Het CPB vergist zich niet, het stelt zijn ramingen bij

  10
  437

  Leestijd: 2 minuten.

  In deze donkere dagen voor kerst wordt het nieuws gedomineerd door cijfers. Hele mooie cijfers, want het Centraal Planbureau (CPB) rekende gisteren voor dat onze koopkracht volgend jaar nog meer vooruitgaat dan eerder geraamd. Niet 1,5 maar 1,6 procent krijgt het overgrote deel van de bevolking (zo’n 95 procent) extra te besteden.

  Nee, garanties zijn er niet, hield minister Wopke Hoekstra enkele sceptische oppositiekamerleden voor. Maar uit alles blijkt dat de enorme lastenverlichting die het kabinet voor de burgers in petto heeft haar doel niet zal missen. Natuurlijk gaan allerlei kosten ook omhoog (energierekening, btw-verhoging), maar per saldo zal de burger profiteren. Komt dat even mooi uit in een jaar waarin er twee verkiezingen zijn. Maar dat laatste zei Hoekstra er vanzelfsprekend niet bij.

  Helaas had hetzelfde CPB dat voor 2019 zulke vreugdevolle koopkrachtplaatjes uit zijn computer toverde, ook minder gunstige prognoses in de aanbieding. De Nederlandse economie is over haar hoogtepunt heen. Ze groeit nog wel door, maar minder dan eerder verwacht. Volgend jaar mogen we op een groei rekenen van 2,2 procent. Op Prinsjesdag dacht het planbureau nog dat dat 2,6 procent zou zijn.

  Hoe kan dat nu? Heeft het CPB zich drie maanden geleden dan vergist? Nee hoor, het CPB vergist zich nooit. Het stelt alleen zijn ramingen bij. Dat doet het voortdurend. Heel, heel zelden komt een voorspelling van het planbureau exact uit. Elke keer dat het een dik en deftig rapport met cijfers de wereld in slingert, weet je: dit klopt niet. Over een paar maanden zal het CPB zeggen dat de vooruitzichten veranderd zijn.

  Althans, je zou het kunnen weten. Maar het kabinet doet altijd alsof zijn neus bloedt. Het presenteert de CPB-bevindingen als feiten. Tot het, een paar maanden later, tijd is voor nieuwe feiten.

  Je kunt het de rekenmeesters van het planbureau niet kwalijk nemen. Zij moeten zich bezighouden met het voorspellen van de toekomst, en dat is per definitie onmogelijk. Niemand weet wat er morgen gaat gebeuren, laat staan over een paar maanden. Stel dat de mondiale handelsoorlog uit de klauw loopt. Stel dat de Brexit een heel ander karakter krijgt dan we nu denken. Stel dit, stel dat. Geen enkele glazen bol kan het ons vertellen.

  Maar als het CPB zijn economische ramingen om de haverklap moet bijstellen, kunnen de koopkrachtplaatjes dan wél kloppen? Nee, dat kan niet. Die koopkrachtplaatjes zijn net zulk nattevingerwerk als alle andere cijfers die het planbureau produceert. Het kan wel verwachten dat op basis van de belastingverlagingen van het kabinet iedereen erop vooruit gaat, maar het heeft geen idee hoe de lonen en prijzen zich in 2019 werkelijk zullen ontwikkelen. Het is bijvoorbeeld heel goed denkbaar dat winkeliers de komende btw-verhoging zullen gebruiken om de prijzen van hun producten ‘naar boven af te ronden’. Of dat grondstoffen in een ver buitenland allerlei producten stukken duurder maken.

  En bovendien: het CPB baseert zich op gemiddelden. Het houdt geen rekening met promoties, ontslagen of echtscheidingen. Is daarvan sprake, dan kunnen alle koopkrachtcijfers van het planbureau meteen de prullenbak in. In veel andere gevallen ook trouwens.

  10 REACTIES

  1. met de klimaatcijfers is het exact hetzelfde:
   wetenschappers rekenen uit wat er van te voren al in is gestopt

   • Wat een nonsens. U houdt uzelf voor de gek. Maar als u daartegen kunt, is dat beter dan anderen voor de gek houden.

    • Aha – ik heb u door, Heer Gerald: u wilt het alleenrecht op nonsens houden met uw veelvuldige schrijfseltjes alhier.

  2. Op de korte termijn fluctueert de koopkracht. Maar over de jaren heen is de trend wel duidelijk: de overgrote meerderheid van de mensen ziet het reëel besteedbaar inkomen dalen, en de belasting op winst en rendement neemt alsmaaar verder af.
   Dat krijg je als je VVD stemt. Of een andere partij aan de rechterkant zoals PVV of FvD.

   • @Ludovica,
    Dan ben je toch ziende blind kind. Of geheel verkeerd voorgelicht!
    FvD wil juist belastingverlagingen. Thierry Baudet valt de VVD juist aan op al die belastingverhogingen die zij steeds doorvoert.
    En de PVV waarschuwt al jaren dat die 1000 euro van Mark Rutte niets anders zullen betekenen dan geld dat de burger elk jaar extra mag betalen via haar energie rekeningen!
    Ik zie links dat laatste beleid ook niet kielhalen. ☝?
    Dus als je belastingverlaging wil en daarnaast voor de burgers ook de sociale voorzieningen wil redden stem dan juist op de anti-Marrakesh partijen! De FvD en PVV zijn wat dat betreft onze redding! ??

  3. Er wordt veel te veel gewicht toegekend aan de cijfers van het CPB terwijl je aan een glazen bol bijna evenveel hebt.
   Ik kan me herinneren dat de VVD bijv. goede sier maakte met de voorspelling dat de VVD voor meer banen zou zorgen zonder dat het de mensen duidelijk werd dat een baan van één uur per week ook al meetelt als baan. De hoeveelheid treurige flutbanen met waardeloze contracten waar je noch de huur noch een hypotheek kunt betalen, is hopeloos gegroeid onder de Rutte-kabinetten.

  4. De ramingen van het CPB zijn niet meer dan perceptie; en daarom volstrekt onbetrouwbaar.
   In de vroegere USSR had je ook allerlei instanties die begonnen met het woord “Centraal” en daarvan was bekend dat ze cijfers massaal de gewenste richting in manipuleerden.

   • CPB = regeringspropaganda organisatie. Hoe beter de ‘natte vinger’ cijfers – t.b.v. Het Gelijk van de regering – des te beter haar bestaansrecht en de ‘vastigheid’ der banen van haar rekenmeesters.
    ‘T is geen nepnieuws hoor: ‘t zijn ramingen…
    Dus voorlopig is het een cijferfeestje. ?
    Tot de verkiezingen voorbij zijn.
    Tenzij een oppositie-partij het goed doet in de peilingen. Zoals 50Plus bij de vorige verkiezingen. Dan is over een halve eeuw de AOW ineens onbetaalbaar. Zijn er – ondanks de formidabele bevolkingsgroei – te weinig werkenden…☹️
    Tja…
    Vraag me af: wat kunnen ze voor het FvD verzinnen. Dat immigratie goed is voor de werkgelegenheid? Nee… dan kan natuurlijk niet. Dan wordt de AOW ineens weer betaalbaar!

    • Dat er teveel gewicht aan de cijfers wordt toegekend, komt vooral door de teloorgang van de onderzoeksjournalistiek. Alleen bij Follow the Money kun je nog terecht voor gedegen journalistiek.
     Ik weet nog dat het werk van Piketty nogal wat stof deed opwaaien. Vervolgens kwam Willem Vermeend met zijn onzinnige opmerking dat wel gebleken was dat het streven naar gelijkheid ook niet werkt (hij doelde op het communisme) terwijl Piketty dat ook helemaal niet beweerde! Piketty had het over het risico van de GROEIENDE ongelijkheid (wat feitelijk het geval is binnen de EU en de VS). De journalist knikte braaf want hij had duidelijk zelf Piketty niet gelezen. En zo werd de onjuiste bewering van Vermeend niet tegengesproken en voor waar aangenomen. Einde van de rol van Piketty in NL

     • @Petra G,
      Je hebt volkomen gelijk. Ik persoonlijk steun geldelijk deze staatsonafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Dat vind ik mijn burgelijke plicht! Naast een ombudsman zijn ze keihard nodig om het slijk der aarde in de gaten te houden.
      Zo komt ten minste af en toe de drek bovendrijven die de regering en haar trawanten – meestal uit de financiele wereld of de als multinationals operende bedrijven – in mistige constructies proberen te verbergen. Zonder hen is het volk blind voor deze zaken.
      Piketty heeft een punt. De regeringen van landen schuiven nu de belastingen door. Van bedrijven naar de lonen. En nu van de lonen naar de BTW. En dat betekend feitelijk dat juist de mensen die geen geld verdienen – de etende kinderen – meer en meer belast gaan worden en t.b.v. bedrijven en het verlichten van hun loonkosten. Waanzin!
      Ondertussen scheppen bedrijven door robotisering ‘werkenden’ die al helemaal geen loon krijgen en ook geen belastingsinkomsten genereren! ? En zo rennen we naar de afgrond. ☝?

  Comments are closed.