Het grote uitsluiten

  0
  232

  Leestijd: 2 minuten.

  Jesse Klaver van Groen Links sluit niet uit dat hij met de VVD wil regeren, al zijn er dan nog wel wat hordes te nemen, zo klonk het bij WNL op Zondag.  De flinke zetelwinst in de peilingen (GL staat nu op 16 zetels)  maakt al dat Klaver droomt over vergezichten als regeringsdeelname, een culturele revolutie binnen zijn partij.

  VVD-leider Rutte wil niet met de PVV van Wilders, zei hij bij Buitenhof, Klaver ook niet en het CDA ook niet. De SP wil eigenlijk met niemand die niet meegaat met de eigen luchtkastelen.

  Kortom, elke stem op de PVV is van nu af zuiver een proteststem, zoals ook alle stemmen op de één- of tweepitters die het vooral is te doen om een plekje op het pluche.

  Ook ouderenpartij 50PLUS mag in die richting worden geplaatst, immers het terugdraaien van alle bezuinigingen en lastenverzwaringen die ouderen treffen kost miljarden die er niet zijn en niet zullen komen.  Boze ouderen kunnen wel op 50PLUS stemmen, maar zullen daar weinig van merken op hun bankrekening. De PVV van Wilders is ook voor herstel van de AOW-leeftijd naar 65 jaar, in die zin kunnen beide partijen elkaar wel vinden, evenals bij het afremmen van de migrantenstroom.

  Maar ze halen zoals het er nu naar uitziet samen bij lange na geen meerderheid, ook niet met de kleine protestpartijen erbij.

  Bij Buitenhof haakte premier Rutte heel handig in op die situatie door te stellen de PVV-kiezer niet uit te sluiten. Hij wil met deze boze en teleurgestelde groep in gesprek en begrijpt hun zorgen. Natuurlijk, elke  PVV-stemmer die inziet dat hij zijn stem in feite weggooit is natuurlijk meer dan welkom bij de VVD. Het CDA kreeg een veeg uit de pan doordat Rutte fijntjes opmerkte dat om Nederland uit de crisis te halen de steun van andere gedoogpartijen als D66 en ChristenUnie nodig was, terwijl het CDA aan de kant bleef staan.

  Acht weken voor de verkiezingen is nu een interessante situatie ontstaan,  waarbij VVD, Groen Links, D66, CDA, 50 Plus, PvdA en ChristenUnie allemaal regeringsverantwoordelijkheid kunnen en willen dragen en elkaar bij voorbaat niet uitsluiten. De grote vraag is of de kiezers die nu meedoen met de peilingen in het stemhokje straks volharden in hun proteststem of inzien dat die proteststem “weggegooid geld” is. Dat kan opeens grote verschuivingen teweeg brengen, maar dat het nieuwe kabinet een wankel bouwwerk van meerdere partijen wordt, lijkt nu wel zeker.