Het hoofd in de strop

  1
  324

  Leestijd: 1 minuten.

  De Britse premier Theresa May grijpt het voortouw wat betreft de onderhandelingen met de EU over de Brexit. Daarmee schuift ze de door haar pas aangestelde minister voor Brexit-zaken, Dominic Raab, op een zijspoor. Hij gaat haar ‘assisteren’.

  De reden lijkt duidelijk, May vreest dat ze het land zonder een zachte Brexit diep in de ellende stort en zo wil ze niet in de geschiedenisboekjes.

  Raab volgde enkele weken terug zijn voorganger David Davies op, die opstapte uit onvrede met de plannen van May. Uiteindelijk stapte ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op, ook hij is voorstander van een ‘harde’ Brexit, waarbij alle banden met de EU worden doorgesneden en er dus ook geen douane-unie komt.

  May vertrouwt Raab blijkbaar niet, die mogelijk zijn oor te veel  laat hangen naar de hardliners. Raab duidde namelijk al aan dat de Britse regering voedselvoorraden gaat aanleggen. Bij een harde Brexit zonder enig akkoord dreigen namelijk alle vrachtwagens aan de grens tot stilstand te komen, omdat alles ingeklaard moet worden. En de Britten importeren vooral veel voedsel.

  Het wordt steeds korter dag, op 29 maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. May neemt nu de verantwoordelijkheid als kapitein op de brug. Maar door nu op te treden als hoofdonderhandelaar steekt ze ook haar hoofd in de politieke strop. Tot op heden heeft May bewezen over negen politieke levens beschikken, maar als het nu misgaat helpen zelfs de resterende niet meer.

  Het Koninginnendrama nadert de apotheose, zelfs Shakespeare had het niet spannender kunnen maken.

  1 REACTIE

  1. De brexit zal hard aankomen, maar onderschat de Engelsen niet! Die verstaan al 400 jaar de kunst Europeanen uit elkaar te drijven en zijn beter in improviseren dan Duitsers en Fransen. Veel ex-koloniën hebben nog Engels als voertaal. Terwijl Engeland terugkeert naar zijn globale orientatie, zal Europa vastlopen in ideologische en economische twisten. Over tien jaar maken we de definitieve balans op.

  Comments are closed.