Het is dringen in de achterkamertjes

  4
  685

  Leestijd: 3 minuten.

  “Never let a good crisis go to waste”. Winston Churchill zou het ooit gezegd hebben voordat de Verenigde Naties werden opgericht. In goed Nederlands zouden we onze eigen nationale held Johan Cruijff kunnen citeren: “Geen nadeel zonder voordeel”.

  Neem de stikstofcrisis. We zouden bijna vergeten dat het draait om biodiversiteit en behoud van natuur in ons dichtbevolkte land, waar hardwerkende Nederlanders zoveel produceren dat we ten onder gaan aan een teveel aan broeikasgas, stikstof, fijnstof en nog wat meer aan vervuilende stoffen. Waar het nu in de politiek om gaat is het vlot trekken van gestagneerde wegenaanleg en woningbouw. Daarmee is een miniem deel van de totale uitstoot van stikstof in ons land gemoeid. Het kabinet kwam daarom met een spoedwetje dat weinig te maken heeft met de echte oplossing van het milieuprobleem, maar alles met protesterende aannemers en gefrustreerde boeren die vinden dat ze onrechtvaardig hard worden aangepakt.

  Het probleem was al lastig genoeg voor het kabinet. Dat heeft sinds de verkiezingen voor de provinciale staten niet alleen te maken met een coalitie waarin heel verschillend wordt gedacht over de aanpak van de stikstofcrisis, maar ook nog eens met een minderheid in de

  henk van lierop/frontbencher/wopke hoekstra
  Wopke Hoekstra in WNL op Zondag

  Eerste Kamer. Maar gelukkig zagen we op deze mooie morgen een montere minister Wopke Hoekstra in het programma WNL op Zondag die ons liet weten dat het allemaal goed komt.

  Hij nam de vrees weg dat de Eerste Kamer dwars gaat liggen bij het spoedwetje. Na een “uitstekend gesprek” met Henk Otten, die de fractie aanvoert van senatoren die zijn afgesplitst van het FvD van Thierry Baudet, heeft de CDA-bewindsman er alle vertrouwen in dat de Eerste Kamer dinsdag zal instemmen met het spoedwetje. Hoekstra voegde er in een adem aan toe dat “steeds meer partijen bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen”. Want eigenlijk praat het kabinet met alle partijen, groot en klein, en van links en rechts.

  Het is kortom een drukte van belang in de fractiekamers van de Tweede Kamer, waar onder andere minister Carola Schouten van Landbouw graag op de koffie komt om te horen welke prijs het kabinet moet betalen voor steun aan de coalitie. Daarmee wordt krachtig afgerekend met de mythe als zou de Eerste Kamer zich onafhankelijk opstellen van het politieke handjeklap in de Haagse kaasstolp en als een “chambre de reflection” de ingediende wetten inhoudelijk beoordelen op de kwaliteit.

  Dat het kabinet na een gesprek met Henk Otten in zee gaat met diens fractie hoeft geen verwondering te wekken. Weliswaar behoorde Henk Otten tot voor kort bij een partij die zegt dat er helemaal geen stikstofprobleem is, maar deze fractieleider in de senaat zegt dat hij gewoon wil dat de bouwers gewoon hun werk kunnen blijven doen. Daarmee vraagt hij een lagere prijs voor steun dan andere partijen. Henk Krol bijvoorbeeld vraagt als leider van 50PLUS een nieuw onderzoek naar de regels rond de rekenrente, die de uitkeringen van pensioenfondsen laag houden. En aan de linkerzijde is er Lodewijk Asscher van de PvdA die ondanks forse kritiek op het spoedwetje er toch mee wil instemmen, als er maar meer betaalbare woningen gebouwd worden. En zelfs het FvD van Thierry Baudet wil een bijdrage leveren aan het oplossen van het volgens hem niet bestaande stikstofprobleem. Hij heeft in zijn verlanglijstje onder meer staan dat het kabinet meer moet doen tegen de massale immigratie naar ons land.

  Onder het motto “meer democratie, minder achterkamertjes” ging Thierry Baudet met groot succes het gevecht aan tegen het politieke kartel van gevestigde partijen die met dichtgetimmerde regeerakkoorden de wil van het volk zou negeren. Nu wil de FvD als rechtse oppositie best meedoen aan het gedrang in de achterkamertjes. Misschien is het voordeel van de stikstofcrisis wel dat populisten van hun geloof vallen en mee willen doen aan de politieke koehandel.

  Nederland heeft een mooie traditie van partijen die na de verkiezingen bereid zijn om over hun politieke schaduw heen te stappen en na de nodige onderhandel8ingen bereid zijn compromissen te sluiten om dit land regeerbaar te houden. Dat onderhandelen doe je niet in het openbaar. Nederland kan niet zonder de vermaledijde  achterkamertjes. Dat een groot deel van de rechtse oppositie dat nu ook inziet, is een voordeel bij het nadeel van de stikstofcrisis.

   

   

  4 REACTIES

  1. Wij zijn de tweede grootste agrarische exporteur van de wereld.
   Dat is niet zo moeilijk. De Soja gaat allemaal via een postbus firma in de Rotterdamse haven. Als je al deze achterkamertjes voor de belasting eens natrekt, zal van deze bewering nog wel iets overblijven?? Als je alle export van agrarische producten eens onder de loep neemt zul je versteld staan! Hoeveel van de export zelf is geproduceerd??? Misschien leeft daarom het idee dat we wel zonder de boeren kunnen…..
   Maar deze week in het AD
   Fruit uit het buitenland met giftige pesticiden!!!,groenten uit het buitenland met landbouwgif!!!, vlees uit het buitenland met hormonen en antibiotica!!!, Chloorkip uit het buiteland!!!! ook met vruchtsbaarheids hormonen!!!
   Zullen we hiermee in de toekomst ook weer geen hele grote fouten maken???

  2. Neem de stikstofcrisis. We zouden bijna vergeten dat het draait om biodiversiteit en behoud van natuur in ons dichtbevolkte land.
   Een stikstofcrisis die we zelf gecreëerd hebben door allerlei parken onder de noemer van Natura2000 te plakken.
   Een landje dat zo klein is en met zo veel activiteit zit, dat je hier met goed fatsoen niet meer uitkomt. Iedereen valt over die jonge boer heen die de vergelijking met de oorlog maakt, hij is veel te jong om de impact te begrijpen, maar hij heeft desondanks wel een punt. Is er een groep die meer gepakt wordt dan deze boeren??? Ja misschien de kinderopvangfraude. En wie zonder zonden is werpe de eerste steen!!
   Zembla gezien?? De vervuiling gaat in hoog tempo door….ING en ABN AMRO allebei investeren ze in de Soja industrie, de een 1,4 miljard en de ander 1,2 miljard dus in de ontbossing van het regenwoud!!! Er worden elke dag moorden gepleegd in het regenwoud door de houthakkers daar….En wij gaan gewoon door met de orde van de dag!!

  3. Dat geslijm met andere partijen om iets voor elkaar te krijgen zegt genoeg over de regering die wij hebben.

   • “Dat geslijm met andere partijen om iets voor elkaar te krijgen zegt genoeg over de regering die wij hebben.”

    Als je datzelfde doet op internationaal niveau heet het diplomatie.
    Doe je als burger echter precies hetzelfde privé dan heet dat fraude. Verschil moet er zijn, toch?

  Comments are closed.