Het grote uitsluiten

  3
  401

  Leestijd: 2 minuten.

  Als de verkiezingen voor Tweede Kamer of gemeenteraden achter de rug zijn, moet er in dit politiek versplinterde land samen worden gewerkt. Daarbij valt steeds hetzelfde schouwspel waar te nemen: partijen die elkaar uitsluiten.

  Nieuw is dit verschijnsel niet. Eind jaren zestig sloot de PvdA  de KVP (een voorloper van het CDA) al uit. Een paar jaar later gingen de twee partijen overigens toch met elkaar regeren, zoals ze eerder ook hadden gedaan. Ook VVD en PvdA weigerden decennialang samen te werken omdat de wederzijdse standpunten te ver uit elkaar zouden liggen. Dat verhinderde niet dat de liberalen en sociaaldemocraten later drie kabinetten met elkaar vormden (Paars I, Paars II, Rutte II), waarvan er ook nog eens twee de rit helemaal uitzaten.

  Na de laatste Kamerverkiezingen was het grote uitsluiten evenmin van de lucht. De SP sloot de VVD uit en vrijwel alle partijen weigerden in zee te gaan met de PVV. De collegevorming die op dit moment in de gemeenten plaatsvindt levert een soortgelijk beeld op. Zo sluit in Amsterdam verkiezingswinnaar GroenLinks FVD en DENK uit en in Rotterdam wensen GroenLinks, PvdA en D66 niets te maken te hebben met Leefbaar Rotterdam, een partij die op haar beurt geen zaken wil doen met DENK. Enzovoort.

  De vraag is wat dit elkaar op ferme toon in de ban doen voor zin heeft. “Redelijke partijen moeten stoppen met elkaar uitsluiten,” zei D66-leider Alexander Pechtold vorig jaar. Maar wat zijn redelijke partijen? Geen enkele politicus zal van een partij die hij uitsluit zeggen dat ze redelijk is, dus de woorden van Pechtold betekenen niets.

  Het uitsluiten van andere partijen is niet democratisch; ze zijn immers via een democratisch proces aan hun zetels gekomen. Bovendien is het optrekken van een cordon sanitaire rondom een partij tactisch vaak niet verstandig. Je duwt zo’n uitgesloten partij daarmee in een slachtofferrol, iets waarvan ze electoraal kan profiteren.

  Dat VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie na de Kamerverkiezingen van ruim een jaar terug geen politieke samenwerking zouden aangaan met de PVV was zonneklaar. De verschillen tussen beide kampen waren gigantisch. De PVV wil uit de EU, de Nederlandse grenzen hermetisch sluiten en de vrijheid van godsdienst afschaffen. Voor de andere partijen is dat allemaal onbespreekbaar. Een gesprek van een uurtje onder leiding van een informateur had dat duidelijk gemaakt. Waarom Geert Wilders niet gedwongen toe te geven dat hij niet tot concessies bereid was? Want die had hij niet kunnen doen zonder zijn geloofwaardigheid bij zijn kiezers geheel te verspelen.

  In de gemeenten zou het ook zo kunnen gaan. Waarom kunnen bijvoorbeeld GroenLinks en Leefbaar Rotterdam niet even om tafel gaan zitten en een bestuursakkoord bespreken? Als de verschillen echt onoverbrugbaar zijn (en dat zullen ze vast wel zijn) wordt dat toch heel snel duidelijk? Waarom bij voorbaat al zeggen dat je ieder gesprek weigert? Bang dat de kiezer het anders niet snapt? Maar zo dom zijn de meeste kiezers nu ook weer niet.

  3 REACTIES

  1. citaat: Waarom kunnen bijvoorbeeld GroenLinks en Leefbaar Rotterdam niet even om tafel gaan zitten en een bestuursakkoord bespreken?
   antwoord: omdat intussen Groen Links, D66 en PvdA . . . Leefbaar Rotterdam (de grootste partij!) . . . hebben uitgesloten!

   Het is echt te hopen dat deze ondemocratische linkse partijen de neerwaartse lijn nog lang vasthouden.

  2. Uitsluiten is zo antidemocratisch als wat en volstrekte minachting van de kiezer. De kiezer heeft zo beslist en daar hebben de partijen het maar mee te doen.
   Dat zij vinden dat de kiezer dom is en niet weet wat hij kiest is hetzelfde argument dat ze gebruiken voor afschaffing van het referendum; maar intussen roepen ze wel dat we representatieve democratie hebben en sluiten ze iedere partij die ze niet aanstaat uit.
   Kunnen we net zo goed meteen een dictatuur invoeren; het verandert niets maar is wel zo duidelijk. Democratie in ons land bestaat niet meer.

   • @Eigenzinnig,
    “Democratie in ons land bestaat niet meer.” Tja, partijpolitiek heeft zo wat voorrang op alles. D66 en de PvdA willen met Leefbaar in Rotterdam niet samenwerken tenzij Leefbaar afstand neemt van Thierry Baudet. Belachelijke chantage. Het Forum voor Democratie doet niet eens echt mee in Rotterdam.
    Wat heeft dit met Rotterdam en de Rotterdammers te maken heeft?
    D66 en de PvdA zijn wat mij betreft een beetje krankjorum aan het worden. De JOVD (jongeren organisatie VVD) roept de oudjes van D66 terecht op over hun obsessie voor Thierry Baudet heen te stappen en eens ‘normaal’ te gaan regeren.
    ‘T is een schande aan het worden. Deze politieke vertoning heeft niets meer met professionaliteit van doen maar alles met persoontjes, ego’s en rancune. ‘T zijn een stelletje dreinende kleuters aan het worden die heel slecht tegen hun verlies kunnen.
    https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/04/603217-603217/

  Comments are closed.