Het dilemma van Rutte

  3
  840

  Leestijd: 2 minuten.

  Mark Rutte nam op 14 oktober 2010 zijn intrek in het Torentje en is dus inmiddels bezig aan zijn tiende jaar als premier. Hij regeerde eerst met centrumrechts (VVD en CDA, gedoogd door de PVV) en daarna met centrumlinks (VVD en PvdA). Het huidige kabinet zou je kunnen omschrijven als centrumrechts met af en toe een vleugje links, al is liberaal-christelijk ook een treffende typering.

  De coalitie bestaat uit vier partijen, maar het is onwaarschijnlijk dat Rutte IV met eenzelfde aantal kan volstaan. De politieke versplintering schrijdt immers voort, zodat we straks waarschijnlijk liberaal-christelijk-rood krijgen (de huidige coalitie plus de PvdA). Of liberaal-christelijk-groen (idem, plus GroenLinks). Of wie weet liberaal-christelijk-rood-groen (met allebei). Je moet er eigenlijk niet aan denken.

  Rutte zou er natuurlijk ook gewoon mee kunnen stoppen. De media-analyses dat zijn ‘houdbaarheidsdatum is overschreden’ zijn  talrijk, evenals de beschuldigingen dat hij ‘de regie kwijt is’. Een goede leider weet wanneer het ogenblik daar is om afscheid te nemen.

  De vraag is alleen of Rutte het kan maken op dit moment de VVD in de steek te laten. Met de partij waaraan hij al ruim dertien jaar leiding geeft gaat het volgens de opiniepeilingen lang niet meer zo voorspoedig als voorheen. In de poll van Maurice de Hond is ze teruggezakt naar 19 zetels, evenveel als de PVV en de PvdA. Alle hens aan dek dus voor de liberalen. Maar onder wiens leiding?

  Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff lijkt voorlopig geen goede keus. Die moet zich eerst zien te verlossen van zijn recent opgelopen zakkenvullersimago. Dat kost tijd, veel tijd. Als het al ooit lukt. En alternatieven voor Dijkhoff zijn er nauwelijks. Zeg maar gerust niet, althans niet in de huidige fractie of liberale ministersploeg.

  Dat betekent dat Rutte de lijst toch nog een keer zal moeten trekken. Nu weglopen zou neerkomen op vaandelvlucht in benarde tijden. Maar Rutte loopt daarbij wel een levensgroot risico, want er is geen enkele garantie dat de VVD bij de Kamerverkiezingen van maart 2021 opnieuw als grootste eindigt. En hoe zou het verder moeten als dat niet lukt?

  Dat Rutte als vicepremier zou willen dienen onder PVV-leider Geert Wilders is uitgesloten. Maar ook in een kabinet met  bijvoorbeeld PvdA-leider Lodewijk Asscher of CDA-kanon Wopke Hoekstra als premier zal hij hoogstwaarschijnlijk niet willen gaan zitten. Hij zou in plaats daarvan uiteraard ook de Kamer in kunnen, om daar voor fractievoorzitter  te gaan spelen. Maar voor de man die drie kabinetten heeft geleid zal dat geen aanlokkelijk vooruitzicht zijn.

  Komende zomer gaat Rutte ‘de knoop doorhakken’, heeft hij aangekondigd. Dat wordt verre van makkelijk. ‘Nee’ zeggen tegen de VVD is nauwelijks een optie, maar ‘ja’ zeggen betekent in een akelig zwart gat springen. Misschien denkt Rutte af en toe wel stiekem: had ik een paar maanden terug die hoge EU-post in Brussel toch maar genomen. Of weet hij beter dan wie ook dat die baan nooit heeft bestaan?

  3 REACTIES

  1. Het dilemma van het volk is meneer Rutte en de partijen die hem keer op keer steunen, dus @Binjamin de partijen die je hier noemt nemen deel aan het versoberen van de Nederlandse bevolking en alles wat daar mee te maken heeft.
   Over de 1e 3 kwartalen van 2019 laat de rekening een plus van 14 miljard zien en als je denkt dat er meer blauw op de straat komt of dat de zorg eens goed aangepakt gaat worden of dat de lagere verdieners er wat op vooruit gaan of ……..
   Dan heb je het mis, Koolmees is bezig om het pensioen te onteigenen en de AOW op bijstandsniveau te brengen, en die 14 miljard lossen we af op de staatsschuld terwijl de kosten daarvan nihil zijn.

  2. Er zijn inderdaad bewindspersonen geweest die er in geslaagd zijn een land sneller kapot te maken! Maar of dat een felicitatie waard is???

  3. Dat is het lot van elke bewindspersoon en volksvertegenwoordiger. Altijd keuzes maken die gezien, de enorme belangen die op het spel staan, een enorm appel doen op je geweten en dat doorlopend. Gelukkig hebben we een premier die aan zijn vezels voelt hoe te handelen met als hoogtepunt het in zee te gaan met een anti democratie partij: de partij Wilders onder leiding van GroteSterkeLeider Wilders. Wellicht krijgen we een kabinet Rutte met als gedoogpartijen (die dus zonder verantwoording te dragen wel de baas kunnen spelen) de partij Wilders en Forum voor Democratie. Ik hoop dat we een kabinet krijgen van CDA, ChristenUnie en de SGP onder leiding van Dries van Agt met als kreet: Wij buigen niet naar rechts en niet naar links, maar alleen voor Zijn Woord.

  Comments are closed.