Het gaat erom spannen in de Senaat

  0
  78

  Leestijd: 3 minuten.

  Als er nu verkiezingen zouden zijn die de nieuwe samenstelling bepalen van de Eerste Kamer, zou het erom spannen of VVD en PvdA genoeg zouden hebben aan de huidige gedoogsteun van de Constructieve 3 (C3). Dat blijkt uit een niet-wetenschappelijke en niet-representatieve, maar desalniettemin wel-leuke-en-interessante-om-te-doen, interpretatie van de huidige 4 peilingen in Nederland.

  Nu Prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen achter de rug zijn, maakt Politiek Den Haag zich op voor de volgende rituele dansen. Die van de algemene financiële beschouwingen en in de komende maanden de begrotingsbehandelingen. Daarin debatteert de Kamer met de afzonderlijke ministeries over de begrotingen en komen alle ‘hot-topics’ waarmee deze departementen te maken hebben langs.

  Dit alles in voorbereiding op het komende politieke jaar; 2015. Maar 2015 wordt niet zomaar een politiek jaar, omdat op 18 maart de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvinden. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. En deze verkiezingen kunnen roet in het eten gooien voor partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom.

   

  ‘De verkiezingen kunnen het einde inluiden voor Samsom’

   

  Immers, in de Tweede Kamer beschikken VVD en PvdA weliswaar over een ruime meerderheid (79 zetels), maar in de Senaat ontberen zij die. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 kwamen er 16 VVD-senatoren en 14 PvdA-senatoren in de Eerste Kamer. Dat maakt samen 30 en dat is te weinig om een meerderheid te vormen in de 75-koppige Senaat.

  Gedoogsteun was nodig, en die komt zoals bekend van de constructieve 3: D66, ChristenUnie en SGP. Zij loodsten de afgelopen twee jaar wetsvoorstellen door de Eerst Kamer in ruil voor enige zeggenschap in die plannen. Het is wel nét-an, met die steun. D66 heeft 5 Senaatszetels, ChristenUnie heeft er 2 en de SGP 1. Ja, dat maakt exact 38, de kleinst mogelijke meerderheid dus. Maar het werkt wel!

  Het gaat er dus om spannen komend jaar. Want als Rutte en Samsom na de Statenverkiezingen getalsmatig onvoldoende steun overhouden, dan zal er iets moeten gebeuren. Mogelijk onderhandelen met andere partijen, het kabinet openbreken en nieuwkomers toelaten? Het kan allemaal. De verkiezingen zouden, bij een tegenvallende uitslag voor de PvdA, het einde kunnen inluiden voor Samsom en voor dit kabinet. Want sinds het samengaan van de sociaal-democraten met de VVD twee jaar geleden is de partij onderuit gegaan in de peilingen. En die situatie kan niet te lang voortduren, vinden ze.

  Nu waren wij bij Frontbencher benieuwd hoe de vlag er nu bijhangt, wat betreft de positie van de diverse partijen in de Tweede Kamer, omgezet naar de Eerste. Daarom hebben we een niet-wetenschappelijke interpretatie verricht aan de hand van de huidige 4 peilingen (De Hond, EenVandaag, TNS Nipo en Synovate). Nogmaals: niet wetenschappelijk, want de Eerste Kamerverkiezingen verlopen nu eenmaal anders (getrapt) en huidige peilingen voor de Tweede Kamer laten zich eigenlijk niet omzetten naar die van de Eerste Kamer.

  Maar toch, het geeft misschien iets van een indicatie.

  Komt ie:

  Het gemiddelde van de huidige 4 peilingen voor de diverse partijen gedeeld door 2 (Senaat) levert deze afgeronde zetelaantallen op:

  VVD 14 (-2), PvdA 6 (-8), PVV 12 (+2), D66 11 (+6), SP 10 (+2), CDA 10 (-1), ChristenUnie 3 (+1), GroenLinks 3 (-2), 50PLUS 2 (+1), Partij voor de Dieren 2 (+1), SGP 2 (+1)

  Dat zou betekenen dat VVD en PvdA samen 20 zetels zouden overhouden. Voor een meerderheid hebben ze er dan nog 18 nodig. Kunnen ze die in een nieuwe situatie halen bij de Constructieve 3? Nee, want die tellen samen op tot 16. Dan komen ze er dus nog 2 tekort en zijn ze gedwongen de huidige koers te wijzigen.

  Het gaat er dus om spannend de komende maanden. Hou de peilingen van frontbencher dan ook goed in de gaten. We hebben ze alle 4.

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter of facebook

  Of vul de poll in over of je denkt dat het kabinet de rit zal uitzitten