gemiddelde. Werkenden gaan er dit jaar 1,3 procent op vooruit, gepensioneerden maar 1 procent. Volgend jaar is het verschil nog groter. Dan stijgt de koopkracht van werkenden met  1,4 procent en die van gepensioneerden met slechts 0,6 procent. Of de vrijwel zekere kortingen door de pensioenfondsen in dit cijfer zijn verwerkt, waag ik te betwijfelen. Dus de werkelijkheid zal er vermoedelijk nog aanzienlijk slechter uitzien.

  Het kabinet begint volgende week aan de begrotingsvoorbereiding voor komend jaar, waarvan de resultaten op Prinsjesdag officieel verschijnen. Eerder hield ik op deze site al een pleidooi om de lastenverlichting voor 2020 te richten op 65-plussers in plaats van op werkenden. De FNV kwam kort daarop met een ander voorstel om de inkomenspositie van gepensioneerden op peil  te houden: verhoog de AOW. Dat lijkt mij geen goed plan. Van een hogere AOW profiteert iedereen, ook de miljonairs die het extraatje helemaal niet nodig hebben. Een belastingverlaging kan veel gerichter plaatsvinden en is daardoor een stuk goedkoper.

  Maar als het kabinet per se de AOW wil verhogen, is dat natuurlijk ook prima. Voorlopig is er nog wel enig geld beschikbaar. Want volgens het CPB zal er dan wel een ‘gure wind’ opsteken, op dit moment valt het allemaal nog mee.

  2 REACTIES

  1. Tja, het is afwachten wat er gebeurt. Deze regering, de VVD voorop – zelfs de PvdA toen ze meeregeerde – ziet de ouderen als DE grootste bezuinigingspost.
   Dat is al vele jaren zo. Steeds meer moet men zelf betalen voor de zorg. Thuis blijven wonen tot je omvalt. Zie maar. Het beste is als je je eigen zorg particulier kan betalen. Zo niet, armoe troef en jammer dan. Had je in je werkzame leven maar rijk moeten worden. Tja domme oudjes, denk ik dan. Eigen schuld. Er is een partij die heet 50Plus.
   Stem dan ook niet VVD of PvdA. Die hebben uw verzorgde toekomst grotendeels ontnomen ten bate van de Rijksbegroting. Overigens van D66 of GroenLinks hoef je ook niet veel te verwachten…
   SP, die wel.
   Maar nu: komen de pensioenkortingen!
   Dat treft de ouderen die nog wat zorg kunnen betalen. Tja, gaan die oude ogen ‘eindelijk’ eens open? En wordt de politiek zich ineens bewust van een grote groep stemvee dat het echt zat is om steeds maar weer: kind van de politieke (Rijks) rekening te worden?
   Want aan iemands verdiende geld zitten is toch net iets anders dan minder, minder, minder voor ouderen zorgen… Zullen de ouderen eindelijk eens in ‘opstand’ komen?
   Dank zij de ECB? En de laagste rekenrente ter wereld?

  2. Ach, het heeft geen enkele zin om nog ergens op te reageren. Je wordt keihard genegeerd als je niet denkt zoals onze politiek correcte overheid wil.
   Onze overheid heeft lak aan andersdenkende burgers en verlangt dat die burgers gewoon doen wat er gezegd wordt. Maar dat verdommen gelukkig steeds meer mensen; zij voelen zich niet meer vertegenwoordigd in Den Haag, liggen dwars en houden zich stilletjes niet aan waar ze het niet mee eens zijn. Ik zal ze niet verraden, zoals dat ook in andere dictaturen nodig is.

  Comments are closed.