Het gaat nu om het “echie”, dus de PVV begint te zakken

  1
  70

  Leestijd: 2 minuten.

  De verkiezingscampagne is begonnen. 50PLUS, PVV, D66 en GroenLinks hebben hun verkiezingsprogramma al gepresenteerd, van het CDA is de conceptkandidatenlijst bekend en VVD-prominenten als Mark Rutte, Edith Schippers en Halbe Zijlstra lijken niet meer van het beeldscherm af te branden. Kortom: het duurt weliswaar nog een half jaar voor we naar de stembus mogen, maar de strijd om de kiezer barst in volle hevigheid los.

  Op zulke momenten worden peilingen met nog grotere belangstelling bekeken dan anders. Hoe staan we ervoor? Wat doet de concurrentie?

  Je hebt in Nederland een stuk of vier, vijf grote opiniepeilers. De NOS voegt die maandelijks samen tot een Peilingwijzer, zodat je een gemiddelde krijgt van al dat getuur in de glazen bol. Het is een beetje of je de voorspellingen van de waarzegster op de kermis, de koffiedikkijker, de handlezer en de sterrenwichelaar op één hoop gooit, maar vooruit, laten we eens proberen de prognoses serieus te nemen.

  Het meest opvallende van de nieuwste Peilingwijzer is dat de PVV niet langer onbedreigd de grootste partij is. Lange tijd ging de club van Geert Wilders alleen aan kop met ruim 30 zetels, maar volgens de nieuwste inzichten is ze gezakt tot 25 à 29. Ook de VVD haalt dat aantal.

  Over de exacte uitslag van de verkiezingen op 15 maart volgend jaar zeggen dergelijke cijfers weinig, zo leert de praktijk. Maar als het om de electorale trend gaat zitten opiniepeilers er meestal niet ver naast. En die trend is dat de radicale ideeën van Wilders aan steun beginnen te verliezen.

  Dat is geen nieuw verschijnsel. Als het om het “echie” gaat, om met Danny Blind te spreken, worden kiezers meestal wat behoedzamer. Ze wenden zich af van partijen die hen met grote beloftes en schitterende vergezichten proberen te lokken en kiezen voor het van ouds bekende. De VVD profiteert hiervan. Ook CDA en D66 doen het in de Peilingwijzer niet slecht. Alleen de PvdA laten het nog afweten, maar wie weet zal ook zij zich nog herstellen.

  Bij het wegzakken van de PVV speelt echter ook een andere factor een rol. De kiezers beseffen dat deze partij nooit zal gaan regeren. Vrijwel alle andere partijen sluiten samenwerking met haar uit. De VVD doet dat formeel niet, omdat ze zich op het standpunt stelt dat je niemand vooraf moet uitsluiten. Maar uitspraken van partijprominenten als Rutte en Schippers maken duidelijk dat de liberalen er helemaal niets voor voelen om nog een keer met Wilders c.s. in zee te gaan. Overigens hebben VVD en PVV samen bij lange na geen virtuele Kamermeerderheid, blijkt uit de polls.

  De vraag wie er dan wel moet gaan regeren valt niet zo makkelijk te beantwoorden. Afgaande op de Peilingwijzer zijn er al gauw vijf partijen nodig om tot een meerderheid te komen, zelfs als je uitgaat van onwaarschijnlijke scenario’s, waarbij VVD en SP samen in een coalitie stappen. Hoe moet dat straks? Het laatste vijfpartijenkabinet dat Nederland heeft gekend was het kabinet-Den Uyl, en dat is niet de geschiedenisboekjes ingegaan als een groot succes.

  Maar gelukkig is er volgende maand weer een Peilingwijzer.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

  1 REACTIE

  Comments are closed.